Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Kultūrkapitāla fonda pirmajā konkursā šogad apstiprināti vien 17,3% no pieteiktajiem projektiem; vadība rādītāju vērtē kā katastrofālu

Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF) šā gada pirmajā projektu konkursā ierobežotā finansējuma dēļ varējis apstiprināt tikai 17,31% no visiem pieteiktajiem projektiem, kas, pēc VKFF direktora Edgara Vērpes vērtējuma, ir katastrofāli zems skaitlis.Vērpe pirmdien žurnālistiem sacīja, ka fonda iespējas piešķirt finansējumu varētu uzskatīt par daudzmaz normālām, ja finansējums ļautu atbalstīt vismaz 25–30% no iesniegtajiem projektiem.

"Labajos gados mēs varējām atbalstīt 31–32%, un tad likās, ka pietiek. Tagad atbalstīto projektu skaits ir 1:6. Tas ir vismaz divreiz mazāk nekā būtu normāli," teica fonda direktors.Šā gada pirmajā projektu konkursā bija iesniegti 1127 pieteikumi par 2,9 miljoniem latu, bet fonds spējis atbalstīt 495 projektus, piešķirot tiem kopumā 504,3 tūkstošus latu. Procentuāli visvairāk projektu – 35,7% – atbalstīti dizaina un arhitektūras nozarē, vismazāk – 13,19% – starpdisciplināro projektu nozarē."Kultūrkapitāla tradicionālie projektu konkursi, kas notiek trīsreiz gadā, joprojām ir katastrofālā situācijā, ko apliecina arī pirmais šā gada konkurss. Bija ļoti grūti sadalīt naudu, jo tās bija nožēlojami maz. Līdz ar to atbalstu nesaņēma daudz labu projektu," situāciju raksturoja VKKF padomes priekšsēdētāja Gundega Laiviņa.Jau vēstīts, ka VKKF vēlas, lai jau no nākamā gada tiktu atjaunota fonda finansējuma piesaiste procentiem no akcīzes nodokļa, lai stiprinātu fonda neatkarību no naudas devējiem.Savukārt kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (Nacionālā apvienība) atzinusi, ka pagaidām šādu iespēju neredz."Es redzu iespēju Valsts kultūrkapitāla fondam atgriezties pie tā, ka tiek palielināts finansējums, bet, iespējams, caur citiem līdzekļiem," norādīja ministre.VKKF finansējums sākotnēji bija piesaistīts procentiem no alkohola un tabakas akcīzes nodokļa un azartspēļu nodevas, bet 2004.gadā tika pieņemts lēmums VKKF finansējumu atdalīt no šo nodokļu ieņēmumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja