Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Elza Leimane. Balerīna zvaigžņu virpulī

Elza Leimane šosvētdien dejos Baltijas Baleta zvaigžņu festivālā Dzintaru koncertzālē

"Mazliet bail ir," atzīstas Latvijas Nacionālās operas soliste Elza Leimane īsi pirms jaunās sezonas sākšanās. Vasarīgais festivāls Baltijas baleta zvaigznes Jūrmalā augusta sākumā ik gadu pievilina vairākus simtus baleta mākslas mīļotāju. Viņiem tā ir jauka iespēja redzēt uz skatuves dažādu Eiropas opernamu baleta zvaigznes, kā arī pašmāju iemīļotos māksliniekus. Elza neslēpj, ka baletdejotājiem pašiem festivāls nav vis iespēja nodejot "iemīļoto izrāžu fragmentiņus", bet gan liels pārbaudījums. Divus vasaras mēnešus kārtīgi atpūtušies, jūlija nogalē viņi dabū "pierunāt savu ķermeni" atsākt intensīvus treniņus, lai godam sevi parādītu baleta festivālā. Šogad Dzintaru koncertzālē redzēsim gan Parīzes Grand Opera baleta zvaigzni Emīliju Kozeti, gan arī daudzus citus Francijas, Vācijas, Itālijas, Autsrijas, Albānijas un Moldovas opernamu baleta solistus. Uz skatuves kāps Latvijas Nacionālās operas jaunās paaudzes solisti: Elza Leimane, Baiba Kokina, Raimonds Martinovs, kā arī pieredzējušais premjers Aleksejs Avečkins.

Slaveni Dienvidāfrikā


Pēdējie divi gadi divdesmit piecus gadus jaunajai Elzai bijuši priecīgu pārsteigumu pilni. Taču nācies arī pacīnīties ar stresu un sarūgtinājumu. Pagājušajā gadā Elza piedzīvoja kājas operāciju, uz septiņiem mēnešiem izkrītot no baleta aprites. Balerīnai tika operēta kreisā kāja — galvenā, ar kuru tiek grieztas piruetes. Elza atzīstas, ka pirmoreiz dzīvē sajutusi pamatīgu stresu. Daudz ko pārdomājusi. Visiem spēkiem ķepurojusies, lai ātri vien būtu atpakaļ uz skatuves. Šī gada sākumā Elza kopā ar skatuves partneri un dzīvesdraugu Raimondu Martinovu piedalījās Starptautiskā Baleta konkursā Dienvidāfrikā. Viņi kļuva par laureātiem. Turklāt saņēma uzaicinājumu viesmākslinieku statusā šopavasar dejot Keiptaunas baleta trupā. Pēc pārdzīvojumiem ar kājas traumu Elzai tā šķitusi brīnišķīga iespēja ievilkt jaunu elpu. Profesionāli apliecināties. "Bija bail, vai mūs palaidīs, jo savienot šo braucienu ar izrādēm mūsu Operā nebija iespējams," jaunā baleta soliste atzīstas. Mūsu skaistajam baleta pārim iespēja tika dota. Elza dejoja titullomu izrādē Jautrā atraitne. Saņēma ne tikai publikas ovācijas, bet arī atzinīgus vārdus valsts lielākajos laikrakstos. Elza smej, pēc uzstāšanās bijis iemesls gandrīz vai kļūt greizsirdīgai: jau, lidojot mājup, lidmašīnā pie Raimonda pienākusi kāda jauna sieviete. Ar sajūsmu taujājusi: vai jūs gadījumā neesat tas fantastiskais vīrietis, kurš dejoja baletā izrādē? "Esmu," viņš atteicis un norādījis uz blakus sēdošo Elzu. "Tā ir mana partnere!" Sieviete skābu ģīmi ar Elzu īsi sasveicinājusies. "Tas nu gan bija interesants atgadījums!" Elza smejas. Elzas un Raimonda mīlasstāsts iesākās pirms vairākiem gadiem, strādājot pie izrādes Romeo un Džuljeta, kur abi ir galvenajās lomās. Elza atzīst, ka viss ir tikpat skaisti kā sākumā. Abi ir kopā gandrīz divdesmit četras stundas diennaktī — gan darbā, gan mājās. Tomēr viens otram neapnīkot. "Tieši otrādi, ja neesmu dažas stundas viņu redzējusi, liekas, ka kaut kā pietrūkst," skaistā balerīna sapņaini pasmaida. Raimonds esot viņas ideālais partneris gan uz skatuves, gan dzīvē.

Latvijā ir labi


Elza atzīst, ka treniņi un izrādes Dienvidāfrikā abiem ar Raimondu devušas ne tikai jaunu radošo pieredzi. Dzīvojot tik tālu prom no mājām, viņi aizdomājušies par dzīves vērtībām. "Mēs Latvijā tik bieži par kaut ko sūdzamies. Mums liekas, ka viss ir slikti. Redzot, kā dzīvo cilvēki Dienvidāfrikā, šķiet, ka mēs dzīvojam pat ļoti labi." Par Keiptaunu pirms brauciena uz konkursu šī gada sākumā baletdejotāji esot zinājuši visai maz. Neskatoties uz sociālajiem kontrastiem: lielu nabadzību un spožu bagātību, kas Keiptaunā pastāv līdzās, kā arī pēdējā laikā uzplaiksnījušiem nemieriem, Elza un Raimonds priecājušies par skaisto pilsētu un dabu. Izmēģinājuši peldi okeānā. Riskējuši no Galda kalna laisties ar paraplānu. "Fantastiska sajūta!" Elza priecājas. Šovasar Elza un Raimonds jau pabijuši baleta festivālā Itālijā. Tagad priekšā stāv nopietns darbs: jaunās sezonas sākums. "Mums ar Raimi jāatdod "parāds" par to laiku, ko bijām Dienvidāfrikā. Jaunajā sezonā jānodejo Bahčisarajas strūklakā," Elza stāsta par jaunās sezonas galvenajiem plāniem. Mazliet skumīgi balerīna atzīst, ka vienai no viņas mīļākajām izrādēm: A.Maskata un K.Pastora baletam Bīstamie sakari nav tik lielas publikas piekrišanas, kā gribētos. "Kā man patīk dejot šo izrādi!" Elza saka. Viņa ievērojusi, ka Latvijas skatītājam vairāk tīk klasiskā baleta izrādes. Neoklasiku un moderno baletu pieņem atturīgāk. Vasarā kārtīgi atpūtusies, Elza saviem skatītājiem tagad gatava nodejot tā, kā aizsitas elpa! Pirmo jauko pārsteigumu viņa sola svētdienas vakarā Dzintaru koncertzālē. "Lai tikai skatītāji nāk un skatās. Domāju, būs ļoti interesanti," Elza sirsnīgi smaida.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja