Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Tiešraidē no Barselonas Liceu teātra rādīs operas “Zemnieka gods” un “Pajaci”

Tiešraidē no Barselonas Liceu teātra otrdien, 19. aprīlī plkst. 21 kino Rīga būs skatāmas operas Zemnieka gods un Pajaci, informēja kinoteātra pārstāve Olga Savina. Itāļu vērisma operas meistaru Pjetro Maskaņji un Rudžēro Leonkavallo operas Barselonā iestudējusi filmas Nakts portjē režisore Liliana Kavani, sadarbībā ar scenogrāfu Danti Ferreti.. Danieles Kallegari diriģēto izrāžu lomās būs Karloss Alvarezs, Ildiko Komlosi, Marčello Džordani, Žans Liks Ballestra, Džozefīne Barstova u.c. 

Abas operas vēsta par greizsirdīgiem mīlētājiem, kuru rīcībai ir traģiskas sekas. Pjetro Maskaņji viencēliena operu Zemnieka gods uzskata par pirmo itāļu vērisma operu. (Vērisms, no vārda vero – īsts, patiess. Vērisma operu varoņi ir vienkāršās tautas pārstāvji ar viņu jūtām, nepiepildītajm ilgām, skaudrajiem likteņiem. Tas saistīts ar tādā pašā vārdā nosaukto itāļu literatūras virzienu, ko iedvesmoja Zolā un franču naturālisms. Atmetot 19. gadsimta operas stingro uzbūvi, stāsta pavediena veidošanu uzņēmās orķestris).

Kopš veiksmīgās Zemnieka goda pirmizrādes 1890. gadā Romā šī opera līdz šim brīdim ir daudzu muzikālo teātru repertuāros. Tradicionāli to izpilda vienā vakarā, komplektā ar otru izcilo vērisma operu, Rudžēro Leonkavallo Pajaci, kas sastāv no prologa un diviem cēlieniem. Leonkavallo ir ne tikai šīs operas mūzikas, bet arī libreta autors.

Pajaci prologs ir īsts muzikālā vērisma manifests, nepārprotami atklājot tolaik jaunā virziena mērķi pārvērst operu nežēlīgā "dzīves fragmentā", kas pretstatā romantisma pārmērībām atspoguļotu skaudro realitāti. Pirmizrāde Milānā 1892. gadā tika uzņemta ar sajūsmu. Jāpiebilst, ka Barselonas iestudējumu režisore Liliana Kavani ir viena no retajām režisorēm sievietēm, kura strādā ar lieliem operas iestudējumiem. Kino „Rīga” iepriekšējā sezonā jau rādīts viņas uzvedums Traviata.

Biļetes var iegādāties kino Rīga un Biļešu serviss kasēs, kā arī ww.bilesuserviss.lv.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja