Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +25 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Festivāls Homo Novus rosinās skatītāju iztēloties robežu starp iespējamo un neiespējamo

Šogad Starptautiskais jaunā teātra festivāls Homo Novus norisināsies no 29. augusta līdz 8. septembrim Rīgā, Kuldīgā un Ķemeros.

"Tas notiks gan pilsētas vidē, gan arī brīvdabā, ar skatuves mākslu apdzīvojot kino, muzeju un veikalu galerijas, koru tribīnes, grāmatas, krastmalu un purva staignājus," laikrakstu Diena informēja festivāla organizatori. Savā 20. jubilejā Homo Novus rosinās skatītāju iztēloties robežu starp iespējamo un neiespējamo, realitāti un atmiņu, fantāzijas un vēlmju telpu.

"Festivāla uzmanības centrā šogad būs attiecības starp mākslinieku, skatītāju un mākslas darbu, ielūkojoties Oskara Vailda pieminētajā spogulī, kas "atspoguļo nevis dzīvi, bet to, kurš tajā spoguļojas". Ekrāni, vitrīnas, greizie spoguļi, karnevāla atspulgi, pret sevi vērstas kameras, tiktoka filtri – caur kādiem portāliem var pietuvoties patiesībai, kura ik brīdi mainās un pieņem jaunu formu? Vai teātrī iespējams parādīt īstenību bez deformācijas, bez subjektīvas interpretācijas un bez grima? Un kādus filtrus izvēlies tu?" par Homo Novus stāsta festivāla kuratore Santa Remere.

 

Kanādas akcents

Starptautiskā jaunā teātra festivāla programmā būs pārstāvēti vietējie un ārzemju autori. Tajā būs skatāmi latviešu mākslinieku Beates Poikānes, Artūra Čukura, Katrīnas Dūkas, Reiņa Botera, Jāņa Baloža un Lindas Boļšakovas topošie un pabeigtie jaundarbi. Savukārt Homo Novus scenogrāfiju veidos skatuves mākslinieču kolektīvs Grāfienes, kas visa festivāla garumā iesaistīsies Homo Novus norisē, ik dienas reaģējot uz tā notikumiem kādā citā pilsētas vietā.
 

Festivāla organizatori atklāj, ka šogad programmas fokusā būs Kanādas mākslinieki. To vidū arī Venēcijas biennāles Sudraba lauvas ieguvēja – horeogrāfe un skatuves māksliniece Deina Mišela ar performatīvo instalāciju Maiks. "Tā pievēršas darbavietu kultūrai un estētikai, darba un privātās dzīves attiecībām, liekot sev uzdot urdošu jautājumu: vai es spēju dzīvot tādu sabiedrisko dzīvi, kas atspoguļotu manu iekšējo būtību?" šādi tiek pieteikta performatīvā instalācija.

Tāpat Homo Novus piedalīsies Monreālas starpdisciplinārais mākslinieku kolektīvs PME-ART ar performanci Piedzīvojumus var atrast it visā…, kura īstenota ar desmit vietējo mākslinieku piedalīšanos, un atgriezīsies leģendārais kolektīvs Mammalian Diving Reflex, kam šoreiz ir tikusi uzticēta festivāla skolas vadīšana, kuras laikā tā dalībnieki iepazīstinās vietējos māksliniekus un pusaudžus ar sociāli aktīvu un iesaistošu izrāžu veidošanas praksi.

 

Laika izslīdēšana

Festivāla organizatori vērš uzmanību uz to, ka pirmo reizi tā vēsturē būs iespējams redzēt izrādi, kas jau ir viesojusies Rīgā. Tas ir Berlīnes kolektīva Gob Squad darbs Super Night Shot, kas savu pirmizrādi piedzīvoja 2003. gadā un pa šo laiku ir kļuvis par vienu no veiksmīgākajiem kolektīva darbiem, kas izrādīts visā pasaulē. Tas ir video ceļojums, kurā Gob Squad dalībnieki dodas pilsētas ielās un cenšas risināt savā ceļā satikto cilvēku problēmas – finansiālas, garīgas, sociālas vai ļoti praktiskas. "Katra izrāde sanāk citāda – gluži tāpat kā atšķiras pilsētas, kur izrādes filmētas, un cilvēki, kuri tajās dzīvo," raksturo Homo Novus organizatori.

Pirmo reizi Rīgā ciemosies itāļu dejas kolektīvs Dewey Dell ar laikmetīgu komponista Igora Stravinska baleta Svētpavasaris interpretāciju, kas pagājušā gadā ir saņēmusi Danza&Danza apbalvojumu kā labākais itāļu dejas darbs.

Čehu mākslinieku Y Events īstenotais projekts Y: lēnās televīzijas kino piedāvās diennakts filmu maratonu. "Svinēsim to, kā laiks slīd caur pirkstiem," uzsver autori. Šī darba veidošanā ir iesaistījušies arī Latvijas un Nīderlandes mākslinieki. Festivāla organizatori norāda, ka šogad Homo Novus ir ieplānoti vairāki sadarbības projekti.

 

Vientulības simfonija

Īru mākslinieču Amandas Kūganas un Liannas Kviglijas un Latvijas Nedzirdīgo savienības kolektīva muzikālais kopdarbs Oda priekam godinās komponistu Ludvigu van Bēthovenu kā nedzirdīgo kopienai piederīgu mākslinieku un izcels zīmju valodas skaistumu.

Savukārt Homo Novus noslēgumā sadarbībā ar Rīgas cirku ir paredzēts vēl viens kopprojekts – Vientulības simfonija S.O.S., kuru radījis Dānijas MØR Collective kopā ar latviešu scenogrāfi Katrīnu Neiburgu. Tā būs viegli sirreāla, sirsnīga un empātijas piepildīta pasaule, kas izgaismo vientulības divējādo dabu.

"Vizuāli iespaidīgo Katrīnas Neiburgas veidoto instalāciju, kas atgādina uz āru izgrieztu daudzdzīvokļu namu, būs iespējams aplūkot arī ārpus izrādes laika," saka festivāla organizatori, iepazīstinot ar festivāla aprisēm. Jāpiebilst, ka pasākumu centrs atradīsies Berga bazārā, bijušajā veikalā Bergs Marijas ielā 11, kur norisināsies arī daudzi bezmaksas notikumi. Homo Novus mājaslapā jau ir pieejamas festivāla biļetes iepriekšpārdošanā.

Pilna programma tiks paziņota augustā. Vairāk informācijas par Starptautisko jaunā teātra festivālu var lasīt internetvietnēs www.theatre.lv un www.homonovus.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja