Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ar balles kurpēm. Cēsu Mākslas festivāla izskaņā – teātra skate

Cēsu mākslas festivāla programmā, kurā pārstāvēti dažādi mākslas žanri, vienmēr nozīmīga vieta bijusi arī teātrim. Jau vairākus gadus augustā koncertzālē Cēsis var noskatīties aizvadītās teātru sezonas spilgtāko mazās un vidējās formas izrāžu izlasi. Šovasar tās būs trīs – Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos, Valmieras teātra Sēras piestāv Elektrai un Daile teātra Zēni nav meitenes, informēja festivāla pārstāve Egija Saļņikova.

Cēsu Mākslas festivāla Grand Prix teātra skates kuratore ilgstoši bija ievērojamā teātra kritiķe Silvija Radzobe, bet nu jau vairākus gadus stafeti ir pārņēmusi viņas meita, pazīstamā kritiķe Zane Radzobe. Šogad viņa izvēlējusies trīs izrādes, kas būs skatāmas uz koncertzāles Cēsis skatuves.

Kā pirmā 11. augusta vakarā būs skatāma Spēlmaņu nakts balvai nominētā Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra izrāde Ar balles kurpēm Sibīrijas sniegos Lauras Grozas režijā.

"Lauras Grozas izrāde mazliet līdzinās svētbrīdim. Iestudējuma pamatā ir Sandras Kalnietes populārā grāmata, kas stāsta par autores dzimtas traģēdijām izsūtījumā Sibīrijā, bet izrāde rada iespaidu, ka tas ir visu mūsu stāsts, stāsts, kas ir savs un personisks teju ikvienai latviešu ģimenei. Detaļas atšķiras, būtiskais ir kopīgs. Pāri visam – tas ir stāsts par izdzīvošanu, tāpēc – gaišs.

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra repertuārā šī ir nozīmīga izrāde arī tāpēc, ka mēģina runāt par vēsturi ar to Latvijas sabiedrības daļu, kam, iespējams, nav zināšanu, nav izpratnes, nav ticības tam, kāda ir latviešu tautas pieredze 20. gadsimtā. Tāpēc izrāde noteikti ir piemērota arī dažādām vecuma grupām – gan tiem, kas atceras, gan tiem, kuriem vecvecāku stāsti, iespējams, liekas tāli un neizprotami.

Iestudējums ir detaļās konkrēts, precīzs, skarbs, bet – ne didaktisks. Galvenais šeit ir smalkais balanss starp konkrētību un vispārinājumu, tā, lai vēsture atdzīvotos emocijās arī 21. gadsimta cilvēkam. Efekts līdzinās seno grieķu teātrī tik būtiskajai katarsei – tā ir attīrīšanās caur pieredzēšanu," izrādi raksturo Zane Radzobe.

Pēc nedēļas, 17. augustā, Cēsīs būs iespēja vērot Valmieras teātra Sēras piestāv Elektrai, kas arī var lepoties ar Spēlmaņu nakts balvas nomināciju kategorijā Gada mazās formas izrāde.

Zane Radzobe: "Jūdžina O’Nīla luga ir amerikāņu dramaturģijas zelta klasika. Kā jau tādos gadījumos pierasts, viena no interesantākajām lietām šādu darbu jaunās interpretācijās ir vērot un vērtēt, kā pārlaicīgais izskan laikmetīgajā. Ineses Mičules izrāde visādā ziņā ir laikmetīga – stilīga un skaista estētiski, varoņiem, kas pilnmiesīgi ir mūsu laika cilvēki. Bet tēma – sievišķā un vīrišķā daba un attiecības – gan ir mūžīga.

O’Nīls, stāstot savu stāstu par kādu ģimeni Amerikas pilsoņu kara noslēgumā, izmanto grieķu mītu paralēles. Elektras tēvs Agamemnons atgriežas no kara, bet sagaida viņu neuzticīga sieva un neizbēgama nāve. Meita mātei atriebsies. Bet kas ir īstie iemesli naidam un mīlestībai Menonu dzimtā, to nav nemaz tik viegli atšķetināt. Valmieriešiem izdevies radīt īstu psiholoģisku trilleri, kurš sagādās īpaši daudz prieka smalkas aktiermākslas cienītājiem."

Kā noslēdzošo Grand Prix teātra skatē 20. augustā varēs redzēt Dailes teātra vienu no pagājušās sezonas labākajām mazās formas izrādēm Zēni nav meitenes. Dārta Daneviča par lomu izrādē nominēta Spēlmaņu nakts balvai kategorijā Gada aktrise.

"Denisa Kellija luga Latvijā šogad kļuvusi īpaši aktuāla šausmīgu notikumu dēļ – Zēni nav meitenes ir stāsts par vardarbīgām attiecībām ģimenē, kas beidzas ar prātam neaptveramo: bērnu nāvi. Tāpēc īpaši pārsteidz, ka Diānas Kaijas izrāde spēj būt tik emocionāli daudzveidīga – rotaļīga, asprātīga, dzirkstoša, bet arī – nepanesami traģiska tur, kur tam ir vieta.

Šī ir Dārtas Danevičas soloizrāde un patiesi izcils aktrises darbs, kas aizved skatītāju līdzi emocionālā ceļojumā, liekot pārdomāt gan labo, gan šausmīgo, kā potenciāls slēpjas ik attiecībās. Gribas domāt, ka šī ir izrāde, kas padarīs mūsu sabiedrību kaut mazliet labāku," vērtē Radzobe.

Biļetes uz izrādēm nopērkamas Biļešu paradīzes tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja