Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Izrāžu cikls Dāmu paradīze stāstīs XX gs. modes vēsturi

"Mode ir esības izpausme laikā un telpā, arī sabiedrības spogulis, no kā var nolasīt, kas tobrīd notiek pasaulē, sabiedrībā, cilvēku domāšanā," teic režisore Ilona Brūvere, kura šovasar par modi aizdomāties aicinās ikvienu, kurš ceturtdienu vakaros iegriezīsies Esplanādē.

No 24. jūlija līdz 21. augustam katru ceturtdienu tur desmit brīvdabas nakts izrādēs Dāmu paradīze varēs iepazīt XX gs. Eiropas modes vēsturi - kinokadros, uz skatuves un desmit tērpu mākslinieku redzējumā. Ik vakaru iecerēts ielūkoties divās desmitgadēs: viena izrāde stundas garumā sāksies plkst. 22, otra pēc starpbrīža - plkst. 24.

Iestudējumi būs gan izklaidējoši, gan izzinoši, stāsta to režisore un scenāriju autore. I. Brūvere novērojusi, ka Latvijas nelielajā sabiedrībā cilvēki bieži kļūst par zīmolu vergiem, masveidā ļaujas zināmam dogmatismam un pārāk šaurai domāšanai gan attiecībā uz tērpu kultūru, gan citās jomās. "Gribas, lai cilvēki sāk atkal dzīvot, nevis ir varas, naudas vai modes vergi. Turklāt jauniešiem tagad bieži šķiet, ka viss sākas no viņiem, taču viss patiesībā tikai turpinās, atkārtojas, transformējas. Šodienas cilvēkam jāzina kas vairāk nekā tikai tas, kas ir šodien…" I. Brūvere apņēmusies izglītot Dāmu paradīzes skatītājus.

Nakts izrādes par modes vēsturi veidotas kā atraktīvi uzvedumi, kuros uz scenogrāfa Kristapa Skultes iekārtotās skatuves aktieri Andris Bulis, Juris Jope, Ieva Pļavniece, Marta Ančevska, Jūlija Ļaha, Alise Polačenko, Ieva Aleksandrova-Eklone, Māris Bezmers, Andris Gross, Mārtiņš Brūveris izspēlēs nelielas ainiņas no drēbnieka darbnīcas dažādos laikos. Paralēli uz kinoekrāna varēs vērot jau pērn rudenī uzņemtus inscenējumus par katru modes desmitgadi. Tajos filmējies Egīls Melbārdis, Jānis Āmanis, Ligita Skujiņa, Marija Bērziņa, Artūrs Dīcis, Zane Daudziņa, Raimonda Vazdika, Dārta Daneviča, Ērika Eglija, Normunds Bērzs, Rihards Lepers, Ēriks Loks, Oskars Brambergs u. c. Visā notiekošajā neiztrūkstošas būs spilgtas katra laika personības, kā arī Latvijas modes mākslinieku radīti tērpi - viņu redzējums par attiecīgā perioda kostīmiem. Pirmajā uzvedumā 24. jūlijā 1900. gada tērpus interpretējusi Iveta Šurma, bet 1910.-1920. gadam tos būs piemeklējusi Anna Heinrihsone. Savu skatījumu uz dažādu laiku modi uz skatuves piedāvās arī tērpu mākslinieki Dace Krieviņa, Kristiāna Dimitere, Ieva Veita, Sandra Sila, Roberts Krauze, Elita Patmalniece un Natālija Jansone, bet uz ekrāna - arī Žanete Auziņa, Rūta Kuplā, Indra Salcēviča, Vita Radziņa, Sabīne Groza.

Ainiņas pavadīs dziesmas, mūzika un dejas horeogrāfu Regīnas Kaupužas un Iljas Vlasenko iestudējumā, kā arī komentāri, tos ierunājis Ģirts Ķesteris, Kristīne Nevarauska, Mārtiņš Vilsons, Andris Freidenfelds, Indra Roga, Ivars Auziņš, Elita Kļaviņa u. c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skandāli un brīnumi

16. maijā, kad iznāks šis KDi numurs, 77. Kannu kinofestivāls jau būs atklāts un uz Festivāla pils Limjēru zāles skatuves jau būs kāpusi festivāla goda viešņa amerikāņu aktrise Merila Strīpa

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja