Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Ar patiesām emocijām

AUTORE NESLĒPJ — izrādes sižetiskās līnijas ņemtas no Čārlza Dikensa romāna Olivera Tvista piedzīvojumi, taču rokoperas darbība pārcelta uz mūsdienām. Iedvesmu šim darbam topošās rokoperas teksta un mūzikas autore smēlusies vairākos avotos. Par šīm lietām Laila Ilze sākusi domāt pirms vairākiem gadiem, kad kāda viņas kolēģe no bērnunama paņēmusi audzināšanā astoņgadīgu zēnu un Laila Ilze kļuva par viņa krustmāti.

"Jau tad aizdomājos, ka situācija Latvijā ir absurda — bērnunamos mitinās vairāk nekā četri tūkstoši bērnu! Labi, vienam ir atrastas mājas. Bet pārējie?... Reiz uz savas meitas Māras galda ieraudzīju grāmatu par Oliveru Tvistu un pamazām ķēros pie darba, jo man šķita, ka sabiedrība ir jāuzrunā. Un vislabāk es to varu izdarīt mākslā," Laila Ilze skaidro, kādēļ izvēlējusies rokoperas formu — viņasprāt, izrādes auditoriju šāda forma uzrunās vislabāk.

Maijā pirmizrādi piedzīvos Lailas Ilzes Purmalietes rokopera bērniem Olivers

Vai izrādes darbība notiek kādā konkrētā bērnunamā? "Nē, tādēļ skatītāji var pat nemēģināt vilkt kādas paralēles. Tomēr esmu ietekmējusies arī no sava mazā krustbērna stāstiem." Protams, izrādē gluži neparādīsies aina, ka audzinātāja, nespējot tikt ar bērniem galā un viņus apklusināt, dažiem aizlīmē muti ar leikoplastu, vai vēl kaut kas tikpat nežēlīgs. "Bet tāda ir realitāte! Es negribu teikt, ka visi audzinātāji un auklītes bērnunamos ir necilvēki, viņus taču var mēģināt saprast, vismaz tīri cilvēcīgi — pavisam noteikti," uzskata izrādes autore.

Kam viņa uzticēs to visu atveidot uz skatuves? "Protams, Jauno zvaigžņu teātra bērniem. Viņi jau guvuši pietiekami lielu pieredzi, lai varētu nospēlēt bērnunama audzēkņus un ielas bērnus," pārliecināta Laila Ilze. Galvenā loma uzticēta 11 gadu vecajam Rihardam Andrim Bērziņam — puisēnam, kurš pārliecinoši startējis izrādēs Viens pats Ziemassvētkos un Trīs sivēntiņi. Nensijas lomā redzēsim jauno dziedātāju Ievu Sutugovu. Mūzikas skolotāju, kurai mazā Olivera liktenī būs īpaša loma, atveidos Liene Šomase, bet kolorītā Feidžina lomā iejutīsies Niks Matvejevs. Izrādē piedalīsies bērnu ansamblis Dzeguzīte, bet mūziku aranžējis Raimonds Macats.

"Ja man jāsaka pavisam īsi, jaunā izrāde stāsta par mazo Oliveru, kurš dzīvo bērnunamā un, tāpat kā ikviens bērns, vēlas būt mīlēts, laimīgs un kādam vajadzīgs. Galvenais, ko gribu panākt, — lai gan bērni, gan pieaugušie aizdomājas par šīm tik ļoti svarīgajām lietām. Zinu, ka tagad mūsu bērnus daudz adoptē uz ārzemēm. Bet tur viņi ir kā stādiņi bez saknēm... Tādēļ būšu patiešām gandarīta, ja kāds pēc izrādes noskatīšanās sapratīs, ka arī viņš var kaut ko reālu darīt šo bērnu labā," — tā Laila Ilze Purmaliete. Rokopera bērniem Olivers būs skatāma VEF Kultūras pilī 6., 7. un 12.maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja