Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Juris Rijnieks negrasās estetizēt "Cepli"

17. aprīlī pirmizrādi piedzīvos Liepājas teātra jauniestudējums Ceplis Jura Rijnieka režijā.

Jau labu laiku pirms šī notikuma sabiedrības interesi uzjundīja Twitterī publicētās izrādes kostīmu skices ar skaidri saskatāmām politiskās vides personāžu iezīmēm. Vēl pirms pirmizrādes prese pārpludināta ar intriģējošiem rakstiem par topošo jauniestudējumu, kas būšot politiskās vides spogulis.

Nedaudz iemetot aci mēģinājumu procesā, jāatzīst, ka spogulis tas būs gan, tikai ne jau skarbas realitātes, bet gan vecā, labā Dreslera stilā. Režisors Juris Rijnieks pat mēģinājis konkurēt ar Dresleru, pašrocīgi rakstot dziesmu tekstus. Uz zoba pavilkti būs ne tikai politiķi – skatuves vienā malā ir pazīstams noformējums populāra un it kā atmaskojoša raidījuma stilā...

Jura Kulakova mūzika (tiesa gan, pagaidām dzirdēta tikai darba versijā), šķiet, būs gana lipīga, lai jau drīz vien sabiedrības plaša daļa dungotu: Saki, ka viss būs labi... Vai – Tikai naudu vajag...

Pats režisors atzīst, ka tā būs «iešana pie tautas», jo teātris vispār neesot estētiska māksla. Skatītāji iet uz teātri, lai parunātu un pasmietos par īsto dzīvi, par to, kas notiek apkārt, viņš saka. Vairums mūsdienu izrāžu, viņaprāt, ir režisora paša māksliniecisko un iekšējo problēmu risinājums, nevis sabiedrības aktualitāte. Rijniekam ir cits piegājiens. Protams, lielākā grūtība esot nobalansēt starp banalitāti un pārlieku estētiku.

Jāatzīst, arī man pirmā doma bija – šo izrādi nevajadzētu vērtēt teātra kritiķiem un zinātniekiem, bet karikatūristiem, jo tā ir tuva satīriskai publicistikai, lai gan žanriski varētu būt muzikāla komēdija. «Ja pēc izrādes skatītājs sāk štukot un analizēt, tad jau ir garām,» atzīst J.Rijnieks. Viņaprāt, komēdija un komiķi ir nepelnīti aizmirsti Latvijā un nenovērtēti. «Vai pēdējo desmit gadu laikā kāda izrāde ir saņēmusi Spēlmaņu nakts balvu tāpēc, ka tā nopelnījusi visvairāk naudas vai pulcējusi visvairāk skatītāju? Vai kāds komiķis, vai komēdija ir saņēmuši šo balvu?» jautā režisors. Tāpēc viņš taisot izrādi skatītājiem, nevis kritiķiem.

P.S. Interesanti, kāda būs skatītāju reakcija, jo pirmizrādē starp viņiem būšot arī galvenā tēla prototips ar kundzi...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja