Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Oļģerts Kroders Valmieras Drāmas teātrī iestudējis izrādi Orfejs pazemē

14. oktobrī uz Valmieras Drāmas teātra Lielās zāles skatuves pirmizrādi piedzīvos pazīstamā amerikāņu dramaturga Tenesija Viljamsa luga, kuru režisors Oļģerts Kroders traktē kā senas leģendas mūsdienu variantu divās daļās ar nosaukumu _Orfejs pazemē._Valmieras Drāmas teātrī T. Viljamsa lugu Orfejs pazemē kā mūsdienīgu versiju par mākslas spēku iestudē režisors O.

Kroders, kuram tikko teātra ļaudis nosvinēja 90 gadu jubileju, Dienas portālu informē Valmieras Drāmas teātra mārketinga daļā.Režisors O. Kroders par lugu stāsta: „Orfejs pazemē ir Viljamsa otra labākā luga pēc Ilgu tramvaja. Tā ir pārbaudīta vērtība, bez didaktikas un bez moralizēšanas. Turklāt tajā, kā visās Viljamsa lugās, ir lieliskas lomas aktieriem. 1963. gadā, kad es biju Liepājā un sapņoju par šo lugu, man neatļāva to iestudēt, jo Valmierā šo pašu gabalu veidoja režisors Rūdolfs Baltaisvilks. Tā nu sanāk, ka mūža sapni realizēt esmu nolēmis tikai tagad, ņemot vērā šī brīža Valmieras spēcīgo aktieru ansambli.” Šo lugu T. Viljamss rakstīja un pārrakstīja septiņpadsmit gadu garumā - tā būtībā ir viņa dzīves autobiogrāfija. Lugā jūtamas gandrīz visas T. Viljamsa daiļradei raksturīgās tēmas - radoša gara vientulība, savu patieso dziņu apspiešana un tādēļ sabojāta dzīve, sabiedrības neiecietība un agresija pret citādi domājošiem.Lugas darbība notiek nelielā Dienvidu pilsētā, kādā dzimis arī pats dramaturgs T. Viljamss, tāpēc labi pazīst tās tikumus - patriarhālas, palaikam iesīkstējušas vērtības, rasismu un nicinājumu pret tiem, kas „neprot dzīvot”. Pie tādiem pieder klejojošais muzikants Vels Zavjērs, kuru izrādē atveido aktieris Krišjānis Salmiņš. Vels ierodas un satrauc vietējās sabiedrības mieru, maina vecā mirstošā veikalnieka Džeiba Torenta (Rihards Rudāks) un viņa daudz jaunākās, apdzisušās sievas Leidijas (Ieva Puķe) dzīvi.

Tēlos un viņu attiecībās saskatāma līdzība ar sengrieķu mīta varoņiem - Vels ir kā leģendārais Orfejs, kuram, spēlējot mūziku, norimušas vētras, plēsoņas pārstājuši mocīt savus upurus, bet dievi ļāvuši izvest no mirušo valstības un atmodināt jaunai dzīvei viņa mīļoto Eiridīki.

Izrādē piedalās aktieri Elīna Vāne, Inese Ramute, Dace Eversa, Ilze Pukinska, Skaidrīte Putniņa, Baiba Valante, Regīna Devīte, Aigars Apinis, Ģirts Rāviņš, Mārtiņš Liepa, Agris Māsēns un Ivars Vanags.

Izrādes radošajā komandā darbojas O. Krodera uzticamie domubiedri - scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone un komponists Emīls Zilberts, gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis.

Zīmīgi, ka tieši Valmieras teātrī un tieši ar šo lugu (toreiz tās nosaukums tulkots kā Orfejs nolaižas ellē) Latvijā sākās iepazīšanās ar ievērojamā amerikāņu dramaturga daiļradi - 1963. gadā to iestudēja režisors Rūdolfs Baltaisvilks, bet Vela tēls kļuva par vienu no mūža lomām Valmieras teātra aktierim Edgaram Sukuram.

Orfejs pazemē izrādes Valmieras Drāmas teātrī skatāmas 15., 16., 22., 23. oktobrī un 5., 6., 15., 16. novembrī. Biļetes rezervēt un iegādāties var Valmieras Drāmas teātra kasē, kā arī visās Biļešu paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv, www.vdt.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja