Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Kultūras Diena iesaka

Kultūras Dienas uzrunāti, sabiedrībā zināmi cilvēki iesaka, ko vērts redzēt, dzirdēt, lasīt, klausīt un piedzīvot.Džemma Skulme, gleznotāja

Katram novēlu redzēt Jaunā Rīgas teātra izrādi Vectēvs. Apbrīnojami, kā aktieris bez grima un matu sakārtojuma garīgi pārtop citā personā. Augstākā aktiermeistarība - ko tik fenomenālu līdz šim neesmu redzējusi! Latviešu vēstures variants izrādē ir perfekts, atsegts konkrētos, īsos, trāpīgos, visiem pazīstamos piemēros. Viņš uzbur ainu, ko es pati pazīstu - savu radu lokā redzu dzīvus piemērus. Viļa Daudziņa dotās atklāsmes burtiski iet caur ķermeni. Arī Latviešu stāsti ir perfekta izrāde - abas izrādes obligāti jāredz! Tās mani aizkustināja - jutu saskarsmi ar lielo mākslu.

Vectēvs, Jaunais Rīgas teātris
www.jrt.lv

Krista Vāvere, žurnāliste, scenāriste

Cilvēkģeogrāfa Jifu Tuaņa grāmata Topophilia ir viens no maniem pēdējā laika negaidītākajiem atklājumiem - darbs par to, kā cilvēks uztver vidi. Līdz 70. gadiem, kad tā tika publicēta pirmo reizi, sociālajās zinātnēs un pilsētplānošanā nebija pieņemts runāt par pieķeršanos vietai. Topofilija ir darbs par to, kā un kāpēc mēs iemīlam kādu vidi un cik dažāda ir cilvēku attieksme pret vidi. Valoda ir tik tieša, ka lasītājs pārtop brīžiem eskimosā, brīžiem zīdainī, bet nākamajā lappusē jau ir Mbutas pigmejs tropu mežos vai bušmeņu mednieks tuksnesī.

Topophilia. A study of Environmental Perception, Attitudes, and Values, Yi-Fu Tuan
www.amazon.com

Ingus Bērziņš, Delfi.lv galvenais redaktors

Būtu jāapmeklē Kārļa Padega simtgadei veltītā izstāde Nacionālajā mākslas muzejā un, ja rocība atļauj, jāiegādājas lieliskā Jāņa Kalnača sarakstītā grāmata par mākslinieku Kārlis Padegs, Rīgas dendijs un autsaiders, kuru neilgi pirms vai pēc izstādes uzreiz arī jāizlasa. Kopējo izstādes un grāmatas pēcgaršu ilustrē aprakstītais Mākslas akadēmijas rektora Vilhelma Purvīša teiktais, aizstāvot Padegu pret konservatīvu mācībspēku sankcijām: «Padegs ir apdāvināts mākslinieks, viņš zina, ko grib, un man nav ko viņam mācīt, jo es tā kā tā nesaprotu, ko viņš taisa.»

Trauslais izaicinājums un Kārlis Padegs un pilsoniskā madāma, LNMM
www.lnmm.lv

Pēteris Krilovs, režisors

Ieteiktu noskatīties Gata Šmita Drāmas kursus pieaugušajiem Jaunajā Rīgas teātrī un Gals Nacionālajā teātrī - ļoti labs aktierdarbs, turklāt iestudējis jaunais režisors Elmārs Seņkovs. Ļoti interesē, kāda būs iznākusi izrāde Sudraba slidas - tā noteikti nepārsteigs ar pompozitāti, bet ar cilvēcību gan. Decembrī iesaku apmeklēt Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, kur ir, ja tā var teikt, vesels atvadu cikls. Pats vēlos pagūt noskatīties daudz slavēto filmu Melanholija. Šobrīd ļoti rūpīgi lasu Imagināro mediju grāmatu (Ēriks Kluitenbergs) - iesaku arī citiem!

Imagināro mediju grāmata, Ēriks Kluitenbergs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja