Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Augustīna "Atzīšanās" latviski un latīniski

Apgāds "Liepnieks un Rītups" sērijā "Ad fontes" laidis klajā Aurēlija Augustīna jeb Svētā Augustīna (354–430) ievērojamākā darba "Atzīšanās" ("Confessiones") bilingvālu izdevumu latviešu un latīņu valodā. Aurēlija Augustīna sarakstītajos darbos veidojusies Rietumu kristietība, tādēļ dažkārt viņu sauc par Rietumu kultūras tēvu.

Pateicoties "Atzīšanās" pieaugošajai popularitātei, pēdējā laikā viņā ir saskatījuši pirmo moderno cilvēku, un varētu arī sacīt – vienu no pirmajiem modernas garīgās autobiogrāfijas autoriem. Izdevums paredzēts filozofijas, teoloģijas, seno valodu un literatūras studentiem, mācību spēkiem un ikvienam, kuru interesē literatūras klasika, kristietības vēsture un pagātnes domātāju mantojums. Minēto sacerējumu gadsimtu gaitā lasījuši daudzi, kas tajā ir atraduši sev tuvo un svarīgo. "Šī grāmata mani pārvērta," par Augustīna darbu "Atzīšanās" 1367. gadā izteicās itāliešu dzejnieks Petrarka. "Svētā Augustīna grāmatā "Atzīšanās" var mācīties pazīt cilvēku tādu, kāds viņš ir." 1802. gadā rakstīja franču politiķis un rakstnieks Fransuā Renē de Šatobriāns. Frīdrihs Nīče 1885. gada 31. martā paziņoja: "Starp citu, ar šo grāmatu ieskatās kristietības vēderā." Savukārt Ludvigs Vitgenšteins esot uzskatījis, ka "Atzīšanās", iespējams, ir "nopietnākā grāmata, kas jebkad uzrakstīta."Grāmata ir pirmizdevums latviešu valodā. Darbu no latīņu valodas tulkojusi Laura Hansone. “Atzīšanās” latviešu izdevumu papildina tulkotājas Lauras Hansones priekšvārds, piezīmes un pēcvārds, kā arī pārskats par Augustīna darba manuskriptiem un izdevumiem dažādās valodās, Augustīna dzīves un laikmeta hronoloģija, kā arī Arņa Rītupa piezīmes par "Atzīšanās" likteni no sarakstīšanas brīža līdz mūsdienām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja