Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

...un arī sejas

Nesen TV kanālā BBC demonstrēja interesantu zinātniski populāru raidījumu par fiziognomistiku — proti, psiholoģijas zinātnes nozari, kas pēta cilvēka sejas izpausmju saistību ar visu to, kas patiesībā notiek cilvēkā iekšā. Nu, piemēram, droši vien daudziem tas nemaz nebūs jaunums, ka pēc cilvēka sejas var diagnosticēt pulka, tostarp ļoti nopietnas, smagas slimības, un ne jau tikai mentālās! Sakāmais "cilvēka seja ir viņa dvēseles spogulis" tiek ekspluatēts gan mākslās, gan politikā, taču es nezināju, ka vairāku valstu specdienestos strādā fiziognomistikas eksperti, kuri pēc politiķu, ekonomistu, militāristu un citu VIP personu "dvēseles spoguļiem" analizē situāciju attiecīgajā valstī, spriež par valstsvīru garīgo un fizisko pieskaitāmību, pat prognozē gaidāmo politisko pārrunu rezultātus un izdara vēl daudz dažādu intriģējošu secinājumu.

BBC filmā bija arī sižets par to, cik svarīgi publiskajām personām, jo sevišķi politiķiem, ir apgūt fiziognomikas mākslas pamatus, tas esot pat vēl būtiskāk par spoži pārvaldītām oratora iemaņām. Protams, ar nosacījumu, ja attiecīgajai publiskajai personai vispār IQ (intelekta koeficients) ir virs 50 punktiem. Kā pozitīvu piemēru vairāki BBC eksperti minēja ASV prezidentu Baraku Obamu, kura sejas "uzvedība" liecinot ne tikai par augsti skolotu intelektu, bet arī par nelokāmu mērķtiecību, rakstura stingrību, iedzimtu nespēju melot, atturīgu, dziļu sirsnību. Kā negatīvs piemērs tika piesaukts KGB virsnieks Vladimirs Putins, kurš acīmredzot tieši izlūkdienestā apguvis (citēju britu TV) spēju ar seju paust "totālu, pat trulu indiferenci, kas robežojas ar nicinājumu". Putina seja esot viltīga, nedzīva, visi eksperti brīnījās, cik gan dziļi Putina acīs vēries Bušs Jr., ja spējis saskatīt tur krievu dvēseli. Kāds Latvijā pazīstams fotogrāfs reiz atzinās, ka daži mūsu politiķi esot izcili tipāži multiplikācijas filmām vai komēdijām, kā spilgtāko seju līderus piesaucot, turklāt absolūti bez ļauna nodoma, Ivaru Godmani, Aigaru Kalvīti, Ingunu Sudrabu, Aivaru Lembergu un Einaru Repši. No savas puses gribu piebilst — Sudrabas kundzi un Kalvīša kungu es varu iedomāties par lielākoties simpātiskiem pasaku tēliem kādā multenītē (Kalvītis — lētticīgais Vilks, Sudraba — nerātnā Sarkangalvīte), bet visnotaļ ārkārtīgi izteiksmīgas, fotogēni vīrišķīgas sejas īpašniekam Godmanim gan gribētos ieteikt apmeklēt tuvāko PR "imidžmeikeru" nodarbības, lai iemācītos kontrolēt savu seju. Politiķis taču ir arī aktieris, un tam jāzina, ka ne tikai nav glīti, bet ir neprofesionāli žurnālistu priekšā gandrīz vienmēr parādīties ar vienu no divām sejas izteiksmēm: "Kā jūs visi man esat noriebušies" un/vai "Nekā laba nebūs, neceriet". Protams, Dieviņš katram ir devis vien to sejiņu, kāda nu katram ir. Kā smejies, nav ko spogulī spļaut, ja paša ģīmis greizs... Taču ikvienai publiskajai personai būtu laiks saprast, ka viņa seja nav tikai katra paša privāta darīšana. Tas, vai cilvēks ir elementāri pieklājīgs pret saviem līdzcilvēkiem, ir atkarīgs pirmām kārtām no tā dvēseles spoguļa — no sejas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja