Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Izsludināts koncertzāles Lielā ģilde restaurācijas un pārbūves darbu "projektē-būvē" iepirkums

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) izsludinājusi koncertzāles Lielā ģilde restaurācijas un pārbūves darbu "projektē-būvē" iepirkumu, informēja VNĪ valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Līgumā paredzēts papildināt jau izstrādāto būvprojektu, paredzot energoefektivitātes pasākumus - logu restaurāciju un jumta siltināšanu virs Lielās zāles, kā arī īstenot jau izstrādāto būvprojektu. Projekta rezultātā tiks uzlabota ēkas energoefektivitāte, samazinot primārās enerģijas patēriņu par vismaz 20%, pārbūvēta Lielā zāle, palielinot tās kapacitāti un uzlabojot akustiku, kā arī ēka tiks pielāgota cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem.

Projekta mērķis ir saglabāt un attīstīt kultūras mantojumu - valsts nozīmes arhitektūras pieminekli Lielo ģildi, izveidojot Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra vajadzībām piemērotu infrastruktūru. Pārbūves un restaurācijas laikā plānots pilnībā saglabāt ēkas autentiskumu, respektējot oriģinālo materiālu, tehnoloģiju un vēsturisko būvniecības paņēmienu lietojumu, kā arī uzlabot energoefektivitāti.

Iepirkumā izsludināto darbu veikšanai būvkomersanti var pieteikties līdz 2023. gada 12. decembrim.

Projektā tiks radīti jauni kultūras pakalpojumi - koncertzālē Lielā ģilde notiekošie pasākumi būs pieejami cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, jo īpaši vājdzirdīgajiem klausītājiem, koncertzālē notiekošos koncertus un pasākumus būs iespējams profesionāli ierakstīt, padarot tos pieejamus sabiedrībai un saglabāt nākamajām paaudzēm, koncertzāles jaunais aprīkojums ļaus papildināt tur notiekošo pasākumu klāstu ar populāro mūziku, piemēram, kora vai džeza koncertiem, min VNĪ pārstāvji.

Lielās ģildes attīstības projekta realizācijā kopumā plānots ieguldīt apmēram 14 miljonus eiro, ko Kultūras ministrija piesaistījusi no Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna.

Lielā ģilde ir viena no vecākajām Rīgas ēkām, te atrodas viena no senākajām un skaistākajām Rīgas koncertzālēm. Ēka ir 14.gadsimta kultūrvēsturisks piemineklis.

Laika gaitā nams ticis vairākkārt paplašināts. Ārējo izskatu visbūtiskāk mainīja barokālās fasādes izbūve 1697.gadā, bet iekštelpas pārveidotas vairākas reizes, piemērojoties nama dažādajām funkcijām. Šobrīd Lielā ģilde ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mājvieta. Ņemot vērā ēkas īpašo statusu, lai saglabātu kultūras mantojumu un ēkas arhitektonisko vērtību, tās atjaunošanas procesam ir īpašas prasības, un tam jānotiek sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja