Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ceļojums laikā un pasaulē, to neredzot

Sajūtu teātra izrāde Grāmata zīme Nacionālajā bibliotēkā

"Šo izrādi veidoju kā maģistra darbu Latvijas Kultūras akadēmijā, beidzot režijas kursu," informē Liena Šmukste, kuras veidotā sajūtu teātra izrāde Grāmata zīme 12. aprīlī sastapsies ar skatītājiem Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB).

Sajūtu teātris ir jauns un neierasts mākslas žanrs Latvijā. Liena Šmukste nosauc tikai Viestura Roziņa izrādi Piramīda. Viņas pašas pirmā sastapšanās ar sajūtu teātri bija pērn vasarā, kad vadījusi meistarklasi Līvānos un sākusi pētīt, kas tas tāds ir. "Sajūtu teātris ļauj iepazīt pasauli un gūt neparastu pieredzi caur piecām mums svarīgajām maņām – dzirdi, tausti, garšu, smaržu un redzi. Kāda no maņām tiek uz laiku izslēgta, visbiežāk tiek aizsietas acis vai izrāde notiek tumsā. Galvenajā lomā ir skaņas, garšas, smaržas, pieskārieni un pats skatītājs, jo, liekot lietā iztēli, viņam jābūt aktīvam izrādes dalībniekam," skaidro Liena Šmukste.

Drosmīgs un neparasts eksperiments? "Neskrienam gluži ar galvu sienā un neizgudrojam neko jaunu, jo pie mums bija atbraukusi Karolīna Žernite, kura jau daudzus gadus darbojas ar sajūtu teātri Lietuvā, un novadīja meistarklases. Izstāstījām viņai savu ideju – par ko gribam veidot stāstu –, un tad jau meklējām, kā to atklāt caur pieskārieniem, smaržu, garšu un skaņu, skatītājam esot ar aizsegtām acīm. Tāpēc izrāde ir piemērota cilvēkiem no 15 gadu vecuma, skatītājiem bez latviešu valodas zināšanām, arī skatītājiem ar redzes traucējumiem," režisore stāsta.

Izrādes tēma par grāmatām pie Lienas Šmukstes atnāca pakāpeniski. Kad viņa piestrādājusi LNB izstādē Luters. Pagrieziens, ekspozīcijas Grāmata Latvijā vadītāja Inga Surgunte pievērsusi Lienas uzmanību sajūtu galdam. "Neilgi pēc 1940. gada 9. augusta, kad Latvija nokļuva PSRS sastāvā, tika pieņemts lēmums sastādīt aizliegto grāmatu sarakstu un iznīcināt bibliotēku fondus. Grāmatas dedzināja, skaldīja kā malku, samala makulatūrā... Par aizliegto grāmatu glabāšanu draudēja sods, bet cilvēki grāmatas slēpa – saldētavā sviesta pikucī, citu grāmatu vākos, pieliekamajos kambaros, drēbju kaudzēs, bēniņos, pat ierokot zemē," stāsta Liena Šmukste. Meklējot informāciju par grāmatu slēpšanu, viņa uzgāja kādas sievietes stāstu. "Meitenei bija četri gadi, kad mājās iebruka čekisti un revidēja grāmatu plauktu. Viņas tēti pēc tam arestēja. Šobrīd tas liekas nesaprotami, ka grāmata var būt ģimenes traģēdijas pamatā, likteņa noteicēja," stāsta Liena Šmukste.

Izrādes Grāmata zīme skatītājam jābūt gatavam ceļot laikā. Aizsienot acis, radošās komandas interpretācijā būs iespēja nonākt 1974. gadā. Grāmatas tiks meklētas, tās tiks slēptas. Būs arī vēlākā laika Baltijas ceļa pārdzīvojums. LNB izrādei ir pašsaprotama vieta, jo tajā ir iespēja brīvi lasīt jebkuru grāmatu.

Tuvākās izrādes – 13. aprīlī, 10. un 11. maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja