Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Mātes un meitas attiecības izrādē Ar labu nakti, māt

Mātes un meitas attiecības izrādē Ar labu nakti, māt

Dailes teātra aktrise Olga Dreģe atkal ir satraukuma, prieka un darba pārņemta. Plānotajām trīs pirmizrādēm šosezon klāt nākusi vēl viena. Pirms mēneša viņa saņēma režisora Rolanda Atkočūna piedāvājumu piedalīties amerikāņu dramaturģes Māršas Normenas lugas Ar labu nakti, māt, kas 1983. gadā saņēma Pulicera prēmiju dramaturģijā, iestudējumā. Sākotnējā variantā izrādē bija plānots spēlēt Indrai Briķei un Kristīnei Nevarauskai, bet tagad tandēms ir mainījies apmēram 20 gadu amplitūdā un mātes Telmas loma uzticēta Olgai Dreģei, savukārt meitu Džesiju atveido Indra Briķe. "Gribu teikt, ka šis ir visnozīmīgākais manas dzīves darbs," emocionāli saka O. Dreģe. "Uz skatuves divatā esmu bijusi kā Zāra Leandere, kā Hendelis. Tagad nopietnu tēmu spēlēšu kopā ar Indru Briķi."

Izrāde ir par mātes un meitas attiecībām. Džesijai nav nekādas intereses par dzīvi un nav arī nekāda pamata gaidīt pārmaiņas uz labo pusi. Viņa ir nogurusi, skumja, nespēj iemīlēt dzīvi. Tikmēr, atšķirībā no savas meitas, Telma ir pārpilna dzīves alku. Taču viņai nākas saskarties ar katras mātes ļaunāko murgu – kā viņai pārliecināt savu meitu, ka dzīve ir dzīvošanas vērta, skaista un interesanta? "Es gribētu šo izrādi vispirms jau veltīt visām vientuļajām mātēm, kuras audzina bērnus. Es to uzskatu par varonību," teic O. Dreģe.

Gaidot pirmizrādi šovakar, 15. novembrī, aktrise ir gandarīta par iestudējuma darba procesu. "Pie Atkočūna esmu spēlējusi tikai epizodes. Viņš gan mani mierināja, ka te arī ir tikai epizodes, taču to ir vairāk nekā četrdesmit. Man tomēr ir 80 gadu! Taču viņš man uzticējās, un es paļāvos uz viņa meistarību. Mūsu sadarbība ir ļoti svētīga un radoša. Esmu tik pārsteigta, ka režisors var tā veidot izrādes dramatiskās ainas. Šad tad mēģinājumu laikā saķēru galvu – kas tādu zvēru skatīsies! Bet tur jau ir tā meistarība – saasināti un līdz pēdējam teikumam parādīt, kā caur bērniem vecāks kļūst par cilvēku. Bērni ir Dieva dāvana, lai pieaugušais tiktu pāri savam egoismam, paštaisnībai un patmīlībai. Nekā nav priecīgāka un skaistāka, ja ģimenē ir veseli un gudri bērni," aizrautīgi stāsta aktrise. Izrāde tapusi nepilna mēneša laikā. "Daudz svītrojām, daudz domājām, lai izrāde būtu vienā daļā, kā vienā elpas vilcienā." Olga Dreģe uzsver, ka svarīga ir arī personīgā pieredze un daudzie piemēri no dzīves. "Upuri, ko nes sievietes, ir milzīgi. Arī izrādes kostīmu māksliniece Jolanta Rimkute teica, ka šī mātes un meitas tēma nav daudz spēlēta, bet par to vajag runāt." Lai gan uzvedums skatāms Kamerzālē, Olga Dreģe kā jau Smiļģa aktrise saka, ka viņai vajagot vērienu, plašumu, jo arī šī mātes un meitas tēma ir visaptveroša. "Līdzpārdzīvojums būs noteikti," viņa piebilst. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja