Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kā vītola stabulīte

"Daugavpiliešu izrāde ir pilnīgi nobeigta, vienkārša un mīļa kā vītola stabulīte. Kaut kas tik ārkārtīgi vienkāršs, pazīstams, tuvs — paņem un spēlē! Tā ir nemitīga spēle, īsts teātris," tā par režisora Viktora Jansona Rūdolfa Blaumaņa Velniņu iestudējumu Valmieras IV Blaumaņa festivāla laikā priecājās žūrijas priekšsēdētājs kinorežisors Jānis Streičs.
Daugavpils teātra Velniņi viesizrādēs Rīgā

Pēc ilgāka pārtraukuma Daugavpils teātris dodas ar viesizrādēm uz Rīgu. 28.martā Dailes teātra Mazajā zālē plkst.11.30, 14 un 18 būs iespēja noskatīties režisora V.Jansona pasaku — fantāziju folkloras stilā Velniņi, kas veidota pēc R.Blaumaņa darba motīviem. Izrādi, kur notiek dažādi brīnumi: dzīvnieki runā, bet draiskulīgie velniņi pārvēršas par cilvēkbērniem, var uztvert gan kā pasaku bērniem, gan saskatīt tajā filozofisku līdzību, kas runā par pašām svarīgākajām cilvēka dzīves tēmām.

Būtiskākās no tām: cilvēks un dabas mūžīgie likumi, cilvēks un pilsēta ar tās stingri noteiktajām masku spēlēm. Teātra kritiķe Silvija Radzobe: "Stāsts par velniņiem, kas kļūst par cilvēkiem, padara par visai nopietnu ideju, ka cilvēciskot var katru, bet vienīgi un tikai tad, ja viņš sastopas ar mīlestību, nevis dresūru vai aukstu skolmeistariskumu."

V.Jansons iestudējumā izmantojis dažādus teātra žanrus — no pagānu rituāliem līdz tirgus laukuma teātrim, no bufonādes līdz filozofiskai līdzībai.

Rituāla teātris dod iespēju no jauna pārdzīvot vienu no galvenajām cilvēces problēmām — kā apzināti sasniegt harmoniju ar pasauli, bet "tirgus laukuma" forma, kas operē ar balagānam raksturīgajiem bufonādes izteiksmes līdzekļiem, sarunu dara aizraujoši jautru un negaidītiem paradoksiem bagātu.

Scenogrāfs Ivo Folkmanis vizuālo ietērpu veidojis no dabiskiem materiāliem: koka, maisa drēbes un salmiem.

Uzvedumā piedalās folkroka grupa Laimas muzykanti, kas ne tikai ar entuziasmu muzicē, bet arī aktīvi tiek iesaistīti spēlē, tēlojot gan eņģeļus, gan velnus un radot iespaidu, ka viss pasaulē atrodas nemitīgā mainībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja