Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Ģirts Ķesteris. Pats arī atpūtīsies

Dailes teātra vasaras festivālā Siguldā 21.jūnijā baznīcā dziedās aktieris Ģirts Ķesteris

Smaidīgs un priecīgs aktieris Ģirts Ķesteris jūnija vidū nemaz neizskatās pēc teātra sezonas nogurdināta četrdesmitgadnieka, kuru kā smaržīgu, sulīgu citrusaugli izspiedušas smagas lomas. Lai atceramies kaut vai šīs sezonas skandalozāko izrādi Drakula. Svešās asinis, kurā viņš spēlē galveno lomu. Varbūt tieši tāpēc Ķesterim tagad gribas kaut ko vienkāršu, tīru un skaistu. Viņš laipni pieņēmis piedāvājumu Dailes teātra vasaras festivālā kopā ar aktrisi Rēziju Kalniņu dziedāt Siguldas Romas katoļu baznīcā. "Labi, ka mums ar Rēziju baznīcas durvis nav svešas ikdienā. Ja tu vari skaitīt lūgšanas baznīcā, svēto sakramentu, kāpēc tad nevari būt tur arī citā statusā - kā aktieris?" Ķesteris smaidot vaicā. Rēzija un Ģirts saviem klausītājiem dziedās Rabindranata Tagores mīlas dzeju, kā arī lūgšanas, izmantojot Imanta Kalniņa 6. simfonijas mūziku. Ķesteris dziedās arī koncertā Vien mirtes un rozes Siguldas pilsdrupu estrādē. Piekritis turklāt piedalīties tērpu mākslinieces Ilzes Vītoliņas skatē Siguldas dzelzceļa stacijā. Maigi, laimīgi pastaipījies Dailes teātra vasaras kafejnīcā pie espresso tasītes, viņš atzīst, tā būšot viena skaista un interesantu notikumu pilna diena gan skatītājiem, gan aktieriem pašiem. Programmā aktieris saskaitījis astoņpadsmit izrādes, koncertus un akcijas gan bērniem, gan pieaugušajiem visas diennakts garumā!

Gribas būt cilvēkam


Siguldas mazā, skaistā Romas katoļu baznīca, kur Rēzija un Ģirts šosestdien dziedās, nav tālu no vietas, kur bērnībā aktieris esot draiskojies, skraidījis un spēlējies. Tolaik līdzās baznīciņai bijis sēklu veikals, kurp mazais Ģirts devies, radu tantei turēdamies pie rokas. "Mana teritorija bija nevis uz Gaujas senlejas pusi, kur Turaidas pils un Siguldas centrs, bet tuvāk Raibajam sunim," aktieris aizrautīgi skaidro. "Jūtos mazliet kā privātīpašnieks Siguldā," viņš smaida. Starp citu, Sigulda ir dzimtā puse arī Dailes teātra aktieriem Jurim Strengam, Jurim Kalniņam, arī teātra kādreizējai aktrisei Agnesei Zeltiņai.

"Ar Rēziju man ļoti interesanti kontaktēties šajā periodā. Ir ļoti svarīgi, ka ir kāds cilvēks ar iniciatīvu, vēlmi, un mani paņem līdzi," par topošo muzikālo izrādi Siguldas baznīcā saka Ģ.Ķesteris. "Līdz šim Imanta Kalniņa dziesmas esmu dziedājis tik daudz kā Imantdienās. Šoreiz būs nopietnāk. Ne velti mums palīdzēs Ilze un Ainārs Rubiķi - kora Kamēr balsis un Rēzijas tuvi draugi," atklāj Ģ.Ķesteris. Iespējams, šo iestudējumu redzēsim arī nākamajā sezonā Dailes teātra repertuārā. "Reizēm gribas distancēties no mākslinieciskajām ambīcijām, vēlmes sevi profesionāli apliecināt, skatītāju atzinības. Šī izrāde baznīcā man būs tāda iespēja atiet no visa," saka Ģ.Ķesteris. Šovasar 44 gadus vecajam aktierim gribas izvairīties no visiem lauriem un tituliem. Baznīca, viņaprāt, ir vislabākā vieta, kur justies vienkārši kā cilvēkam. Aktieris uzskata, ka šogad Dailes teātra festivālā ļoti labi sabalansēta nopietnā un izklaides programma. "Tāpat jau tirgos spieķīšus un groziņus. Būs arī desas un alus," viņš stāsta. Aktieris domā, ka katrs skatītājs atradīs kaut ko sev tīkamu. Būs izrāde bērniem Burvis no Oza zemes. Būs topošo Dailes teātra aktieru izrāde Kāzas. Starp citu, klāt būs arī Nacionālā teātra kolēģi ar izrādi Amariļļi. Pusnaktī, kad festivāls būs noslēdzies, aktieriem pašiem paredzēta teātra sezonas noslēguma ballīte. "Arī tas stimulē," Ģ.Kesteris joko. Aktieriem taču gribas brīvā gaisotnē iedzert, padejot un papļāpāt gluži tāpat kā skatītājiem.

Atsakās no Krievijas tirgus


Cilvēkiem vajag arī atpūsties, ne tikai strādāt un pārnopietni visu laiku domāt par notiekošo, ir pārliecināts aktieris. Nesen viņš devies uz kino, lai noskatītos filmu Sekss un lielpilsēta. Tā kā filma brīžiem nav šķitusi aizraujoša, pavērojis skatītājus. "Viņu sejas, skatoties filmu, bija naivas un sirsnīgas. Manuprāt, arī mūsu uzdevums festivālā ir līdzīgs," Ģ.Ķesteris domā. Viņam gribas aizvest skatītājus uz "bērnišķīguma zonu", kur viņi varētu priecāties, atpūsties. Justies vienkārši labi. Un padomāt par mīlestību - tie, kuri ieradīsies uz Rēzijas un Ģirta veidoto izrādi baznīcā. Apjaust, cik labi ir dzīvot un strādāt Latvijā, Ģ.Ķesterim palīdzējusi nesenā viesošanās Maskavā, kurp viņš devies uz kinoprovēm. Pavērojis uzvedības kodu, sākot ar restorāna īpašniekiem, frizieriem un beidzot ar cilvēkiem ielās. "Ikvienam no viņiem ir līdera uzvedības kods. Tas acīmredzot viņus stimulē dzīvot un nemitīgi ticēt savam veiksmes stāstam." Vai viņš būtu gatavs peldēt Krievijas kinotirgus ūdeņos? Izrādās, vismaz pagaidām kinoprovēm turpinājuma nebūs. "No piedāvājuma atteicos, jo man ir teātris un filmēšanās Latvijas Televīzijā. Ar to visu es jūtos ļoti, ļoti labi," Ķesteris neviltoti smaida. Iznāciens pie skatītājiem vasaras festivālā Siguldā būs pēdējais šosezon. Teātrī sākas atvaļinājums! Augusta sākumā Ģ.Ķesteris sāks strādāt pie jaunām izrādēm - gan Nekrofilu, gan Psihu iestudē Džilindžers. Pirms ķerties pie lomu preparēšanas šajos daiļrunīgajos jauniestudējumos, aktieris nolēmis savā atvaļinājumā pasildīties saulītē Venēcijā un Pēterburgā. Starp citu, vai Siguldā izrāžu starplaikos meitenes varēs pienākt pie aktiera parunāties, varbūt palūgt autogrāfu? "Tas ir iespējams jebkurā dzīves situācijā," viņš šķelmīgi smaida.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja