Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Mēs un mūsu mīļākie seriāli

Ieraugot Latvijā visvairāk skatīto seriālu sarakstu*, sajūta ir kā kolektīvi ieskatoties spogulī vai atklāti atbildot uz jautājumu - ko par tevi neviens nezina? Viskārāk patērēto mūsdienu pasaku desmit nosaukumi atklāj mūsu tieksmes un vājības, piesauc nostaļģiju un fobijas, uzrāda jūtas un atkarības.

Priecājos, ka topā nav tradicionālās ziepju operas, kaut kas ar latīņamerikāņu seriālražošanas industrijas smaržu. Priecājos, ka skaidri sadalās konservatīvie un mūsdienīgie skatītāji. Bet vienlaikus gribas teikt – mēs esam iepriekš paredzami un vadāmi.Saraksta pirmajā vietā ir šī topa veterāns „Komisārs Reksis”. Šad un tad esmu iedomājusies, vai tiešām lielās skatītāju mīlestības atslēga ir smukais suns? Viņš taču ekrānā parādās reti un vienmēr līdzīgā veidā. Pārējo saturu veido atklātas slepkavību ainas un tas, ko ikdienā dara izskatīgs izmeklētājs, kuram tikpat kā nav personīgās dzīves. Un to mēs droši saucam par ģimenes seriālu? Ne mīlas, ne ideju, ne pārāk liels humors. Bet ir mīļi, pat izveidojies mazliet nomierinošs pieradums.Just stabilitāti un ierāmēt dienu mums palīdz topa nākamie trīs dalībnieki – Latvijā veidotie seriāli ar „Svešo dzīvi” priekšgalā. Par šo un arī „Neprāta cenu” sadzīviskās sarunās visi viebjas kā traki, jo katrs esam atveidoto notikumu, raksturu, pat tērpu un gaumes eksperti. Tomēr... Neatkarīgi no kvalitātes vienmēr skatīsimies vietējos varoņus, savas kaislības, mūsu slenga piepildītās sarunas, aktuālo notikumu pārcēlumu kārtējā seriālā. Tas ir tik tuvu, ka seriāla tēlu pulkā mēs noteikti varam ieraudzīt sevi vai kādu pazīstamu cilvēku. Pasēžam pie televizora pirms ziņām un paskatāmies, ko dara kaimiņos, kas notiek avīzēs pieminēto cilvēku mājās. Lai cik dīvaini viss izskatās, no tā patiešām ir grūti atturēties. Savukārt „Likteņa līdumnieku” fenomenam arī ir divas puses – kvalitatīvs stāsts un latviskās sūrmes atgādinājums, bez kura identitātei klāt tikt nevar.Teritoriālā tuvuma svarīgumu apliecina krievu seriālu uzvaras gājiens. Tie vajadzīgi auditorijai, kam krievu mentalitāte ir labi pazīstama un kas tāpēc novērtē arī enerģētiskos signālus, ar ko pārpilni visai kvalitatīvie seriāli. Vēl es domāju, ka daudz cilvēku Latvijā vēlas dzīvot pagātnē un šie TV produkti palīdz tur pakavēties.

Mūsdienīgajai daļai mūsos atbilst „Doktors Hauss” un „Izlaušanās”, kas rāda jauno tendenci – labie puiši ir tikpat seksīgi kā sliktie. Vismaz tā mēs elpojam kopā ar pārējo pasauli un pazīstamus tēlus varam redzēt, ieslēdzot TV viesnīcās daudzās valstīs.
Mēs tagad zinām, ko skatījāmies – tas rada piederības sajūtu un daļu neveiklības. Vai tiešām mēs gandrīz visi? Kāpēc? Jā, kāpēc jūs to visu regulāri skatāties?

*Paldies kolēģei no žurnāla „Rīgas Viļņi”, kas deva iespēju iepazīties ar TNS Latvia datiem par šā gada pirmajos 3 mēnešos skatītākajiem seriāliem Latvijā.


Seriālu top 10 (TNS Latvia dati, janvāris – marts)

1. LNT „Komisārs Reksis”
2. LTV1 „Neprāta Cena”
3. LTV! „Likteņa līdumnieki”
4. LNT „Svešā dzīve”
5. PBK „Un tomēr es mīlu”
6. LNT „Tatjanas diena”
7. PBK „Gromovi”
8. TV 3 „Doktors Hauss 3”
9. LNT „Krasina aizstāvība”
10. TV3 „Izlaušanās 2”

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja