Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

FOTO: Austrijas kritiķi par latviešu diriģentu Andri Nelsonu "Karmenā": viņš ir neatvairāms

“Šī vakara zvaigzne neatradās uz skatuves, tā mirdzēja skatuves priekšā” – tā jaunā, pasaulslavenā latvieša Andra Nelsona diriģēto Žorža Bizē operas “Karmena” muzikālā atjaunojuma pirmizrādi Vīnes Valsts operā novērtē austriešu kritiķis Karls Lebls, kurš pats ir Eiropas mūzikas kritikas leģenda ar vairāk kā 70 gadu pieredzi. Viņa skatījumā, kas pausts recenzijā  laikrakstā “Osterreich” (4.V), Andris Nelsons ir viens no interesantākajiem jaunajiem diriģentiem, un viņš salīdzina A.Nelsona “Karmenas” lasījumu ar leģendāro Karlosa Kleibera “Karmenu”.

Te jāatgādina, ka diriģenta Karlosa Kleibera un režisora Franko Dzefirelli veidotā “Karmenas” jauniestudējuma pirmizrādē 1978.gadā Vīnes Valsts operā titullomā bija Jeļena Obrazcova, savukārt Hozē atveidoja Plasido Domingo. Pirmizrādi toreiz pārraidīja radio un televīzijas visā Eiropā, un vēl joprojām nopērkams tās DVD ieraksts. Andris Nelsons 3.maija vakarā Vīnē diriģēja šī iestudējuma 138.izrādi. Operas mīļotājiem Latvijā ir paveicies, ka nākamo, 139 izrādi šovakar - 6.maijā tiešraidē raidīs Latvijas Televīzija (LTV1, plkst.21.15). Savukārt Latvijas Radio 3 Klasika tiešraidīs pēdējo šī iestudējuma sērijas izrādi 15.maijā.  

Andra Nelsona diriģētajās izrādēs uz skatuves F.Dzefirelli režijā, scenogrāfijā un arī kostīmos darbojās zvaigžņu komanda. Kā jau iepriekš vēstīts, atviešu operdīvai Elīnai Garančai paredzēto Karmenas lomu dziedātājas slimības dēļ atveido bulgāriete Nadja Krasteva. Mikaēlas tēlā iejutusies Krievijas superzvaigzne Anna Netrebko, kura sievišķīgā personības šarma, sirsnīgā siltuma un izkoptā soprāna dēļ gan publikas, gan kritiķu skatījumā kļuva par šī iestudējuma spožāko skatuves zvaigzni. “No viņas staro sievišķība, kas maina visu situāciju. Mikaēla vairs nav anēmiska būtne, gaišzila meitene bez rakstura, bet gan tāda, kurai vērts sekot. Viņas dēļ es šo operu labprāt pārdēvētu: “Mikaēla” — stāsta Latvijas Radio 3 programmas “Klasika” direktore Gunda Vaivode, kurai laimējās būt pirmizrādes aculiecinieku vidū.  Hozē lomu atveidoja itāļu tenors Masimo Džordāno, Eskamiljo lomu baritons Ildebrando Darkandželo. Savukārt Vīnes Valsts operas orķestra bedrē A.Nelsona vadībā muzicēja slavenie “Vīnes filharmoniķi”.     


“Ikviens kurš atceras “Karlosa Kleibera “Karmenu” man piekritīs, ka Nelsona interpretācija ir Kleibera līmenī. Mīlestība uz smalkām niansēm un jūtu spēku mūzikas drāmā, dzīvā sazobe ar notiekošo uz skatuves, ko viņš kurina kā uguni, taču vienlaikus arī uzmanīgi pieskata; vislielākā personiskā un galēja fiziskā atdeve raksturo Nelsona diriģēšanu. Mēs Vīnes Valsts operā bijām liecinieki ārkārtēji lielas, izcilas karjeras sākumam,” — tā raksta Karls Lobls, kurš, šķiet, par operu 70 darba gados izzinājis pilnīgi visu. “Andris Nelsons ir neatvairāms” — lasāms “Osterreich” nākamajā recenzijā. Viņš diriģē ar visu savu ķermeni, ar lieliem žestiem, paspējot tikai ar viena pirksta mājienu norādīt arī vissmalkākās nianses. Viņš liek jums sajust savu mīlestību uz šo operu. Nianses un emocijas ir spilgtas…”


“Vakara notikums ir jaunais diriģents Andris Nelsons no Rīgas. Viņš piešķīra izpildījumam svaigumu, daiļumu, svinīgumu un kvēli”, — piebalso arī “Kronenzeitung” (4.V), norādot ka “ar A.Nelsonu pie diriģenta pults orķestris (“Vīnes filharmoniķi”) uzplauka, turklāt diriģents iedvesmoja dziedātājus.” Arī šim laikrakstam ar vienu recenziju par leģendārās “Karmenas” atjaunojuma pirmizrādi bijis par maz. Recenzējot atkārtoti, izdevumā īpaši uzsvērts: “lai arī uz skatuves bija īsta zvaigžņu komanda, par “Karmenas” panākumiem jāpateicas tieši izcilajam jaunā diriģenta, rīdzinieka A.Nelsona veikumam. Ar neatlaidību, enerģiju un piedzīvojuma izjūtu viņš veda orķestri sasniegumu virsotnē: viņš diriģēja meistarīgi — ar aizrautību, spozmi, satriecošu spriedzi, gan liriski, gan dedzīgi.”  
Līdzīgi, arī “Kurier,” recenzē Andra Nelsona diriģēto pirmizrādi vēl un vēl. Vispirms jūsmīgi aprakstījis A.Nelsona īpaša “starojuma pilno muzikālo interpretāciju” un redzot latviešu diriģenta personā īstu burvi orķestra priekšā, laikraksts norāda, ka viņa vadībā orķestris sasniedz gan saviļņojošu, dramatisku skanējumu, gan arī lielu dziļumu. “Var ne tikai redzēt, bet arī dzirdēt, ko viņš iemācījies no Marisa Jansona,” netieši atgādinot par A.Nelsona skološanos pie Marisa Jansona. “Nelsona “Karmena” ir svaiga, bez jelkāda kiča. Ļoti dramatiska, ar cildenu skanējumu. Ļoti franciska un dziļa, ”  — “Kurier” raksta jau otrajā piegājienā, 5.maijā.


Kā vēstī “Oberosterreichische Nachrichten”, “jaunais Latvijas diriģents Andris Nelsons  vērta šo vakaru orķestra svētkos,” piebilstot ka Marisam Jansonam nav cita tik izcila sekotāja. “Ar impulsīviem, taču elegantiem žestiem viņš vadīja orķestri, kurš spēlēja visaugstākajā iespējamajā līmenī,” laikraksts apraksta latviešu diriģenta manieri un rezumē, ka Nelsons diriģējot atklājis “neierobežotu radošu spēku”.


“Viņa interpretācija ir brīva no klišejām un pilna pārsteigumu,” — par A.Nelsona “Karmenas” lasījumu raksta “Wiener Zeitung”, pašu diriģentu novērtējot kā jūtīgu un drosmīgu orķestra vadītāju un īpaši priecājoties par spilgto un svaigo orķestra epizožu lasījumu.


“Jau bija sagaidāms, ka Andris Nelsons varētu būt patīkams pārsteigums. Un tas bija patiešām apbrīnojami, kā jaunais latvietis lika orķestrim skanēt, cik daudz gaismēnu un krāsu viņš atklājis operas partitūrā”, viņa sniegumu “Karmenā” novērtējis “Der Standard”.           

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja