Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Laikmetīgā asinskāre

Rīgā viesojas Jaunais Spānijas balets ar izrādi Flamenko asinis

BIĻETES PĀRDOTAS! Tik liela ir Rīgas skatītāju kāre pēc Flamenko asinīm — izrādes, ko šovakar Latvijas Nacionālajā operā piedāvās Jaunais Spānijas balets/Nuevo Ballet Espanol. Iestudējums Sangre Flamenca iekļauts Starptautiskā Baltijas baleta festivāla programmā. Jaunais Spānijas balets ir dibināts 1995.gadā Madridē, trupu vada dejotāji un horeogrāfi Anhels Rohass un Karloss Rodrigess. Runājot par programmu Flamenko asinis, K.Rodrigess izmanto vārdu fusion — sajaukums, kokteilis. "Mūsu izrādē ir enerģija, spēks un kaislības — viss, kas parasti asociējas ar flamenko. Taču mēs ieviesām šovā arī citu kultūru un dejas stilu — klasiskā baleta, džeza baleta un laikmetīgās dejas — elementus," viņš saka intervijā Dienai.

Emociju ceļojums

Iestudējumā saglabātas tradicionālās flamenko pazīmes — ekspresīvas kāju un roku kustības, emociju koncentrācija. Kopā ar Anhelu un Karlosu uzstājas vēl deviņi dejotāji, kā arī flamenko mūziķu grupa un dziedātāja Marija del Mara Fernandesa. Izrādei ir ļoti laikmetīgs gars. "Mums bija īpaši svarīgs moderns skatījums un šova vizuālais risinājums — tērpi, gaismas. Izrādi veido vairākas daļas, katrai ir savs ritms. Tur ir gan solo, gan pas de deux, gan numuri visam ansamblim. Mēs tikko viesojāmies Krievijā, Polijā un Čehijā, skatītāji bija sajūsmā. Kad cilvēki nāk uz flamenko izrādi, viņiem ir jājūtas emocionāli iesaistītiem un piederīgiem tam, kas notiek uz skatuves, — tikai tas var patiesi aizraut publiku. Mums tas ir sanācis," uzskata K.Rodrigess. "Šis iestudējums ir mūsu emociju un pārdzīvojumu ceļojums. Šeit nav konkrēta stāsta vai sižeta, bet tā arī ir šova burvība — tas balstīts uz sajūtām."

A.Rohass un K.Rodrigess savu deju kompāniju izveidojuši gadu pēc uzvaras 1994.gada nacionālajā spāņu un flamenko deju konkursā. "Esam draugi kopš bērnības, taču mums ir ļoti atšķirīgs dejas stils. Anhels drīzāk ir tradicionāls flamenko dejotājs, viņa priekšnesumos publika var sajust šīs dejas vēsturi un saknes, savukārt man tuvāka ir modernā deja. Skatītāji var izvēlēties, kurš no mums viņiem patīk labāk!" uzsver K.Rodrigess.

"Mēs esam laikmetīgās kultūras iedvesmoti. Mēs necenšamies uzturēt vai reanimēt seno laiku flamenko tradīcijas. Mēs darām to, ko vajag darīt šodien, kas atbilst mūsu paaudzes interesēm un vajadzībām. Vairāk nekā pagātne mūs interesē jaunas lietas, jauna estētika. Mēs veidojam oriģinālus un personiskus iestudējumus. Katra izrāde ir mūsu skatījums uz mūsdienu kultūru un dzīvi. Pamatā vienmēr ir mūsu iekšējās pasaules atspoguļojums," viņš piebilst. "Man ļoti patīk kino, kinorežisori un vispār visi mākslinieki. Mēs draudzējamies ar Pedro Almodovaru un Alehandro Amenabaru. Alehandro tikko uzņēmis filmu Agora, kuras darbība risinās romiešu Ēģiptē. Taču filmēties viņi mūs vēl nav aicinājuši!"

Sajust skatītāju pulsu

Jaunā Spānijas baleta līderi ziņo, ka arī dzimtajā Spānijā viņu darbs ir tikpat augstu vērtēts un pieprasīts kā ārzemju turnejās: "Flamenko asinis ir izrāde, kas kļuvusi svarīga spāņu tautai. Mums bija gara Spānijas turneja, un pērn tas bija vislabāk apmeklētais skatuves projekts Spānijā. Ārzemju viesizrādes mēs uzskatām par nepieciešamo nosacījumu savai radošajai izaugsmei. Sajust skatītāju pulsu dažādās valstīs nozīmē nodrošināt sev nākotni. Tā ir pieredze, kas paplašina horizontu. Dejot šajā programmā kļūst arvien vieglāk un patīkamāk, jo ir sajūta, ka mēs nestāvam uz vietas, mēs augam. Uz skatuves mēs neko netēlojam — tie esam mēs paši. Mūsu deja kļūst pārliecinošāka un spēcīgāka, tā ir nobriedusi."

Pirms diviem gadiem

A.Rohass un K.Rodrigess izveidoja horeogrāfiju baletam Dualia, kas bija Spānijas Nacionālā baleta pasūtījums (vēl trīs gadus šai trupai ir ekskluzīvas tiesības uz šo iestudējumu). Autori uzskata, ka Dualia ir viņu augstākais horeogrāfiskais sasniegums. Šogad un nākamgad Anhels un Karloss apceļos pasauli ar izrādi Flamenko asinis, taču viņi jau gatavo nākamo projektu.

"Tas būs absolūti citāds, ļoti introspektīvs. Ar šo izrādi abi plānojam noslēgt dejotāju karjeru. Mums katram ir 35 gadi. Līdz 40 gadiem vēl varēsim dejot, pēc tam pievērsīsimies horeogrāfijai un režijai. Gribas, lai pēdējā izrāde, kurā paši būsim izpildītāji, būtu ļoti īpaša, tajā apvienosim savu un citu autoru, piemēram, Hoakina Kortesa, numurus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja