Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Baiba Šteina. Labdien, skolotāja Baiba!

LNO notiks Tautas deju ansambļa Zelta sietiņš 50 darba gadu koncerts

Visus šos gadus cauri smagiem un skaistiem dejotāju darba "ērkšķiem" uz virsotnēm lielos un mazos sietiņbērnus vadījusi ansambļa dibinātāja un mākslinieciskā vadītāja Baiba Šteina. Vismaz desmit tūkstoši dažāda vecuma cilvēku, satiekot daudzu Dziesmu un deju svētku deju uzvedumu virsvadītāju, deju pedagoģi horeogrāfi, Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieci Baibu Šteinu, sveicina viņu ar vārdiem — labdien, skolotāja Baiba! Sveicinātāji dažādos gados bijuši piederīgi Zelta sietiņam un ansamblī guvuši neatsveramu dzīves rūdījumu.

Baiba Šteina, pēc izglītības filoloģe, smej: "Uzskatu, ka latviešu kultūrai esmu veltījusi 80 gadus. 30 nostrādāti Rīgas kinostudijā par hronikas redaktori, un 50 esmu Zelta sietiņa mākslinieciskā vadītāja." Baibas vārds lasāms vairāku tūkstošu dokumentālo un populārzinātnisko filmu un kinožurnālu titros, Zelta sietiņa dalībnieki ar deju apceļojuši visu pasauli un vairāk nekā 50 reižu ar uzvarām atgriezušies no starptautiskiem festivāliem. Baiba Šteina piecas reizes bijusi Dziesmu un deju svētku deju lieluzvedumu virsvadītājas godā un arī tagad dzīvo ar skatu rītdienā: "X skolēnu dziesmu un deju svētkos, kas notiks 2010.gadā, vadīšu lieluzvedumu Dejas koks. Uzveduma koncepcija ir vienkārša — latviešu dejas koks balstīts tautas folklorā — no 15 000 apzinātām etnogrāfiskām dejiskām izpausmēm kā no saknēm audzis tautas dejas koks. Tā stumbrs ir gadu gaitā izveidots, bet augšup jau stiepjas nākotnes dejas zaļoksnā galotne. "

Mērķtiecīga, neatlaidīga, stipra, vienmēr eleganta — tādu es Baibu pazīstu no Rīgas kinostudijas laikiem, kad strādājām vienā kabinetā. Zinu, ka, prasot no citiem augstas darbaspējas, Baiba arī sev nekad nav devusi ne mazākās atlaides. Bērnībā māmiņa viņai lika iet uz deju mēģinājumiem pat ar trīsdesmit astoņu grādu temperatūru. Pēc meitu Daces un Annas piedzimšanas nepagāja ne nedēļa, kad pedagoģe atkal bija kopā ar Zelta sietiņu. Cilvēciski dzīve nav Baibu īpaši žēlojusi, bet cik daudzi to zina? Par radošās dzīves atskaites koncerta moto Baiba zīmīgi izvēlējusies pārfrāzētu tautasdziesmu: "Visi vaida — grūti laiki, vai tāpēc nedancot, liku bēdu zem akmeņa, pāri gāju dancodama."

Baiba noliek man priekšā pasmagu lapu kaudzi. Smejos, vai šis ir materiāls zinātniskā grāda iegūšanai dejas mākslā? Baiba atsaka: "Nē, tikai pētījumi, kādus veicu, veidojot lieluzvedumu Uz dāldera danci griezu. Te ir viss par naudu, tās vēsturi, tautasdziesmas, bibliotēkās savāktie materiāli." Šis materiālu sakopojums nav izņēmums. Tik fundamentāls pamats top vienmēr, pirms horeogrāfe ķeras pie jauna lieluzveduma. Tādu viņai bijis ap 30. Svētdienas vakarā notiks arī deju virknes Uz dāldera danci griezu pirmuzvedums. Mūziku uzvedumam veidojis Raimonds Pauls, ar kuru Baiba sadarbojusies bieži. Baiba saka paldies kolēģiem, bērniem un viņu vecākiem, komponistiem, režisoriem un dzejniekiem, kas bijuši kopā ar Zelta sietiņu pusgadsimta garumā.

Koncerts

Cauri gadiem, cauri zvaigznēm

LNO 29.III 19.00

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja