Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Jūrmalā notiks Baltijas Smilšu skulptūru festivāls "Magic Sand 2008"

Jūrmalā no 19. jūlija līdz pat augustam norisināsies Baltijas Smilšu skulptūru festivāls "Magic Sand 2008". Festivāla mākslinieki skulptūras Jomas ielā sāks veidot jau no 13. jūlija. Kopumā plānots izveidot deviņas skulptūras, kā arī smilšu parka centrālo skulptūru septiņu metru augstumā, pārsniedzot pagājušā gada rekordu.

Skulptūru parks apmeklētājiem tiks atklāts Jomas ielas svētku laikā 19. jūlijā, kur arī sāksies svētku gājiens.

No pasaules slavenākajiem māksliniekiem šogad Jūrmalā varēs redzēt ASV tēlnieku Danielu Robertu Gloveru, Lielbritānijas pārstāvi Timotiju Handfordu, Nīderlandes mākslinieku Janu Selenu un Vladimiru Kurajevu no Krievijas.

Tāpat šogad Jūrmalā strādās pagājušā gada festivāla skatītāju simpātiju balvas ieguvējs soms Kimmo Frosti, kā arī profesionālās žūrijas balvas ieguvējs Lietuvas tēlnieks Aļģirds Kuzma. Festivālā piedalīsies arī Igaunijas tēlniece Kirke Kangro un Vācijas jaunā māksliniece Antonija Marija Zenna. Latviju pārstāvēs tēlniece Jūlija Šuļeško.

Parka centrālo smilšu skulptūru veidos festivāla mākslinieciskie vadītāji - tēlnieki Sandis Kondrāts un Uldis Zariņš kopā ar mākslinieci Līgu Zariņu un Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļas studentiem. Tā būs ne tikai augstākā Baltijā, bet arī ar dabas veidotām mežģīnēm līdzīgu struktūru.

"Pasaulē ir dažādi festivāli - vieni mēģina izcelties ar īpaši daudz, citi ar īpaši lielām skulptūrām. Mūsu mērķis ir Latvijas iedzīvotājiem parādīt pēc iespējas mākslinieciski augstvērtīgākas skulptūras, kuras veido profesionāli mākslinieki ar pieredzi šajā žanrā," sacīja "Magic Sand 2008" mākslinieciskais vadītājs un Baltijas smilšu tēlniecības asociācijas prezidents Sandis Kondrāts.

Skulptūru veidošanai tiks vestas īpaši kvalitatīvas karjeru smiltis, kuras, sajaucot kopā ar ūdeni, tiks sapresēti bloki, iegūstot smilšakmenim līdzīgu struktūru.

Pasaulē profesionālu smilšu skulptūru festivālu kustība aizsākās pagājušā gadsimta 70. gados ASV. Savukārt Eiropā pirmais profesionālais smilšu skulptūru festivāls notika 1991. gadā Nīderlandē.

Latvijā par profesionālās smilšu tēlniecības aizsākumu ir uzskatāma Starptautiskā tēlniecības kvadrinnāle "Rīga-92", kuras laikā 1992. gada 27. jūnijā pie Lielupes ietekas jūrā tēlnieki veidoja mākslas objektus no smiltīm. Šajā akcijā Latviju pārstāvēja tādi atzīti Latvijas tēlnieki kā Kristaps Gulbis, Gļebs Panteļejevs, Olga Šilova un Ausma Neretniece.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja