Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Valmieras Drāmas teātris jaunajā sezonā piedāvās deviņas pirmizrādes

Valmieras Drāmas teātris jaunajā sezonā sola deviņas pirmizrādes uz dažādiem Valmieras teātra spēles laukumiem. Pirmais jauniestudējums šajā sezonā būs Oļģerta Krodera režijā iestudētā Tenesija Viljamsa luga Orfejs pazemē. 89. sezonā Valmieras Drāmas teātrim pievienojušies divi jauni un talantīgi aktieri, kā arī atjaunots galvenā mākslinieka amats.

Kā portālam Diena.lv pavēstīja Valmieras teātra pārstāvji, 2011./ 2012. gada teātra sezonā Valmieras Drāmas teātris plāno iestudēt deviņas izrādes, saglabājot teātra virzību repertuārā ar klasisko dramaturģiju, latviešu oriģinālo dramaturģiju un laboratorijas darbiem, ko veido jaunākās paaudzes režisori - Reinis Suhanovs un Jānis Znotiņš, Vladislavs Nastavševs.Jaunajā teātra sezonā aktieru ansamblim ir pievienojušies divi jauni aktieri - Rihards Jakovels, kas šogad absolvēja Kultūras akadēmijas dramatiskā teātra aktieru kursu, un Inese Pudža, kas šogad absolvēja dramatiskā teātra režisoru kursu. Vērā ņemams ir ne tikai aktieru talants un meistarība, bet arī vēlme savu dzīvi saistīt ar Valmieras pilsētu, uzsver teātra radošā komanda.Valmieras teātra komandai pievienojies arī talantīgais scenogrāfs, topošais režisors Reinis Suhanovs – viņš kļuvis par Valmieras Drāmas teātra galveno mākslinieku. Izveidojot šādu štata vietu, teātris vēlas vēl vairāk rūpēties par teātra kopējo tēlu, vienotas reklāmas koncepciju un pārraudzīt izrāžu māksliniecisko kvalitāti, par kuru atbild izrāžu kostīmi un scenogrāfijas. Viens no teātra galvenajiem nākotnes uzdevumiem ir strādāt un uzlabot ne tikai teātra tēlu, bet arī māksliniecisko noformējumu.14. oktobrī uz Lielās skatuves notiks pirmā šīs sezonas pirmizrāde - režisora O. Krodera versija Tenesija Viljamsa lugai Orfejs pazemē, ko teātra radošā komanda dēvē par senas leģendas mūsdienu variantu. O. Kroders saka: „Orfejs pazemē ir Viljamsa otra labākā luga pēc Ilgu tramvaja. Tā ir pārbaudīta vērtība, bez didaktikas un bez moralizēšanas. Turklāt tajā, kā visās Viljamsa lugās, ir lieliskas lomas aktieriem. 1963. gadā, kad es biju Liepājā un sapņoju par šo lugu, man neatļāva to iestudēt, jo Valmierā šo pašu gabalu veidoja režisors Rūdolfs Baltaisvilks. Tā nu sanāk, ka mūža sapni realizēt esmu nolēmis tikai tagad, ņemot vērā šī brīža Valmieras spēcīgo aktieru ansambli.”Šajā sezonā Valmieras teātrī tiks iestudētas divas Laura Gundara lugas - 21. oktobrī Mazajā zālē tiks demonstrēta izrāde Trio (iestudējuma režisors ir pats autors), bet 13. janvārī Lielajā zālē Feliksa Deiča režijā būs skatāms L. Gundara lugas iestudējums Advents Silmačos.16. decembrī Lielajā zālē, turpinot ikgadējo tradīciju, taps gada nogales koncertuzvedums, kas teātra repertuārā būs arī pārējos sezonas mēnešus. Koncertuzveduma Tavas saknes tavā zemē vadmotīvs dziesmās būs Latvijas Atmodas laiks. Režijā debitēs topošie režisori Reinis Suhanovs un Jānis Znotiņš. Gada nogalē 29. decembrī notiks teātra apbalvošanas ceremonija, kad par pagājušo sezonu tiks novērtēti labākie aktieri, veiksmīgākie iestudējumi, saņemot balvas no Valmieras pilsētas domes un teātra atbalstītājiem.

R. Suhanova un J. Znotiņa režijā janvārī taps arī otra izrāde Apaļajā zālē - Anšlava Eglīša trimdā sarakstītā luga Bezkaunīgie veči. Savukārt 2012. gada aprīļa beigās Apaļajā zālē krievu klasiķa Maksima Gorkija lugu Sīkpilsoņi iestudēs režisors Viesturs Meikšāns.

Domājot par izklaides žanru, martā pie skatītājiem nonāks Jaroslava Hašeka nemirstīgais Šveiks, ko dramatizējis un iestudēs Varis Brasla, titullomu uzticot aktierim Tālivaldim Lasmanim. Maija beigās teātra Mazajā zālē ar Augusta Strindberga lugu Jūlijas jaunkundze iestudējumu Valmieras teātrī debitēs jaunais režisors Vladislavs Nastavševs.

Sezonas noslēgumā paredzēts Antona Čehova lugas iestudējums Apaļajā zālē - režisors F. Deičs plāno uzvest viņa agrīno darbu Mežainis, kurā „čehoviskā” smeldze sajaukta ar feļetoniem raksturīgo pasmiešanos par cilvēku raksturiem un izdarībām.

Jaunajā sezonā no 14. oktobra Valmieras Drāmas teātra viesiem būs pieejams Skatītāju salons - īpaši ierīkota telpa otrajā stāvā uz izstāžu laipas. Par maksu būs iespējams izīrēt atsevišķu telpu, kurā varēs svinēt dzimšanas dienas, atsevišķi uzkavēties starpbrīžos, kur, iepriekš piesakot, būs uzklāts teātra kafejnīcas cienasts.

Valmieras Drāmas teātra kolektīvs 89. teātra sezonu sāka 1. augustā ar vadmotīvu „VDT sezona Oļģerta Krodera zīmē” - par godu cienījamā režisora 90 gadu jubilejai. Suminot režisoru O. Kroderu 90 gadu jubilejā, teātris kopā ar režisori Indru Rogu un aktieriem no visiem profesionālajiem teātriem izveidoja jubilejas vakaru Ir tikai teātris... 10. septembrī jubilejas vakaru translēja Latvijas Radio pirmā programma un tiešraidi ar atbalstītāju palīdzību translēja Latvijas Televīzijas pirmā programma. O. Krodera jubilejas vakaru tiešraidē un atkārtojumā Latvijas Televīzijas pirmajā programmā noskatījās 401 tūkstotis televīzijas skatītāju.

2010./ 2011. gada sezonā Valmieras Drāmas teātra izrādes kopā noskatījušies 59 459 skatītāju un kopā ar izbraukuma izrādēm nospēlētas 319 izrādes. Nospēlētas 48 viesizrādes, kuras apmeklējuši 14 924 skatītāju. Valmieras teātrī nospēlētas 271 izrādes, kuras noskatījušies 44 535 skatītāju. Lielākā daļa – 29 procenti – Valmieras Drāmas teātra skatītāju ir no Valmieras pilsētas, 15% - Valmieras reģions, Rīga un Rīgas reģions - 18%, Cēsis un Cēsu novads - 16%, Limbaži - 7%, pārējie reģioni sastāda atlikušo procentu daļu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja