Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Krievu sezonas. XXI gadsimts

Māra Liepas fonda desmit gadu jubilejā uz Latvijas Nacionālās operas skatuves 11. un 12.augustā tiks parādīti četri no septiņiem atjaunotajiem Sergeja Djagiļeva leģendāro Krievu sezonu Les Saisons Russes baletiem. Programma, ko slavenā baleta premjera dēls un radošā darba turpinātājs Andris Liepa iestudējis Krievijas baleta zvaigznēm, ir veltījums Krievu sezonu simtgadei. Koncertā trijās daļās redzēsim četrus baletus: Tamāra, Ugunsputns, Bolero un Fauna diendusa.

Restaurēti šedevri


Šie ir daži no XX gs. pirmajā pusē Parīzē rādītajiem baletiem, kuri izdaudzināja krievu baleta skolu visā pasaulē, un kurus A.Liepa tagad atjauno projektā Krievu sezonas. XXI gadsimts. Tā restaurēti jau septiņi iestudējumi. Visos piedalās trupa Kremļa balets, projekta mākslinieciskie vadītāji ir Krievijas Tautas mākslinieks Andrejs Petrovs un Nopelniem bagātais mākslinieks Andris Liepa. Viesizrādēs Rīgā uzstāsies Nikolajs Ciskaridze, Ilze Liepa, Irma Nioradze, Kristīna Kretova, Sergejs Smirnovs, ļaujot baudīt K.Debisī, M.Ravēla, I.Stravinska, M.Balakireva mūziku leģendu — Vaclava Ņižinska un Mihaila Fokina — horeogrāfijā, kas iet roku rokā ar fovisma un art deco mākslu. Dekorācijas un kostīmi, ko radījuši tādi slaveni mākslinieki kā Ļevs Baksts, Aleksandrs Benuā un Aleksandrs Golovins, ir baleta un tēlotājmākslas vēsturē nepārspēti šedevri.

Projekts jau guvis plašus panākumus, arī turpmāk ieplānotas viesizrādes uz daudzām Eiropas un Āzijas valstīm, arī uz ASV. Latvija ir otrā pietura viesizrāžu maršrutā Maskava—Rīga—Parīze, atgādinot pasaulei par ģeniālā impresārija Sergeja Djagiļeva vēsturiskajām, tieši pirms gadsimta sāktajām krievu mākslinieku ārzemju viesizrādēm, kuras ieguva nosaukumu Krievu sezonas. Baleta viesizrādēs Djagiļevs aicināja daudzas slavenības. Vēsturiskajos krievu koncertos piedalījās N.Rimskis-Korsakovs, S.Rahmaņinovs, A.Glazunovs, F.Šaļapins u.c. Baletiem Ugunsputns, Bolero, Zilā dievība, Tamāra, Šeherezāde, Rozes gars, Fauna diendusa aplaudēja Parīzē, Londonā, Romā un citās lielākās Eiropas galvaspilsētās.

"Šogad kopā ar Kremļa baletu iestudēju baletu, kas tika rādīts pašā pirmajā Krievu sezonā — Mihaila Fokina iestudējumu Le Pavillon d"Armide ar Nikolaja Čerepņina mūziku un Aleksandra Benuā dekorācijām. Dejoja Vaclavs Ņižinskis, Anna Pavlova, Tamāra Karsavina," A.Liepa stāsta par slaveno baletu restaurēšanas projekta gaitu. "Līdzīgi kā Djagiļeva laikā, arī mēs vienmēr aicinām zvaigznes. Nākamajā sezonā plānojam trīs izrādes, vienu speciāli Nikolajam Ciskaridzem, kurš jau dejo viencēlienos Rozes gars un Fauna diendusa. Ilze Liepa pagājušajā gadā jau dejoja Bolero, ko kādreiz iestudēja Broņislava Ņižinska. Ida Rubinšteina, kura 1928.gadā uz Parīzes Grand opera skatuves dejoja galveno lomu, ir šī slavenā M.Ravela skaņdarba pasūtītāja! Kostīmus un dekorācijas restaurējām, bet horeogrāfijas pierakstus mums atvēlēja Broņislavas Ņižinskas mazmeita," stāsta A.Liepa. Tradīcijām jāatgriežas

Savā un domubiedru veikumā A.Liepa dalās ne tikai ar pasaules kultūras lielpilsētām. Projekts jau rādīts Krievijas reģionos, Urālos un Sibīrijā. "Ar īpašu prieku uzstājāmies Permā, jo tā ir pilsēta, kuras licejā mācījās Sergejs Djagiļevs. Teātris, kurā dejojām, celts par Djagiļeva tēva līdzekļiem. Esmu pārliecināts, ka tradīcijām, kuras Djagiļevs attīstīja Krievu sezonās, jāatgriežas atpakaļ pie mums Krievijā," A.Liepa komentē projekta mērķi. Krievu sezonas tapa lai savaldzinātu Eiropu, taču emigrācijā rietumos pēc revolūcijas palika spilgtākie krievu kultūras pārstāvji. Tāpēc viņi arī palika dzīvi laikā, kad daudzi gāja bojā neatrodot sev vietu jaunajā padomju Krievijā. Daudzas izrādes saglabājās, jo tās uzveda ASV — Fokins tur iestudēja gan Petrušku, gan Ugunsputnu, gan Šeherezādi. Ugunsputnu rādīja arī Londonas Koventgardenā… "Bet mūsu zeme šos baletus bija pazaudējusi. Tāpēc kopš 1992.gada es pakāpeniski atdodu šīs izrādes atpakaļ Krievijai. Ne tikai tās, kuras saglabājušās, bet arī tās, kuras nav rādītas kopš Djagiļeva laikiem. Jaunā gaismā, jo daudz kas nav saglabājies vispār. Saglabājušās tikai skices, fotogrāfijas, atmiņas. Pēc šiem resursiem veidojam jaunus iestudējumus." Tieši tā, piemēram, tapis balets Zilā dievība, kurā dejoja V.Ņižinskis. "Neviens pēc Ņižinska nebija vilcis brīnišķīgo kostīmu, ko viņam radīja Ļevs Baksts. Ilzei Liepai tika radīta Bolero izrāde, Irmai Nioradzei — Tamāra. Kremļa baleta zvaigznes dejo Ugunsputnu. Spilgtu, unikālu baleta personību iesaistīšana, veidojot izrādes konkrētiem izpildītājiem, bija Djagiļeva impresārija darba stils. Nevis vienkārši repertuārs, bet gan repertuārs izpildītājiem. Tā strādājam arī mēs," paskaidro A.Liepa. Nākamgad plānotas trīs jaunas izrādes, mēs Rīgā baudīsim jau augstu novērtētās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja