Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas Nacionālajā operā izrādīs Rima Tumina leģendāro iestudējumu Tēvocis Vaņa

Latvijas Nacionālās operas un baleta teātrī 2019. gada 28. janvārī viesosies Jevģenija Vahtangova vārdā nosauktais Valsts akadēmiskais teātris, kas izrādīs režisora Rima Tumina iestdējumu Tēvocis Vaņa, informeja pasākuma pārstāve Marina Ļipčenko.

Izrādes radošajā komandā darbojas režisors Rims Tumins, scenogrāfiju un kostīmus veidojis Adoms Jacovskis, komponists: Fausts Latens, lomās: Sergejs Makoveckis, Vladimirs Vdovičenkovs, Vladimirs Simonovs, Ludmila Maksakova, Anna Dubrovska, Marija Berdinska, Jurijs Kraskovs.

M. Ļipčenko, raksturojot iestudējumu, acina skatītājus nebrīnieties, ja, ierodoties uz šo iestudējumu, neatpazīsiet pazīstamos lugas personāžus, bet labi zināmie vārdi skanēs pārsteidzoši. 

Tukša telpa, no kuras aizgājusi dzīvība, teātra telpa ar pelēkām kulisēm. Te ir Pēterburgas simbols – ģipša lauva, un, iespējams, tieši no turienes cēlies šeit mītošo ļaužu ciltstēvs. Vēl te ir ēvelsols ar neēvelētiem dēļiem, vecs dīvāns, daži atšķirīgi krēsli… Režisors ir atbrīvojies no sadzīviskā, atstājot vien kaujas lauku, kurā kūsā kaislības, sagrautas ilūzijas un nepiepildītas cerības.

A. Čehova varoņi, kādus tos ieraudzījis R. Tumins un iemiesojuši aktieri, dzīvo ambīciju, filozofēšanas, strādīguma un slinkuma, kalpošanas un izmantošanas sadursmē. Tik dažādi, tomēr vienādi – visiem ir neizdevusies dzīve. Kāpēc? Noskaidrosim to nesteidzīgi, ainu pēc ainas – sarunās, strīdos, atklāsmēs un bezrūpīgumā.

A. Čehova darbos mēdz saskatīt absurda teātra aizmetņus. Tiek runāts viens, darīts otrs, domāts trešais. R. Tumina Tēvocis Vaņa ir par to, ko A. Čehova varoņi domā un ko atklāj tikai dvēseles satricinājuma brīžos. Dažkārt viņu valoda ir neskaidra, gluži kā tēvocim Vaņam, dažkārt viņi ir pārlieku brutāli, gluži kā Astrovs, bet atzīšanās no viņiem izlaužas kā cilvēks, kas no smacīgas istabas tiek svaigā gaisā. 

 

 

 

Top komentāri

Tiešām
T
Tā ir fantastiska izrāde, iesaku :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja