Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Viennozīmības nav, īpaši attiecībās

Nacionālajā teātrī – izrāde Aka pēc R. Ezeras romāna motīviem

"Filma zīmogu neuzliek un rokas nesasaista, jo atsperamies nevis no tās, bet no Regīnas Ezeras romāna Aka un strādājam ar tā dramatizējumu, ko veidojusi izrādes režisore Ināra Slucka. Tie ir trīs atsevišķi mākslas darbi," teic Latvijas Nacionālā teātra aktrise Laura Siliņa, kura hrestomātisko Gunāra Cilinska un Vara Braslas spēlfilmu Ezera sonāte (1976) redzējusi vien pasen bērnībā. Nacionālā teātra Aktieru zālē nupat kā tapušajā iestudējumā Aka, kas pirmizrādi piedzīvoja vakar, 29. maijā, viņa atveido skolotāju Lauru – divu bērnu māti, kuras vīrs Ričs ir cietumā. Taču Lauras un Rīgas ārsta Rūdolfa piedzīvotais jūtu uzplaiksnījums izrādē atklājas caur neierastākiem akcentiem. "Esam šim stāstam piegājuši no mazā puikas skatpunkta – izrāde ir kā pieaugušā Māra atskats uz šo savu bērnības vasaru," stāsta Laura Siliņa un piebilst, ka iestudējums ļauj noprast, kāds ir kļuvis un kā tālāk dzīvojis pats Māris – enerģiskais Lauras dēlēns, kurš bērnībā Tomariņu mājās bija faktiski pamests novārtā un bez uzmanības… 

Bet kā tālāk dzīvo pati Laura, kura lugas finālā Rūdolfam saka: "Brauc prom, mēs nekad nebūsim divi vien"? Pilnīgi skaidrs tas būtu tad, ja Regīna Ezera par to kaut ko būtu uzrakstījusi, spriež Laura Siliņa. Aktrisei nepatīk, ka viņas atveidoto tēlu asociē ar cietēju. "Viņa vienkārši ir konkrēts cilvēks konkrētos apstākļos, kas pieņem lēmumu atbilstoši savai domāšanai, skatījumam uz dzīvi. Tā ir viņas personība, viņas spēks. Domāju, ka viņa pie tā paliek arī nākotnē," saka Laura Siliņa. 

Viņasprāt, galvenā Lauras izšķiršanās Akā ir starp mīlestību un iemīlēšanos. "Tās ir dažādas lietas, kas katra pieprasa savu. Mīlestība nāk kopā ar atbildību – gan vieglās, gan grūtās dienās, gan labos, gan grūtos laikos. Man liekas, ka Lauras izvēlē mīlestība ņem virsroku," teic aktrise un norāda: viņas varones lēmumu ietekmē ne vien pašas personības tips, bet arī cilvēki, starp kuriem Laura dzīvo un kuru attieksmes spiedienu jūt, tāpat laiks, kurā risinās romāna un lugas darbība, – padomju gados uz laulāto šķiršanos sabiedrībā skatījās ievērojami smagnējāk nekā šodien. "Un nekas jau nav vienkārši un viennozīmīgi, it īpaši attiecībās, mīlestībā. Tie ir tādi smalkāki līmeņi." Laura Siliņa teic, ka arī izrāde, kā jau dzīvs organisms, ikreiz ir cita – ar atšķirīgiem skatītājiem, atšķirīgu skatuves partneru saspēli, atšķirīgi uztvertiem aspektiem. 

Iestudējumā lomās darbojas arī Mārtiņš Brūveris, Ģirts Liuziniks, Jānis Āmanis, Līga Liepiņa, Marija Bērziņa. Mazā Māra lomā – Dāvis Karpovs, Imants Seleckis vai Emīls Pohorželskis. Scenogrāfiju un kostīmus veidojusi Marija Ulmane, gaismu māksliniece – Krista Erdmane.

Tuvākās izrādes – 3., 5., 10. un 12. jūnijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja