Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dokumentāls stāsts par aktiermākslu

Izrāde Maģijas atslēgas iepazīstina ar Mihailu Čehovu

Uz jautājumu – vai būtu gribējis sev par skolotāju vai kolēģi Mihailu Čehovu, aktieris Aleksejs Korgins uzreiz atbild apstiprinoši: "Noteikti!" Tagad viņam ir tā laime spēlēt Rīgas Krievu teātrī, kas jau 11 gadu nes Mihaila Čehova vārdu. Kā veltījums Latvijas valsts simtgadei šeit nupat kā tapis oriģināldramaturģijas iestudējums Maģijas atslēgas. Tā mērķis ir iepazīstināt skatītājus ar aktiera, režisora un pedagoga Mihaila Čehova dzīvi, idejām, uzskatiem, meklējumiem. Taču izrāde nav biogrāfiska izziņa, bet gan ļoti emocionāls un dinamisks septiņu aktieru stāstījums un tēlojums.

Izrādes nosaukuma Maģijas atslēgas atšifrējums – tā ir aktiera meistarība. "Aktierim ir jāprot saprast tēlu, parādīt to un nodot stāstu skatītājiem. Tā ir maģija – dzīvot uz skatuves cita cilvēka dzīvi. Nevienai citai profesijai tas nav dots. Un atslēga esi tu pats," skaidro Aleksejs Korgins. "…jo visas atbildes ir mūsos. Pateicoties Staņislavskim, Čehovam, Vahtangovam, Sveržickim un citiem aktiermākslas pedagogiem, ir iespējama šī pārtapšana. Viņi parādīja ceļu, un mums, aktieriem, tas jāiet."

A. Korgins uzskaita arī tās īpašības, kuras Mihailam Čehovam bija būtiskas – griba, radošums, fantāzija, harizma, dabas dota labsirdība un dvēseliskums. "Čehovs mīlēja visu – cilvēkus, pasauli un, galvenais, savu profesiju," stāsta aktieris. "Izrāde ir stāsts par mākslinieku laikmeta griežos, smagos pārbaudījuma brīžos, jo klejojumu gados ārpus Krievijas viņam bija jāsāk viss no nulles."

Lugas pamatā ir dokumentāli materiāli, tajā skaitā no Latvijas arhīviem un muzejiem. "Mums, aktieriem, tas ir ļoti interesanti. Man pašam tā ir kā šūpuļdziesma. Mēs cilvēkam, kurš atnācis uz teātri, ļaujam redzēt to, kā strādājam pie lomas. Būšu gandarīts, ja pēc izrādes kāds gribēs uzzināt kaut ko vairāk, aizies uz bibliotēku," teic A. Korgins. Starp citu – patiešām, izrādes starpbrīdī jau ar ieinteresētību var papētīt teātra pirmajā stāvā izvietotās planšetes ar fotogrāfijām un informāciju par laiku, kad 1932.–1934. gadā Mihails Čehovs bija Latvijā. Viņa Hamleta un Hļestakova lomu portreti toreiz bija arī uz žurnāla Atpūta vākiem.

"Man liekas, katrs atradīs izrādē kādu momentu, kas paliks atmiņā. Lai gan ir izmantotas arī mūsdienu tehnoloģijas, aktieru radošums un meistarība dominē," saka A. Korgins un piebilst, ka aktieru emocionālo un fizisko enerģiju atjauno skatītāju atsaucība un ieinteresētība. "Vārds, žests, fantāzija – tie ir izrādes atslēgas vārdi. Ir jāpanāk harmonija ne tikai izrādē, bet arī dzīvē, sabiedrībā, un tad viss izdosies."

Izrādes režisore ir Marina Brusņikina (Krievija), scenogrāfs Nikolajs Simonovs (Krievija), kostīmu māksliniece Jūlija Vetrova (Krievija), komponists Arturs Maskats, spēlē aktieri Aleksejs Korgins, Aleksandrs Maļikovs, Ivans Kločko, Maksims Busels, Jekaterina Frolova/Olga Ņikuļina, Jana Herbsta/Nataļja Smirnova.

Tuvākās izrādes – 1. un 10. martā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja