Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 28. oktobris
Ninona, Ņina, Antoņina, Oksana

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs aicina uz sarunu par vietas lomu muzeja darbībā un attīstībā

Ceturtdien, 31. oktobrī, Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) savās atjaunotajās telpās Rīgas pilī rīko semināru Genius loci. Kultūrvieta un Vietas gars. Tā centrā būs jautājums par to, kā telpa jeb muzeja fiziskā atrašanās vieta un ēka kļūst par vietu, kurā izpaužas identitāte, vēsture un emocionālais fons

Semināra ideju ierosināja LNVM pēdējo desmit gadu pārcelšanās pieredze. 2013. gada postošais ugunsgrēks muzeja mājvietā Rīgas pilī padarīja neatliekamu ilgi plānoto pils atjaunošanu. Muzejs turpināja darboties divās vietās – krājumu pārveda uz pagaidu telpām Lāčplēša ielā, bet izstādes un ekspozīcija bija pieejamas Brīvības bulvārī 32. 2020. gadā muzeja krājuma glabātāji, pētnieki un administrācija pārcēlās uz jaunuzcelto Muzeju krātuvi Pulka ielā. Šogad muzejs ir atgriezies rekonstruētajā Rīgas pils daļā un uzņem apmeklētājus, vēl pirms ekspozīciju iekārtošanas sniedzot iespēju vairākas krāšņās vēsturiskās telpas skatīt to sākotnējā veidolā.

“Telpas un vietas aspekti muzeju darbībā šobrīd ir pelnījuši atsevišķu sarunu. Mūsu muzeja pieredze – gan pielāgošanās, gan rekonstrukcijas projekta dotās iespējas – ir salīdzināma ar citiem Latvijas muzejiem. Lai dalītos pieredzē, esam aicinājuši muzeju pārstāvjus diskutēt par to, kādu lomu spēlē tas, vai muzejs mājo vēsturiskā pilī, memoriālā mājā, ēkā, kas piedzīvojusi vērienīgu rekonstrukciju vai tādā, kas atjaunošanu gaida gadu desmitiem. Vietas tēla tapšanā ir arī daudz subjektīvu aspektu, bet tā var ļoti konkrēti un būtiski ietekmēt muzeja, tādēļ šo aspektu ir vērts izvirzīt sarunas centrā,” ir pārliecināts LNVM direktora vietnieks zinātniskajā darbā Toms Ķikuts.

Seminārā vieta atvēlēta ne tikai muzeju pieredzes stāstiem, bet arī arhitektūrai un dizainam, risinot attiecības starp autentiskumu un atdarināšanu, vēsturisko vidi un mūsdienu pieejamības prasībām, formu un saturu. Tāpat pēdējos gados arvien vairāk uzmanības tiek pievērsts muzeju fiziskās atrašanās vietas “paplašinājumiem” – vietas tēlam kā komunikācijas rezultātam un pakalpojumu attālinātai, digitālai pieejamībai. Šīs iespējas analizēs komunikācijas un kultūras mantojuma speciālisti.

Semināra programma skatāma:  https://lnvm.gov.lv/pasakumi/seminars-genius-loci-kulturvieta-un-vietas-gars/.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja