Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Notiks pasakām veltīts zinātniskais vakars

30. janvārī plkst. 18 Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātē norisināsies pasakām veltīts zinātniskais vakars, informēja Baltijas-Vācijas augstskolu biroja pārstāve Ieva Pranka.

Vakarā ar vieslekciju Brāļu Grimmu Bērnu un mājas pasakas. Pasaku krājums kā eiropeiskās kultūras vērtība uzstāsies līdz šim lielākās enciklopēdijas par pasaku vēsturisko pētniecību (Enzyklopädie des Märchens) līdzizdevējs prof. Dr. Hans-Jerga Uters no Getingenes Zinātņu akadēmijas. Profesors runās par krājuma rašanās un ietekmju vēsturi, kā arī apskatīs tā tapšanas kultūrvēsturiskos un sociālvēsturiskos aspektus. Klausītāju uzmanība tiks vērsta uz brāļu Grimmu devumu pasaules literatūrā un kopējās eiropeiskajās kultūras vērtībās. Lekcijā varēs rast atbildes uz jautājumiem, kāda ir pasaku nozīme mūsdienu bērnu un jaunatnes literatūrā, kas padara pasakas tik pievilcīgas, un kādi pedagoģiskie nolūki bija brāļiem Grimmiem.

Savukārt, Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieks Dr. Guntis Pakalns sniegs prezentāciju Latviešu pasaku un teiku mājas lapa – latviski un vāciski. Pētera Šmita Latviešu pasakas un teikas 15 sējumos ir lielākais sistemātiskais latviešu pasaku un teiku publicējums, kurš ar Baltijas-Vācijas augstskolu biroja atbalstu digitalizēts (pagaidām trīs no 15 sējumiem) un pieejams mājas lapā www.lfk.lv/pasakas. Tas ir pirmais tik apjomīgais kultūrtekstu paralēlais divvalodu korpuss, kuru iespējams lasīt bez maksas.

Zinātniskais vakars notiks latviešu un vācu valodās. Dalība ir bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja