Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Nāk Dzejas dienas

Tuvojoties tradicionālajiem Dzejas dienu pasākumiem septembrī, Latvijas Rakstnieku savienība paziņojusi to dzejnieku un atdzejotāju vārdus, kuri šogad pretendē uz Dzejas balvu. Gada raža ir bagātīga — balvai nominēti 22 darbi, no tiem 16 krājumu oriģināldzejas kategorijā.

Kandidātu pieteikšana balvai beidzās 15.augustā, un iesniegtos gaida rūpīga izvērtēšana — profesionāla žūrija piecu cilvēku sastāvā lems, kam piešķirama atzinība, mākslinieka Alda Kaugara veidotā balva un naudas prēmija. Žūrijā šogad dzejnieks un atdzejotājs Edvīns Raups, literatūrzinātniece Ieva E.Kalniņa, dzejnieks Jānis Rokpelnis, literatūras kritiķe Ruta Veidemane un atdzejotāja, Dzejas dienu balvas 2006 laureāte Gita Grīnberga.

Kā ierasts, balvas būs divas — par oriģināldzeju un labāko atdzejas krājumu. Pēdējā kategorijā pieci no sešiem pieteiktajiem darbiem latviešu valodā skan, pateicoties vienam atdzejotājam — Leonam Briedim. Viņš 2008.gadā atdzejojis gan apgāda Minerva izdoto Murilu Mendisa krājumu Baznīca, sieviete, gan Manuela Bandeiras Sapni karnevāla trešdienā, gan Sesīlijas Meirelisas Mākoņu gani. Šī izdevniecība laidusi klajā arī L.Brieža atdzejoto Karlusa Drummonda de Andradi Māju bez saknes un Žorži de Limas Melno Fulo. Sestais atdzejas kategorijā nominētais darbs — Orbitas izdotā Sovremennaja russkaja poezija Latviji.

Savukārt oriģināldzejas krājumu nominācijā divas reizes nominēts Ontons Slišāns — gan viņa krājums Salve Regina, gan Rēzeknē iznākusī izlase Kotram, kurā līdztekus O.Slišāna dzejoļiem lasāmi arī Aleksandras Vilnes, Anneles Slišānes, Ilmara Vananurma un Pētera Gleizdāna darbi. Balvai nominēts Viks par krājumu Kontakts un Broņislava Mārtuževa ar Laba oma. Izdevniecības Neputns izdotie krājumi — Ievas Rupenheites Melnas krelles, Kārļa Vērdiņa Es, Andra Ogriņa Es zvēru pie kraukļiem, Ronalda Brieža Karaoke un Andras Manfeldes Betona svētnīcas. Nominēta arī Astrīda Puķe ar krājumu Varavīksne, Anna Šīrone ar krājumu Saules ziba, Normunds Dimants ar Vēstulēm bez atbildes, Ingmāras Balodes Ledenes, ar kurām var sagriezt mēli, kā arī Rūdolfa Saulāja Mūžīgās vagas, Guntara Godiņa CV un Jura Helda Septiņi putni pār ceturtdienu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja