Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Aizliegtais laiks, kam seko Kristaps

Niansētā, bagātīgā Rolanda Kalniņa filmu DVD prezentācija ievada Lielā Kristapa norises

Pirmdienas pēcpusdienā Rīgas Kinomuzejā notikusī Rolanda Kalniņa filmu DVD Aizliegtais laiks prezentācija neformāli ievadīja Lielā Kristapa festivāla nedēļu. Tajā mijās dažādas noskaņas. Protams, prieks, ka paliekošu formu ieguvuši trīs klasiķa Rolanda Kalniņa savulaik padomju cenzūras un birokrātu skartie šedevri — plauktā noliktās filmas Akmens un šķembas (1966, pazīstama arī ar nosaukumiem Es visu atceros, Ričard! un Dzimtene, piedod), Četri balti krekli (1967, arī Elpojiet dziļi!) un nepabeigtās filmas Piejūras klimats (1972) no iznīcības saglābtais materiāls. Nostalģija — atminoties, ka šis DVD ir pirms vairākiem gadiem Rīgas Kinomuzejā Rolandam Kalniņam veltītās izstādes Aizliegtais laiks "turpinājums". Un arī drūmums — apzinoties, ka "kultūroptimizācijas" gaitā, kas ignorē nianses birokrātisku priekšrakstu vārdā, visticamāk, šī kultūrsaliņa Vecrīgā — Rīgas Kinomuzejs — pašreizējā formā un arī tā mazā filmu zālīte darbojas pēdējos mēnešus...

Taču ignorējam skumjo un ķeram, ko varam. No šodienas plkst.15 Kinomuzejā būs skatāmas nacionālā filmu festivāla Lielais Kristaps panorāmas skatē iekļautās filmas. Kino Rīga Lielā Kristapa filmu programma sāksies plkst.16 — to atklāj Rīgas sargi, kuru autori kaismīgi pierunājuši medijus par Lielā Kristapa žūrijas viņiem nodarītajām pārestībām, nenominējot šo darbu labākās filmas kategorijā. Rīgas Mazajā zālē pirmais seanss plkst.16.30 piedāvās divas Rozes Stiebras animācijas filmas un Armanda Zvirbuļa filmu visai ģimenei Mazie laupītāji. Plkst. 18.30 Dāvja Sīmaņa formā spožā dokumentālā filma Valkyrie Limited, Vladimira Ļeščova animācijas filma Spārni un airi un Lailas Pakalniņas īsmetrāžas spēlfilma Akmeņi, seansā plkst.20.45 — jaunā režisora Uģa Oltes askētiskā līdzība KK-2678 un Lietuvā dzīvojošā režisora Māra Martinsona spēlfilma Nevajadzīgie ļaudis.

No plkst.18 Rīgā notiks daudzpakāpju festivāla oficiālā atklāšana — cita pēc citas tiks atklātas trīs ar kino saistītas izstādes. Pirmā būs starptautiski pazīstamā animācijas meistara Vladimira Ļeščova zīmējumu izstāde 24 kadri sekundē. Sekos Latvijas filmu operatoru fotogrāfiju izstāde. Trešā — izstāde, kuru veidojis Jurģis Krāsons, — palīdzēs uzskatāmi novērtēt šā gada Lielā Kristapa goda balvas laureāta Viktora Šildknehta profesionālos knifus un unikalitāti — tā atšifrēs šā mākslinieka ieguldījumu latviešu kino "specefektu"/kombinēto kadru izveidē.

Par festivāla oficiālās atklāšanas filmu (plkst.19) izvēlēts Ivara Zviedra dokumentālais darbs Bēgums ar pamatīgu sociālo svaru un arī iespējamo komercpotenciālu. Filma veltīta Latvijas viesstrādniekiem Īrijā (kritiķu viedokli skat.14.lpp.). Pēc filmas sociālantropolgs Roberts Ķīlis uzjundīs diskusijai par kino un realitātes "sakabi".

Pēc diskusijas (plkst.21.30) sekos Lielajam Kristapam jau tradicionālais brīvdabas seanss kinoteātra Rīga priekšpagalmā. Programmā — dokumentāla filma par 12.augusta akciju pie Kultūras ministrijas, kurā vienojās lielākā daļa Latvijas filmu veidotāju, un citas filmas. Uz brīvdabas seansu ieeja brīva. Festivāls norisināsies līdz 4.oktobrim.

*

Kino

Lielais Kristaps


Konkursa skate kino Rīga 29.IX plkst.16, Rīgas Kinomuzejā — plkst.15

Atklāšana kino Rīga no plkst.18

Filmu programma www.filmas.lv, www.diena.lv

Biļetes Biļešu servisa un kino Rīga kasēs, cena — Ls —1,50

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja