Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ēka Elizabetes ielā 2 no "komunisma rēga" pārtop par "Brīvības teritoriju"

Pēc neveiksmīgiem mēģinājumiem kļūt par koncertzāli vai tikt nojauktai ēka Rīgas klusajā centrā, Elizabetes ielā 2, kas vairākus gadus stāvēja auksta un tukša, palēnām ejot bojā, pēkšņi uzsākusi jaunu dzīvi, pārtopot par "Brīvības teritoriju", informēja tās jaunie iemītnieki.

"Iedzīvinot auksto un tukšo ēku Elizabetes ielā 2 kā “Brīvības teritoriju”, Rīga kļuvusi par unikālu pilsētu Eiropā, kurā ir telpa, kur satikties un līdzāspastāvēt dažādu jomu pārstāvjiem – sākot no ierēdņiem līdz māksliniekiem un jauniešiem, kuriem ir iespēja brīvi paust idejas un radīt jaunas. To var saukt arī par sociālo eksperimentu, jo notiek dažādu atšķirīgu iedzīvotāju grupu, kas iepriekš savā starpā ikdienā nesatikās, pašregulēšanās, tās mijiedarbojas, tīklojas un sadarbojas, apdzīvojot ēku un piešķirot tai jēgpilnu saturu,” atklāj idejas autors, filozofs, žurnāla Rīgas Laiks izdevējs un Latvijas Mākslas akadēmijas asociētais profesors Arnis Rītups.

Mājas jaunie iemītnieki ir iecerējuši pārveidot iepriekš nedzīvo telpu par tādu vietu Rīgas centrā, kurā iekļaujoša sociālā darbība spēj cieši savienot dažādus cilvēkus un tādējādi iedzīvināt vēsturisko celtni, apkaimi, pilsētu un valsti Eiropas kontekstā.

Ēkai ir ieejas stāvs ar plašu zāli un halli un vēl 5 stāvi, katrā no tiem ir 3 spārni, kopā veidojot 15 platības, kas nodotas pārvaldīšanā 15 visdažādāko profesiju pārstāvjiem – māksliniekiem, filozofiem, arhitektiem, mūziķiem, izdevējiem un zinātniekiem.

Jaunu radošu starpdisciplināru projektu īstenošanā iesaistījušās arī Latvijas augstskolas: Rīgas Tehniskās universitāte, Latvijas Universitāte, Latvijas Mākslas akadēmija, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija un Latvijas Kultūras akadēmija.

Vairāku spārnu telpās jau izvietotas izstāžu telpas, kurās ik nedēļu mainās ekspozīcija kā Tukku Magi āfrikāņu mākslas istabās, gan izvietoti tādi pastāvīgi objekti kā Gintera Krumholca Oldoss Hakslijs vai Olgas Šilovas Lidojošās olas. Ēkā atradušas vietu gan radošas un zinātniskas laboratorijas, gan kino zāles, piemēram, 35 mm lentu demonstrēšanai, gan jaunradīti telpiski projekti, kā piemēram, Mūzikas arhitektūras telpa ar mūzikas gultām.

Ēkā Elizabetes ielā 2 jau otro sezonu atrodas arī MAD arhitektūras telpa, kur regulāri notiek izstādes un diskusijas par arhitektūras vērtībām, tai skaitā, veidojot izpratni par Elizabetes 2 ēkas vēsturi un modernisma stila arhitektūras vērtību.

"Ideja par Mākslas, arhitektūras un dizaina centru šajā ēkā, nerada atsaucību pie iepriekšējā kultūras ministra. Šobrīd mājā jau darbojas galerijas, darbnīcas, notiek publiski pasākumi, uzskatāmi rādot ēkas potenciālu kļūt par pilnvērtīgu mākslas, arhitektūras un dizaina centru. Vēl nepieciešams politisks atbalsts," norāda Arhitektu biroja NRJA vadītājs, viens no MAD TELPA veidotājiem Uldis Lukševics.

Uz šo ēku pārcēlusies arī Rīgas Laiks redakcija un žurnāla plašā humanitāro grāmatu bibliotēka. Rīgas Laiks, kas slavens ar savām intervijām, šo prasmi cenšas pārveidot aktīvā publisku sarunu procesā, kas tiek īstenots ēkas telpās.

"Žurnāls Rīgas Laiks ir izspraucies ārā no saviem vākiem, lai no 6. līdz 12. novembrim ēkā svinētu apaļo 30. gadu jubileju. Svinību prelūdija ar troksni jau ir sākusies: ar koncertiem, performancēm, tekstiem, izrādēm, izstādēm, karnevāliem, dzejoļiem, sarunām un nemieru. Kā milzu sēne Rīgas Laiks pārņem kādreizējās varas namu, līksmībai spiežot ārā pagātni. Kas radīsīs šīs neparastās simbiozes rezultātā, ieraudzīsim novembrī. "Jo, kas nekustas, ir nomiris," Skalbes pasaku Piecpadsmit citē žurnāla Rīgas Laiks galvenais redaktors Uldis Tīrons.

Jaunie ēkas iemītnieki nolēmuši "izdzīt komunisma rēgu ar jautrības garu," un E2 līksmības netrūkst – tur jau regulāri notiek koncerti no klasikas līdz hiphopa žanram, tostarp grupas Singapūras satīns albuma prezentācija, tiek īstenotas mākslinieku performances un izstādes, gatavojas teātra izrādes un Rīgas laiks 30. gadu jubilejas prelūdijas ietvaros 28. oktobrī notiks Sēņu erotikas karnevāls - masku balle.

E2 ēkas notikumu kalendāram var sekot līdzi Facebook lapās: https://www.facebook.com/e2e2riga un MAD Arhitektūras telpa - https://www.facebook.com/MADtelpa.

 

Vēsturiskās Elizabetes 2 ēkas pārveidošana par “Brīvības teritoriju” guvusi daudzu sabiedrībā pazīstamu, radošu un citu industriju pārstāvju atbalstu, kas tur jau darbojas un gatavi turpināt īstenot savas ieceres. Projekta dalībnieki bez jau nosauktajiem ir arī Gļebs Panteļejevs, Gints Gabrāns, Jāzeps Bikše, Valts Kleins, Jurijs Sļozkins, Dace Dzenovska, Jānis Nīgals, Māra Brašmane, Anna Bētiņa, Konstantīns Gudkovs, Boriss Ravdins, Vladimirs Neilands, Andis Sīlis, Krists Auznieks, Olga Meļņikova, Imants Daksis, Olga Šilova, Kaspars Lielgalvis, Rūdolfs Bušmanis, Jānis Putniņš un vēl daudzi citi.

“Brīvības teritorijas” apdzīvotāji ir apņēmības pilni pierādīt, ka iespējama auglīga sadarbība starp kontrkultūras garu un valsts vadību, kopējā labumā vārdā Rīgas centrā uzturot dzīvu neformālu telpu, kurā satikties visdažādāko interešu un spēju cilvēkiem; jau tagad tā ir dinamiska vieta, kas strauji attīstās, ik dienu piesaistot sev jaunus radošus cilvēkus un organizācijas, kas liek domāt, ka Elizabetes ielā 2 var kļūt par nacionāla un starptautiska līmeņa kultūras un radošo industrijas centru.

Ēku tās pārvaldnieks VAS Valsts nekustamie īpašumi nodevis sabiedriskā labuma organizācijai Artsound īstermiņa nomā līdz š.g. 15. novembrim, bet ēkas jaunie iemītnieki vēlas iesākto turpināt un attīstīt – vismaz tik ilgi, kamēr netiek sākti darbi ēkas valstiskai pārveidošanai tālākās nākotnes vārdā.

VNĪ sadarbībā ar Valsts kanceleju attīsta ideju par Nākotnes biroju valsts pārvaldei, piedāvājot ēkā apvienot vairākas ministrijas, bet pirmo stāvu izveidot par sabiedriski pieejamu telpu tās aktīvai iekļaujošai izmantošanai.

 

Ēka Elizabetes ielā 2 celta 1974. gadā kā Latvijas Komunistiskās partijas Centrālās Komitejas ēka, pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados valsts īpašumā esošajā ēkā iemājoja Pasaules tirdzniecības centrs, vēlāk – dažādi individuāli nomnieki, Gētes institūts, Izraēlas vēstniecība, Taipejas misija Latvijā u.c. Kādu brīdi māju bija nolemts pārveidot par Ekonomikas ministriju, bet pēdējais projekts bija to pārveidot par Nacionālo koncertzāli. Tomēr pret ēkas kardinālu pārveidošanu vai nojaukšanu iestājas daudzi Latvijas arhitekti, pierādot, ka māja Elizabetes ielā 2 ir izcils modernisma arhitektūras piemineklis, un pēc 2021. gada ēkas liktenis "karājas gaisā". Taču pēdējā laikā vēsturiskā celtne ir atguvusies, un to vairs neviens netaisās nojaukt, tieši otrādi: tajā notiek aktīva radoša darbība, jo pēc vienošanās ar VAS Valsts nekustamie īpašumi ēka Elizabetes ielā 2 nodota biedrībai Artsound neparasta sociāla un mākslinieciska eksperimenta īstenošanai: “Brīvības teritorijas” radīšanai.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja