Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Jaunu mākslinieku šaubas un apjukums. Izziņo festivāla Patriarha rudens 2023 programmu

No 30. septembra līdz 8. oktobrim norisināsies jau četrpadsmitais Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) skatuves un audiovizuālās mākslas festivāls Patriarha rudens, kas skatītājiem sniegs plašu LKA bakalaura, maģistrantūras un doktorantūras studentu darbu izlasi, informēja festivāla rīkotāji.

Festivāla galvenie vadmotīvi šajā gadā ir jaunu mākslinieku šaubas un apjukums, kā arī veltījums teātra mākslas personībām-jubilāriem – Pēterim Pētersonam, Rūdolfam Blaumanim, Mārai Ķimelei un Mihailam Gruzdovam.

Festivāla radošā komanda deviņās dienās piedāvās daudzveidīgu skatuves, audiovizuālās mākslas un starpdisciplināru darbu programmu: astoņas teātra izrādes, trīs laikmetīgās dejas izrādes, sešu topošo dramaturgu lugu lasījumus, trīs filmu skates, četras meistarklases, diskusijas, sarunas un citus notikumus. Festivāla atklāšana notiks sestdien, 30. septembrī, plkst. 13.00 LKA E. Smiļģa Teātra muzejā. 

Teātra notikumu programmu šogad pamatā veidos režijas mākslas bakalaura 3. kursa studentu darbi, sākot no klasiskas dramaturģijas iestudējumiem, līdz pat aktuālā mūsdienu autora Mārtina Makdonas divu lugu iestudējumiem.

Bakalaura aktiermākslas 3. kursa studentus būs iespējams ieraudzīt pavasarī tapušajā kursa vadītāja Elmāra Seņkova veidotajā izrādē ar ballītes elementiem Rīt būs labāk. Tāpat jaunie aktieri un režisori pirmo reizi strādās ar LKA Drāmas un teksta studiju programmas studentu jaundarbiem, piedāvājot sešu viencēliena lugu lasījumus Dirty Deal Teatro un Latvijas Nacionālajā teātrī. Festivāla laikā Rīgas pirmizrādi piedzīvos Kārļa Krūmiņa un mākslīgā intelekta lugas Frankenšteina komplekss iestudējums, kas vasarā tapis sadarbībā ar Tamperes Universitāti. Izrādē somu aktiermākslas studenti runās latviešu valodā; režiju veidojuši LKA teātra režijas maģistrantūras studenti.

Laikmetīgās dejas programmā iekļauti trīs darbi: festivāla atklāšanā pirmizrādi piedzīvos horeogrāfes Olgas Žitluhinas un režisora, profesora Jāņa Siliņa kopīgās ieceres Blaumaņa Bareljefs realizācija, piedāvājot laikmetīgās dejas performanci-lekciju par godu Rūdolfa Blaumaņa 160. jubilejai. Tāpat atkārtoti būs iespējams noskatīties maģistrantūras studentes, horeogrāfes Rūtas Pūces soloizrādi Līdz nāves mūs šķirs, kā arī doktorantes Ramonas Galkinas izrādi-spēli Aizsācēji un iesācēji.

Audiovizuālās mākslas programmā jau ierasti skatītājiem tiks piedāvātas trīs dažādas filmu skates. Programmā apkopoti iepriekšējā mācību gada laikā tapušie bakalaura un maģistra studentu darbi. Pārstāvēto režisoru vidū ir Uģis Olte, Ķīna Tabaka, Daniils Silovs, Roberts Vanags, Betija Zvejniece un citi. Pirmās divas skates 3. un 4. oktobrī notiks LKA Nacionālajā filmu skolā, savukārt trešā skate – 5. oktobrī kinoteātra Splendid Palace Lielajā zālē.

Festivāla programmu papildinās vēl vairāki notikumi: darba dienu rītos LKA galvenajā ēkā Ludzas ielā 24 norisināsies bezmaksas sarunas un lekcijas, kas būs veltītas šī gada jubilāru – Pētera Pētersona, Māras Ķimeles un Mihaila Gruzdova – personību un daiļrades iepazīšanai. Tāpat ierasti LKA studentiem šogad tiks piedāvātas četras dažādas starptautiski atzītu profesionāļu meistarklases, tās vadīs Paulīna Hulko un Tīna Sirja (Somija), Killi Rosna (Igaunija), Kennets Flaks (Norvēģija) un Jūakims Berjenstrole (Zviedrija). Maģistrantūras studenti festivālā piedāvās divus starpdisciplinārus darbus – Dirty Deal Teatro telpās divas dienas būs iespējams apskatīt audiovizuālu instalāciju Aktīvais tukšums, savukārt Apple lietotājiem jebkurā laikā iespējams izmēģināt lietotni Klejojumi galvā, kas ļaus izzināt studentu iemīļotas vietas Rīgā, noklausīties viņu asociāciju stāstus, kā arī lietotājiem pašiem papildināt karti ar sev svarīgiem punktiem un atmiņām.

Pagājušajā gadā skatuves mākslas nozari satricināja antibalva Zelta muša, kurā anonīma LKA delegācija izvirzīja asprātīgas nominācijas profesionālo teātru iepriekšējās sezonas darbiem un māksliniekiem. Šogad Zelta muša turpinās savus asredzīgos novērojumus – 30. septembrī, festivāla atklāšanā tiks izsludināti aktuālie balvas nominanti, un nedēļas garumā ikvienam būs iespēja piedalīties balsošanā visās LKA ēkās un struktūrvienībās, kā arī festivāla norises vietās.

Vairāk: https://www.instagram.com/zelta_musa/. Festivāla noslēgums un laureātu paziņošana, kā arī Zelta mušas apbalvošanas ceremonija notiks 7. oktobrī plkst. 19.00 LKA Teātra mājā Zirgu pasts.

Nākamajā dienā pēc festivāla noslēguma LKA teātra māja Zirgu pasts uzņems starpdisciplināro mākslinieku Killi Rosnas un Kenneta Flaka viesizrādi Singularitāte (Singularity), kas nominēta 2023. gada Igaunijas Teātra balvai. Singularitāte ir multimediāls dejas uzvedums ar interaktīviem skaņas un vizuālajiem elementiem. Izrādi iedvesmojis stāsts par skandināvu dievu Odinu, kurš deviņas dienas un deviņas naktis karājās pie dzīvības koka, upurēja sevi zināšanu meklējumos un atgriezās no mirušo valstības ar rakstīšanas prasmi. Šis darbs ir daļa no Roosna & Flak ilgstošajiem pētījumiem par interaktīvu izrāžu ekosistēmām, kur mākslinieka-izpildītāja kustības ietekmē skaņu, gaismu un video.

Jau trešo gadu festivāla satelītpasākumi notiks Stāmerienas pilī un Gulbenē. No 13. līdz 15. oktobrim Gulbenes novada iedzīvotājiem būs iespēja redzēt gan festivāla viesizrādes, gan filmu skati – precīza programma tiks izziņota drīzumā.

Festivāla biļetes atrodamas vietnē www.ticketshop.lv, uz bezmaksas jauno dramaturgu lugu lasījumiem – vietnē www.pretix.eu. Biļetes uz filmu skati kinoteātrī Splendid Palace būs pieejamas tirdzniecībā no 15. septembra kinoteātra mājaslapā.

Festivāla programma:  https://ej.uz/prprogramma

Vairāk - www.facebook.com/PatriarhaRudens

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja