Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Valmieras teātra izrāde Jūlijas jaunkundze fotogrāfijās

Valmieras drāmas teātrī iestudēta zviedru rakstnieka Augusta Strindberga slavenākā luga Jūlijas jaunkundze, kas pirmizrādi piedzīvoja 26. maijā.Vladislavs Nastavševs, kam tā būs debija Valmieras drāmas teātrī, ir ne vien iestudējuma režisors, bet arī skatuves telpas iekārtojuma, kostīmu un muzikālā noformējuma autors.

Izrādē lomas atveido aktieri Inese Pudža, Mārtiņš Meiers un Anta Aizupe.Jūlijas jaunkundze (1888) radīta kā naturālisma virziena darbs un izraisīja skandālu laikabiedriem - tajā risinātās aristokrātes Jūlijas jaunkundzes un kalpa Žana attiecības šķita pārāk atklātas un fizioloģiskas. Lugas darbība notiek Jāņu naktī, kad piepildītas un nepiepildītas kaislības samezglo trīs cilvēku – Jūlijas, Žana un viņa līgavas Kristīnes likteņus. Varoņus vieno un šķir gan kaislība, gan sociālais stāvoklis, dzimumu nevienlīdzība, aizspriedumi, bet rezultātā viens no viņiem izvēlas nāvi. Līdz pat 1906. gadam Jūlijas jaunkundzi Zviedrijā bija aizliegts izrādīt. Vladislavs Nastavševs jau trešo reizi ķēries pie šīs lugas iestudējuma, cenzdamies atminēt tās titulvarones noslēpumu. "Šīs Strindberga lugas iestudējumi tomēr galu galā vairāk runā par Žanu. Es gribu iestudēt izrādi par Jūliju. Parasti viņu spēlē kā trauslu, augstdzimušu un kritušu būtni. Taču tā nav iespējams atminēt viņas noslēpumu. Manuprāt, Jūlija ir tikai pa pusei sieviete, jo tēvs viņu audzinājis kā vīrieti, un viņa tā arī nespēj izvēlēties savu īsto identitāti. Tas ir viņas drāmas un attiecību pamatā. Viņai vajadzīgs nevis stiprs un pašpietiekams vīrietis, bet tāds, kuru viņa spētu pakļaut," uzskata režisors. "Tā būs izrāde par cilvēku, kas meklē ceļu un izeju, nevis cieš tāpēc, ka izeja nav iespējama."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja