Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Neatdotais parāds

Diskusija par bibliotēkas lomu zināšanu sabiedrībā

"Es skatos uz vēl neuzcelto bibliotēku kā valsts parāda atdošanu sabiedrībai," sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, uzrunājot Latvijas Nacionālās bibliotēkas atbalsta biedrības konferenci Bibliotēka zināšanu sabiedrībā 18.aprīlī. "Šis parāds ir iekrājies vairākos gadu desmitos, kuros krātajai informācijai tā arī netika atrasta cienīga glabāšanas un izmantošanas vieta. Laikā neatdots parāds vienmēr ir nepatīkama lieta, un, manuprāt, ir pienācis pēdējais laiks šo parādu sabiedrībai atdot." Nacionālā bibliotēka, viņaprāt, ir attīstītas valsts neatņemama sastāvdaļa. Cilvēki ikdienā esot pārāk pieraduši pie sabiedrības labklājības mērāmiem kritērijiem — interneta pieslēguma, elektropreču, automašīnu daudzuma uz iedzīvotāju skaitu. Garīgās vērtības mērīt ir grūti, bet bibliotēka ar aprīkojumu un tehniskajām iespējām, kas spētu adekvāti sniegt pakalpojumus, būtu viens no šiem garīgās attīstības mērāmajiem rādītājiem. "Esam allaž piesardzīgi izturējušies pret valsts budžeta tēriņiem. Bet bibliotēkas celtniecību esam vienmēr atbalstījuši, jo tā ir ne vien investīcija ēkā vai vienas nozares uzturēšanā, bet cilvēkresursos, attīstītas un zinošas sabiedrības veidošanā," sacīja Rimšēvičs. Viņš aicināja ar celtniecību nekavēties, jo, ja būvēšanas izmaksas sadārdzināsies, kavēšanās var izvērsties par neizlēmības un nekompetences simbolu.

Piemēri pasaulē


Konferencē gan tika minēti vairāki labi zināmi piemēri, kur nacionālās bibliotēkas celšana prasījusi ilgu laiku, piemēram, Dānijā, Īslandē vai Londonā, kur tas bija ekonomikas jautājums un Mārgaretas Tečeres valdīšanas laikā tika virzīts uz priekšu.

"Dažkārt tas paņem laiku, Latvijā šī bibliotēka tiešām ir liels biznesa projekts — nauda, prestižs, cerības, kas ar to saistās," norādīja Tomass Lidmans, Zviedrijas Arhīvu sistēmas ģenerāldirektors, bijušais Zviedrijas Karaliskās bibliotēkas direktors.

Latvijā bibliotēkas jautājums ir sevišķs, jo tās vietā pilsētā ir daudzas glabātavas, kā tas līdz jaunās bibliotēkas uzbūvēšanai bija arī Londonā, norādīja Lidmans. "Bibliotēkai jābūt kā monumentam, nācijas garam. Tā visā pasaulē ir kaut kas īpašs." Lielā mērā tāpēc, ka LNB fiziski ir saskaldīta, UNESCO pēc Abdelazīza Ābida (UNESCO Informācijas sabiedrības nodaļas programmspeciālists — aut.) iniciatīvas nolēma LNB jaunās ēkas projektu ņemt savā aizgādībā. "Ābids aicināja mani un citus būt starptautiskajā atbalsta grupā," atceras Lidmans. "UNESCO tas bija vienreizējs projekts, viņi nebija to darījuši iepriekš." Starptautiskās grupas uzdevums ir būt LNB padomniekiem un partneriem.

Neviendabīgas lomas


"Mēs visi esam pārliecināti par Nacionālās bibliotēku svarīgumu un lomu nākotnes sabiedrībā. Kāda ir šī loma?" savā runā vaicāja Lidmans. "Uz to nav vienas atbildes, bet svarīgi ir vākt nacionālo mantojumu, to sargāt un padarīt pieejamu." Viņš norādīja, ka, ņemot vērā, ka Latvija ir maza nācija — aptuveni ¼ no zviedru skaita, LNB spēlēs citādu lomu kā Zviedrijas Karaliskā bibliotēka. Pētniecība, katra pilsoņa apkalpošana, kultūras norišu vieta — tie ir daži no bibliotēkas aspektiem. Jo vecākas tās ir, jo nereti tās ir kompleksākas. Jaunās ir fokusētākas — to mērķis bieži ir primāri rūpēties par nacionālo mantojumu. Skandināvijā tās ir orientētas uz pētniecību. Latvijā tā, viņaprāt, spēlēs daudzveidīgu lomu, kalpos plašākai sabiedrībai. Tāpēc LNB ir izdevies izpelnīties tās starptautisko "lobiju". Iespējamos LNB darbības finansēšanas un pakalpojumu scenārijus nākotnē minēja arī socioloģe Maija Andersone, norādot, ka atkarībā no sabiedrības attīstības tendencēm bibliotēka var būt orientēta vairāk uz pētniecību, plašāku sabiedrību vai uzņēmējiem. Arvils Ašeradens, LNB Atbalsta biedrības uzticības padomes loceklis, konkretizēja bibliotēkas gaidāmo lomu, norādot, ka apstākļos, kad latviešu valodu apdraud starptautiskā komercija, tās svarīgs darbs būtu latviešu valodas uzturēšana digitālajā vidē.

Tomass Lidmans pauda sapratni par bibliotēkas skeptiķu bažām. "Protams, ja skatās uz ekonomiskajiem aspektiem, var saprast, ka cilvēki vilcinās. Ekonomika tās celtniecību var aizkavēt. Taču tā ir svarīga daļa no nācijas mantojuma, ko nodos nākamajām paaudzēm. (..) Esiet optimistiski — bibliotēkas aizstāvju nebeidzamie centieni dos politiķiem īstos instrumentus, lai to beigās uzbūvētu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja