Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

KDi iesaka: Zīmējot ģimenes dzīves ikdienu

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus

Māksla. Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā notiks Aijas Jurjānes (1944–2015) gleznu un zīmējumu izstāde Karalienes virtuves. Viņas daiļrade apjomīgā izstādē nekad iepriekš nav tikusi apkopota. Aiju Jurjāni var dēvēt par vienu no pirmajām maigajām balsīm feminisma ideju laukā Latvijas mākslā. Visu mūžu autores glezniecības virstēma ir bijusi viņas ģimene un ģimenes dzīves ikdiena. Izstādes konceptuālo rāmi veido septiņas dažādas virtuves – ideju un fiziskās telpas, kas harmoniski transformējas cita citā. Pievēršoties virtuvei kā pilntiesīgai satura un formas nesējai, Aija Jurjāne ir pierādījusi, ka sievietes telpa ir ļoti atšķirīga no vīrieša telpas.

Aija Jurjāne
Izstāde Karalienes virtuves
LNMM 2.III–19.V

***

57 gadu vecais GZA ir hiphopa klasiķis un viens no leģendārās apvienības Wu-Tang Clan dibinātājiem. Publicitātes foto 

Koncerts. Pirmdien, 4. martā, klubā Palladium Rīga uzstāsies leģendārās ASV hiphopa apvienības Wu-Tang Clan dalībnieks un dibinātājs GZA, kurš pazīstams arī kā The Genius. Viņš muzicēs kopā ar grupu The Phunky Nomads. GZA tiek uzskatīts par Wu-Tang Clan garīgo līderi, un arī savā solokarjerā hiphopa klasiķis, kuram pašlaik ir 57 gadi, vienmēr ir atļāvies atkāpties no citu reperu iecienītajām sižeta līnijām par labu zinātniski filosofiskām tēmām.  

GZA
Klubā Palladium 4.III plkst. 20
Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 39

***

Kino. Rīgas kinoteātrī Splendid Palace notiks Starptautiskais dokumentālā kino festivāls Artdocfest/Riga. Divās konkursa skatēs iekļautas vairāk nekā 30 filmu. Skatītājus gaidīs arī īpašie seansi un trīs tematiskās programmas.

Artdocfest/Riga
Kinoteātrī Splendid Palace 1.–8.III
Biļetes EUR 4,50–10

***

28. februārī komponists Rihards Dubra svinēja sešdesmit gadu jubileju. Foto – Aivars Liepiņš

Mūzika. Martā daudzviet Latvijā skanēs Riharda Dubras mūzika. Šie koncerti, kuros gaidāmi arī pirmatskaņojumi, ir veltīti komponista sešdesmit gadu jubilejai, ko viņš svinēja 28. februārī. Piektdien, 1. martā, Rīgas Domā Riharda Dubras opusus diriģenta Jurģa Cābuļa vadībā interpretēs Rīgas Doma kora skolas jauktais koris, vijolniece Marta Spārniņa, saksofonists Aigars Raumanis un ērģelnieks Aigars Reinis.

Koncerts
Rīgas Domā 1.III plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 10–20

***

Pirmizrāde. Režisors Edmunds Freibergs Nacionālajā teātrī ir iestudējis Henrika Ibsena lugu Heda Gablere. Titullomu izrādē Heda Gablere. Atgriešanās atveidos Madara Zviedre (agrāk pazīstama kā Madara Saldovere). Šis ir stāsts par sievieti, kuru audzinājis tēvs, un vīrieti, kurš audzis rūpīgā sieviešu uzraudzībā. Visiem ir skaidrs, ka viņu nesen noslēgtā laulība nebūs laimīga. Heda mīlestībai piešķir pašu svarīgāko lomu dzīvē, bet dzīve nepakļaujas viņas ideāliem, tāpēc sarežģītās jūtas pret citu vīrieti kļūst postošas. Izrādē spēlēs arī Ģirts Liuziniks, Jēkabs Reinis, Ivars Puga, Daiga Kažociņa un Lāsma Kugrēna.

Heda Gablere. Atgriešanās
Nacionālajā teātrī 6.III plkst. 19, 10.III plkst. 15, 16.III plkst. 18, 23.III plkst. 19
Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 12–38

***

Galveno lomu filmā Padomju džinsi atveido Kārlis Arnolds Avots. Publicitātes foto 

Pirmizrāde. No 1. marta Latvijas kinoteātros būs skatāmas režisoru Staņislava Tokalova un Jura Kursieša astoņu sēriju filmas Padomju džinsi pirmās divas sērijas. Padomju džinsi, kas vēsta par nelegālu džinsu ražotni psihiatriskajā slimnīcā 70. gadu Latvijā, jau ir ieguvuši balvu Lielais Kristaps kā labākā daudzsēriju filma, par labāko scenāriju un labāko aktiera darbu (Kārlis Arnolds Avots galvenajā lomā).

Padomju džinsi
Pirmā un otrā sērija
Kinoteātros no 1.III

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja