Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ceļojošais teātra festivāls NoMadI runās par identitāti

6. jūlijā Valmieras pilsētas svētku laikā Dīvaliņu pļavās norisināsies otrais Ceļojošais teātra festivāls bērniem un jauniešiem NoMadI. Šogad festivāla fokusā - dinamiskā un nepārtrauktām pārmaiņām pakļautā cilvēka identitāte.Šogad festivālā būs skatāmas četras Latvijas profesionālo neatkarīgo teātru izrādes, kuras formas un satura ziņā sniedz nekonvencionālu skatījumu uz teātra mākslu un teātri kā iespēju pētīt jaunatnei būtisku tematiku, pastāstīja radošās apvienības Nomadi pārstāve Zane Estere Gruntmane.

Dirty Deal Teatro izrāde Bikts (režisors Elmārs Seņkovs) ir stāsts par četriem varoņiem, kuri katrs savā vidē, šaurā un noslēgtā telpā, uzdrīkstas uz mirkli atklāties. Skaļi noslēpumi pārtop savdabīgā grēksūdzē, bet kopīgais grēks ir meli pašiem sev. Izrāde, kas ikvienu no mums aicinās padomāt par to, cik atklāti esam pret sevi un citiem. Izrādē spēlē Jurijs Djakonovs, dramaturgi – Rasa Bugavičute, Jānis Balodis, Klāvs Knuts Sukurs, mūzika – Toms Auniņš, scenogrāija – Reinis Dzudzilo. Teātra kritiķe Linda Ģībiete par izrādi raksta: "Kur Jurijs Djakonovs (izrādē Bikts) to visu iemācījies, nezinu - daba vai pedagogi? Bet tehnika gluži lieliska." Kitija Balcare norāda: "Vakarnakts izrādē Bikts - precīzi uzrakti tēli, neuzbāzīgs humors un skats no malas ar apbrīnojamu aktierspēli. Trāpīts mērķī."Goda teātra izrāde Nelegālais (režisors Leons Leščinskis) ir stāsts, kā jūtas cilvēks, kurš nekur neiederas un dzīvo vientulībā. Par vientulību, mīlestību un cilvēka vietu šajā pasaulē. Par cilvēku bez identitātes, bez piederības. Spēlē – Gatis Maliks, Agnese JēkabsoneTeātra kritiķe Kitija Balcare portālā Kroders.lv par izrādi raksta: "Tas ir atmiņu un pārdomu sakausējums, kur dokumentāli fakti saplūst ar romantiskām vīzijām, kas reiz piedzīvotas vai iedomātas. Robežšķirtne starp patieso un iedomāto ir smalka. Iespējams, ka šo raustīto līniju patiesībā vairs neviens pats nevar uzvilkt arī savam dzīvesstāstam."Savukārt radošā apvienība Nomadi piedāvās izrādi ar "hepeningu" Viss par mīlestību (režisors Mārtiņš Eihe). Izrāde sākas ar romantisku mīlestību divu mūsdienu jauniešu vidū, kurus vieno kopīga radošā aizraušanās – muzicēšana. Viņš - krievu tautības Romeo ir iemīlējies latviešu meitenē Džuljetā, tomēr mīlestības šķērslis ir abu tautību savstarpējās attiecības. Izrāde Viss par mīlestību ir stāsts par trauslo robežu, kas šķir mīlestību no naida, stāsts par spēku, uz ko iedvesmo jūtas. Spēlē: Inese Pudža, Gints Andžāns, Aigars Apinis, Edgars Rubenis. dramaturģija – Krista Burāne, mūzika – Edgars Rubenis.

Teātra kritiķe Silvija Radzobe par izrādi portālā Kroders.lv: "Viņš – sirsnīgs, harmonisks, kautrīgi atklāts, drusku bērnišķīgs, ļoti dabisks. Viņa – vairāk pieredzējusi, racionālāka, nedaudz skeptiska, ilgi ar interesi, bet neticību vēro Sergeja no Purvciema (tā nosaukts G. Andžāna varonis) it kā netieši, bet grūti pārprotamās sev adresētās jūtas, līdz notic. Un – "pārvēršas" Džuljetā. Tas, ka aktieri tikai tad pārmiesojas Šekspīra varoņos, kad noticējuši sev vai partnerim, viņu skatuviskajai eksistencei piešķir svaigu patiesīgumu, iznīdē melus, kas teātrī bieži vērojami, kad aktieri seko tikai tekstam, nevis tēlu reālo jūtu īstenībai."

Festivāla izrāžu maratonu noslēgs radošā apvienība UmkaLV ar šovu Vectēva Galā vakars - humora triloģijas noslēdzošā daļa, kur skatītājiem Vecais vīrs cels priekšā savus mīļākos rotaļu aktierus no iepriekšējiem vakariem un pavisam jaunus, un vēl nererdētus meistarus. Radošā komanda: Ģirts Šolis, Andris Kalnozols, Armands Berģis, Gints Širmelis.

Skatītājs Nauris Prokopovičs par izrādi raksta: "UmkaLV garadarbs Vectēva Galā vakars ir bomba. Atspārdīja nierītes! Berīnišķīgs sestdienas vakars."

Festivāla dienas noslēgumā notiks Vislatvijas aktieru dīdžeju cīņu fināls ar ballīti, kurā pēc gadu ilgušām sacensībām tiks noskaidrots labākais Latvijas profesionālo teātru aktieris dīdžejs.

Biļetes uz festivālu var iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv. Festivāla programma pieejama: http://festivals.nomadi.lv/

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja