Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Brokastosim kopā Baltajā naktī

Jau septīto reizi Rīgā notiks mūsdienu kultūras forums Baltā nakts. Izklaide piedāvā 8. septembra interesantāko pasākumu izlasi.Nedēļas nogalē mūsdienu māksla tiks uzlikta uz paplātes un pienesta jums klāt, cik tuvu vien var, – naktī no 8. uz 9. septembri notiks jau par tradīciju kļuvušais mūsdienu kultūras forums Baltā nakts, kas šogad ievilksies līdz pat rīta gaismai.

Programmā būs vairāk nekā 60 pasākumu, kas iedalīti trijās daļās – Vakarēšana, Pusnakts pusdienas un Baltās brokastis. Trīs galvenie Baltās nakts pieturas punkti būs laukums pie Kongresa nama, kur spāņu mākslinieki piedāvās interaktīvu projektu Labirints, Esplanāde, kur visas nakts garumā uzstāsies dzejnieki un jaunās mūzikas grupas, un Vērmanes dārzs, kurā varēs skatīties jaunākās latviešu filmas. Baltajā naktī šogad kopumā piedalās 26 konkursa projekti, kas guvuši pašvaldības līdzfinansējumu, pārējie ir iniciatīvas projekti, kurus brīvprātīgi realizē gan individuāli mākslinieki, gan radošās organizācijas un uzņēmumi un kuri būs izkaisīti pa visu Rīgu – pilsētas centrā, Vecrīgā, Centrāltirgū, Spīķeros, VEF, Pārdaugavā un citās vietās.

Izklaide ielūkojas Baltās nakts programmā.

Eh, guļatj budjem Spīķeros

Spīķeru koncertzālē notiks Oxford Street Drummer performance. Ar atraktīvo un oriģinālo ielu bundzinieku Odedu Kafri Baltajā naktī kopā uzstāsies dīdžejs Toms Grēviņš. Savukārt Laikmetīgās mākslas centra kim? programmas Nakts, Pēterburga un paplāte. Eh, guļatj budjem... nagla būs Krievijas avangarda mākslinieku piedalīšanās, kuri 80. un 90. gados savā zemē izraisīja apvērsumu mākslas pasaulē.

Dažādās telpās teātrī Dirty Deal Teatro notiks jauno skatuves mākslinieku performances ar kopēju nosaukumu Nesagremojamā maltīte, kuras ilustrācijā uz šķīvjiem ir uzliktas neēdamas lietas, – ar pašu izvēlētām dakšiņām un nazīšiem rokās mākslinieki savus darbus veidos kā dekonstrukciju un meklēs atbildi uz jautājumu, cik tālu mākslinieks ir gatavs pastiept roku un atvieglināt skatītājiem uztveri, lai viņa radītais būtu visiem saprotams.

Radošo industriju maģistrāle

Tabakas fabrikas telpās iekārtosies laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit, kas notiks no 6. līdz 16. septembrim, fokusējoties uz «lēno dzīvošanu». Tas ir kļuvis par iecienītu pieturas punktu Baltajā naktī. Muzikālu priekšnesumu šeit veidos mākslinieks Džons Grizničs kopā ar skaņu mākslas kolektīvu Bērnu rīts, uzstāsies grupa LumpishBand, un Kristīnes Želves performancē izmeklētam gardēžu pulciņam uz paplātes tiks pienesta latviešu literatūras klasika.

Baltajā naktī ir ieplānota arī zviedru mākslinieces Juhannas Hestes uzstāšanās, kura Rīgā ieradīsies savā jaunajā rāvējslēdzēju tērpā. «Mēs nezinām, vai viņa tiks cauri lidostas skeneriem,» piebilst Latvijas Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese, kura aicina nepaiet garām arī citām vietām Miera ielā, kas «pēdējos gados ir kļuvusi par radošo industriju maģistrāli».

Franču revolūcija Pārdaugavā

«Mēs gandrīz ielaidām kļūdu bukletā un uzrakstījām Akts ar Figaro,» smejoties saka Baltās nakts producente Madara Gruntmane, piesakot pasākumu Nakts ar Figaro Kalnciema ielas kvartālā. «Tiem, kuri parasti neapmeklē Balto nakti un kuriem ir bail no laikmetīgās mākslas,» pasākuma potenciālā apmeklētāja portretu uzzīmē Kalnciema ielas kvartāla projektu vadītāja Una Meiberga, jo šajā Baltajā naktī no sava Baltā nama ārā izbrauks Latvijas Nacionālā opera (LNO) ar izrādi Seviljas bārddzinis. Solistu Jāņa Apeiņa, Evijas Martinsones, Viestura Jansona un Krišjāņa Norveļa dzīvais izpildījums tiks samiksēts ar videomateriālu, un piedāvājumā būs izaicinājuma pilns improvizēts kokteilis. «Centīsimies radīt atmosfēru kā franču revolūcijā,» par gaidāmajām pārmaiņām Pārdaugavā saka LNO pārstāve Ērika Jonīte, kura apmeklētājiem sola skaistu, kičīgu un humora pilnu nakti. Būs arī mielasts un viltoto ievainojumu salons.  

Dienas ābeļdārzā Mūkusalas ielā 15 Baltajā naktī tiks nopurināti pēdējie āboli un ikviens atnākušais pārtaps par burtlici un piedalīsies garākā nakts stāsta veidošanā.

Cilvēka vēl neapgūtā telpa

VEF teritorijā notiks pasākums Mūzika un uzkodas galerijā Ziema, kura nosaukums atklāj norises vietu, savukārt mākslas centrā Totaldobže kulmināciju piedzīvos projekts Urban Poetry: melnais caurums, kas notiek kopš 29. augusta. Pēc desmit dienu gara mēģinājumu cikla Baltajā naktī apmeklētāju vērtējumam tiks nodota amerikāņu mākslinieku tandēma komponista Ričarda Kamerona-Volfa un dejotājas Leas Morisones multimediāla performance Portāls, kurā piedalīsies jaunie mākslinieki no Latvijas. Notiks arī dzejas slams, kurā viesosies izcili spoken word pārstāvji no Lielbritānijas un par galveno balvu cīnīsies īpaši uzaicināti dzejnieki. «Neparasti būs tas, ka tie, kuri parasti ir bijuši žūrijā, tiks aicināti cīnīties savā starpā, bet žūrijā būs tie, kuri parasti ir dalībnieki,» saka Totaldobže vadītājs Kaspars Lielgalvis.

Kino uz mājas sienas

Kinoteātra Splendid Palace pagalmā tiks sarīkota filmu uzņemšanas imitācija, kas būs zināma Latvijas kino situācijas ilustrācija, kad allaž ir problēmas filmas ne tikai iesākt, bet arī pabeigt – tā ir gluži vai neiespējamā misija. «Tāpēc mēs uzņemsim epizodi filmai, kura jau pēc definīcijas nekad netiks pabeigta,» par projektu saka nodibinājuma Kinoskola pārstāve Daira Āboliņa. Šajā nekad nepabeigtajā latviešu filmā Nepaej garām! galvenās lomas atveidos Zane Dombrovska un Ivars Kļavinskis, uz pārējām lomām varēs pretendēt ikviens garāmgājējs. Tā būs iespēja atklāt, cik haotisks un noslēpumu pilns ir kino radīšanas process, kas šoreiz tiks projicēts uz mājas sienas.

Mūzikas arheoloģija baznīcā

Par nepieradinātās mūzikas un filmu mākslas biedrības Skaņu mežs «štābiņu» Baltajā naktī kļūs Anglikāņu baznīca, kas jau kopš padomju laikiem ir bijusi ļoti atvērta dažādām mūzikas izpausmēm. 8. septembrī tur piestās starptautiskais projekts Sound Exchange, kas nodarbojas ar eksperimentālās mūzikas «arheoloģiju» Centrālajā un Austrumeiropā, kur pēc pārmaiņu laikiem vietējās tradīcijas un to pārstāvji ir nonākuši aizmirstībā. «Pēdējais laiks atrakt un dokumentēt,» aicina Skaņu meža vadītājs Viestarts Gailītis.

Pasākumā notiks audiovizuālā performance Tava bārda laikā un telpā – veltījums Hardijam Lediņam, māksliniekam un elektroniskās mūzikas pionierim. Vakaru ievadīs ungāru mākslinieka én jeb Pola Tota priekšnesums un noslēgs ievērojamais Austrumvācijas elektroniskās mūzikas komponists Franks Bretšneiders, kurš sava performancē izmantos sintezatoru Subarchord.

Dzērveņu lidojums Centrāltirgū

Rīgas Centrāltirgus sakņu paviljonā tiks īstenots audiovizuāls projekts Videogrāfija VII – Space Texture VI, kurā piedalīsies mākslinieks Murcof no Meksikas, kurš uz Balto nakti ir vilināts jau trīs gadus un kurš sadarbosies ar Lietuvas un Latvijas māksliniekiem. «Skaļums būs liels, bet tirgotāji riskēs un mēģinās pārdot savu produkciju,» par nakts tirgus eksperimentu Baltajā naktī saka biedrības Naba pārstāvis Madars Štramdiers.

Uz sakņu paviljona fasādes būs skatāma videoprojekcija Dzērvenes aizlido, kas meklēs atbildi uz jautājumu, vai māksla ir radīšanas process vai galarezultāts. Tunelī, kas savieno autoostu ar Vecrīgu, ikviens varēs piedalīties interaktīvā performancē Zvanu vibrācijas, lai simboliski, vēl neredzot gaismu tuneļa galā, to pieskandinātu ar lūgšanām par pārticību Latvijā.

Baltā nakts
Rīgā 8.IX
Programma www.baltanakts.lv
Ieeja visos pasākumos ir bez maksas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja