Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Gluka "Orfejs un Eiridīke" - pirmais Ventspils Kameroperas projekts

Ventspils pilsētas svētkus ieskandinās Gluka operas "Orfejs un Eiridīke" izrāde, ziņo "Mūzikas un mākslas atbalsta fonda" direktore Sandra Zandberga. Multimediālajā projektā, kas Ventspils Rātslaukumā notiks jau 31.jūlijā plkst. 22.30, titullomā Sergejs Jēgers. Vienlaikus izrāde kalpos arī par pirmo Ventspils Kameroperas publisko pieteikumu.

Izrādi veido režisore Iveta Ērkšķe, diriģents Māris Kupčs, scenogrāfs Ivars Noviks, kora diriģents Ivars Cinkuss,
horeogrāfi Agris Daņiļēvičs un Markuss Cmolnigs (Markus Zmolnig), kostīmu māksliniece Valentīna Romanovska, kā arī videomākslinieks Pēteris Noviks. Solisti Sergejs Jēgers, Ilze Paegle un Gundega Ādamsone. Izrādē piedalās kamerkoris "Ventspils" un deju grupa "Dzirnas".

Ventspils Kameroperas (VK) ideju izlolojis diriģents Ivars Cinkuss, vadot kamerkori "Ventspils" un sadarbojoties ar diriģentu Māri Kupču un orķestri "Collegium Musicum Rīga". VK būs Latvijā vienīgā profesionāla līmeņa muzikāla organizācija ar savu administratīvo un māksliniecisko sastāvu, kamerorķestri, kori un nelielu dziedātāju trupu, kura specializēsies viegli transportējamu kameroperu izrāžu, simfonisku un kora mūzikas koncertu veidošanā. Ventspils pilsētas pašvaldība atbalsta jaunās VK veidošanu, kas nākotnē pavērs plašākas iespējas akadēmiskās mūzikas attīstībai pilsētas kultūrvidē un dos iespēju vietējiem mūziķiem strādāt pie interesantiem muzikāliem projektiem, kā arī jauniešos radīs papildu motivāciju apgūt mūziķa profesiju.

Māris Kupčs stāsta, ka K. V. Gluka opera "Orfejs un Eiridīke" ievada jaunu laikmetu baroka opermūzikā, un šis muzikāli sarežģītais darbs ik reizi ir liels izaicinājums gan mūziķiem, gan režisoriem. Opermūzikas mīļotāji izrādē atpazīs slaveno Orfeja āriju "Che faro" un Amora dziedāto "Gli sguardi tratieni" – šīs muzikālās pērles un iestudējums kopumā katra klausītāja dvēselei sniegs gandarījumu un emocionālu pārdzīvojumu. Režisore Iveta Ērkšķe (Latvijas Kultūras akadēmijas maģistrantūras diplomande teātra režijā) senajā mītā par Orfeju esot iedzīvinājusi dziļi personisku skatījumu. Viņa uzskata, ka mīti nav sastinguši stāsti, un tajos attēlotie notikumi satur universāla rakstura patiesības, kas ļauj tuvoties dziļi nozīmīgai garīgai pasaulei. Scenogrāfs Ivars Noviks veidojis izrādes vizuālo tēlu, izmantojot dažādu pasaules kultūru mākslas darbus un vispārinot Orfeja stāstu dažādu laikmetu, estētisko uzskatu un priekšstatu kontekstā.

Orfeja lomas atveidotājs solists Sergejs Jēgers atzīst, ka šī trīs solistu un kora izpildītās operas iestudējuma versija ir muzikāls un dramaturģisks retums: "Dziedot tajā vienmēr rodas pirmreizīgums. Esmu priecīgs, ka šo lomu esmu sajutis kā savu. Mūžsena tēma ar laimīgām beigām. Katram ir dota iespēja tajā saklausīt savu vēstījumu. Prieks strādāt radošā un muzikāli atraktīvā komandā, un prieks, ka Ventspils grib, vēlas un var atļauties dzirdēt un redzēt operu savā pilsētā."

Izrāde ir veidota kā viendaļīgs uzvedums, kas notiks brīvdabas apstākļos – Ventspils Rātslaukumā. Vietu skaits 1000; biļetes iegādājamas izrādes norises vietā pirms sākuma; ieejas maksa simboliska – Ls 1,00.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja