Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Velta Līne. Pašu Raņevska

Aktrise Velta Līne šogad atzīmē 85 gadu jubileju Apaļu jubileju gadījumos visvieglāk izlīdzēties ar vārdiem "zvaigzne" vai "leģenda". Cita lieta, ka viens vai otrs apzīmējums visbiežāk slēpj vārdu trūkumu. Kad aktrise Velta Līne pirms pieciem gadiem svinēja astoņdesmito dzimšanas dienu, kādā komentārā pie intervijas internetā bija rūgti ierakstīts: "Cik daudz jauniešu pazīst mūsu izcilās aktrises?" Taisnība, lielākoties nepazīst.

Bet ne jau tikai jauniešu vainas dēļ. Arī tādēļ, ka mākslinieks, kas vienai paaudzei ir tuvs un saprotams, "savējais", citai kļūst par zīmi, leģendu, kuras izcilajam talantam gan tic, bet ko neiespējami izjust par sev piederīgu. Reti ir tādi aktieri, kas spēj pārlēkt vairākām paaudzēm, lai uzrunātu tieši un personiski. Velta Līne to spēj.

Starp jokiem


2000.gada Spēlmaņu nakts balvas par mūža ieguldījumu laureāte, 2003., savas 80. jubilejas gadā, svinīgajā ceremonijā uz skatuves kāpa vēlreiz, lai saņemtu balvu kā labākā sezonas aktrise. Fainas Raņevskas loma Indras Rogas iestudētajās A.Obrazcova Divās sirdīs izcilās aktrises talantu atklāja un padarīja personiski tuvu jaunākajiem un arī daļai vidējās paaudzes teātra skatītāju. Daudzējādā ziņā šī loma raksturojot V.Līni kā aktrisi un cilvēku.

To, ka Divas sirdis, stāsts par vecumu un vientulību, aktrisei lielā mērā bija pašas izjūtu preparējums, V.Līne intervijās atzina jau pirms pieciem gadiem. Kā šogad stāsta I.Roga, izrāde izaugusi no aktrises ģērbtuvē starp dzīvespriecīgiem jociņiem iesprukuša sāpīga teikuma "Nevienam neesmu vajadzīga". Pati aktrise intervijās stāstīja, ka pirms Divām sirdīm no spēlēšanas jau atvadījusies. "Man uzreiz izspruka — esat gan vajadzīga. Grimētavā viņa tieši tā arī uzvedās — kā Raņevska. Izrādē sakrita daudzas lietas — arī sajūta, kas viņai tai brīdī bija. Un ir," saka režisore.

Darbiniece, karaliene, mīlētāja


Viena no izcilākajām Nacionālā teātra aktrisēm, pēc Viktora Hausmaņa apraksta, "uzliesmoja pēkšņi kā zvaigzne". Karjera — izcila. No fotogrāfijām pretī raugās skaista sieviete aktrišu sapņu lomās. Kā raksta Lilija Dzene, "Velta Līne bija tik skaista, ka pret viņu tikai akmens varēja būt vienaldzīgs". Blaumaņa Kristīne, Ibsena Nora, Šekspīra Dezdemona, Katarīna, Ofēlija, Helēna un Viola. Anna Kareņina, Ostrovska Larisa un Ņegina, Raiņa Dina. Elvīra Santakrusā, Zenta Zvejnieka dēlā, Bērziņu Liena A.Upīša Zaļajā zemē un titulvarone Žannā d"Arkā, Maša Ļ.Tolstoja Dzīvajā mironī un Katjuša Augšāmcelšanās, Eiženija Grandē Balzaka romāna dramatizējumā. Oļiņiete un Indrānu māte. Roze, Pētera Pētersona lugā Man trīsdesmit gadu aktrisei īpaši rakstītā loma. Un vēl, un vēl. Vēl nesen Nacionālā teātra skatītājus Velta Līne priecēja Skaidrītes Kociņas lomā E.Vulfa Sensācija — izrāde ilgstoši bija viena no pieprasītākajām teātrī, pierādot, ka Nacionālā teātra skatītāji mīl savus aktierus.

Pati māksliniece jokojot, ka sadalīt lomas starp Nacionālā teātra prīmām nemaz neesot bijis grūti. "Freimanīte jau spēlēja padomju darbiniekus, Elza (Radziņa — Z.R.) — karalienes. Es spēlēju to, kas palika pāri. (Un pēc ilgas pauzes.) Skaistās mīlētājas," atstāsta I.Roga. Šajā jokā lieliski saskatāms tas, ko vēlāk sarunā I.Roga raksturos kā nedaudz asu humoru. Tādu, kas uztur garu. "Viņa izjūt saistību ar praktisko dzīvi, uz lietām skatās ļoti reāli, un humora izjūta viņu pasargā no izkāpinātām izpausmēm, kas radošiem cilvēkiem uz vecumu kļūst bīstamas," tā I.Roga.

Profesionāla nežēlība


Vientulības sajūtu, protams, neatsver nozīmīgie goda nosaukumi, kas aktrisei piešķirti kā padomju laikā, tā šodien — no PSRS Tautas skatuves mākslinieces nosaukuma līdz Spēlmaņu nakts balvām un Triju Zvaigžņu ordenim. Skaistajām mīlētāju lomām līdzi nācis arī "ierunāts" tēls "Velta Līne — mīlētāja". Un kaut šis priekšstats drīzāk demonstrējot aktrises talanta spēku, ne tik daudz to, kas V.Līne ir kā personība, lielākā daļa skatītāju saskata tā apliecinājumu arī aktrises privātajā dzīvē. Astoņdesmitajai dzimšanas dienai veltītajos rakstos viņa daudz stāstīja par mūžībā aizgājušo vīru aktieri Gunāru Cilinski, tukšumu, ko viņa pāragrā nāve atstājusi mājā un dzīvē. Pēdējie gadi tukšumu padarījuši dziļāku. "Pēc traģiskajiem notikumiem pēdējos gados, domāju, ka viņai ir diezgan grūti — gan fiziski, gan emocionāli. Bet viņa ir apbrīnojama ar to, ka neko daudz no tā teātrī neatnesīs. Viņa nav kļuvusi īgna, ir sirsnīga, dzīvo līdzi citiem un ir labi informēta par visu," saka I.Roga.

Informētība un spēja sevi pārvarēt, šķiet, raksturo V.Līni gan kā aktrisi, gan kā cilvēku. Kad I.Roga, atceroties Divu siržu iestudēšanas procesu, konstatē, ka "viņa ir ļoti profesionāla un nežēlīga attiecībā pret sevi", novērojums ir precīzs. Ģenerālmēģinājumu aktrise bija spēlējusi pēc negulētas nakts. Nopelniem bagāti aktieri cienījamos gados nereti jubilejas izrādēs spēlē simboliski — labi pazīstamo, tuvo. V.Līne bija gatava riskēt un sākt savā radošajā mūžā ko jaunu. Par izciliem nopelniem teātrī vairākkārt apbalvotā māksliniece I.Rogas vadībā sāka strādāt, piemēram, ar etīdēm un hronometru, uzburot tomēr niansēs bagātu, pārsteidzoši krāsainu un smalku tēla psiholoģisko portretu. "Velta ļoti labi jūt laiku. Aktieriem vienmēr ir grūti lauzt kaut ko — pieņemt jauno, sākt spēlēt savādāk, bet Veltai ir talantīgs deguns, mūsdienīgs deguns. Un viņa ir gana viltīga tādā nozīmē, ka uzklausīs visu, bet atlasīs tikai sev nepieciešamo. Tai pašā laikā Divās sirdīs viņa pati bija gatava meklēt un uzticēties tik lielā mērā, ka pieļaut — viņa neko nezina," par darba procesu stāsta I.Roga. Viņa kopā ar V.Līni arī spēlējusi, un kā partnere V.Līne savukārt esot "ļoti tieša, izveidojas atklāts, neaizslēpts kontakts".

"Aktrise ar lielo burtu", "dievīga", "spēj spēlēt ģeniālā līmenī" — attiecībā uz V.Līni tie ne tikai nav tukši komplimenti. Tie ir komplimenti, kas pilnā mērā bez atlaidēm attiecināmi arī uz pēdējām vairāk nekā 60 gadu ilgā skatuves mūža epizodēm. Visneticamākais tomēr, kā precīzi formulē I.Roga, ka "viņa sagrieza gaisā visus esošos priekšstatus par to, kas ir Velta Līne. Es jau arī dzīvoju ar leģendu — no Veltas lielajām lomām neesmu redzējusi daudz, esmu par jaunu. Viņa pārstāv spēcīgu tradīciju, bet kodolu jūt atbilstošu. Nav aizsēdējusies vecos ideālos". Un kaut šobrīd Velta Līne uz Nacionālā teātra skatuves vairs nespēlē, skatītāji, atzīmējot izcilās latviešu aktrises jubileju, var priecāties par V.Līnes lomām, ko saglabājušas kinofilmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja