Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Oj, brāļi igauņi!

Kā smejies, neesmu redzējis, bet viedoklis man ir!

Tikko Roterdamā noslēdzies gadā pirmais no svarīgajiem pasaules kinofestivāliem –  t.s. Tīģeru – Leopardu pasākums. Šis festivāls, kura simboliku tiešām veido Holandei netipiskais oranžais kaķveidīgais nezvērs, tiek uzskatīts par visās nozīmēs provokatīvā (mākslas formu un sociālo kontekstu izpētes) kinoavangarda priekšposteni un tam ir profesionāļu aprindās laba reputācija.

Tad, lūk. Lai arī trīs galvenās Roterdamas festa balvas "aizgāja" pie Kostarikas, Taizemes un Meksikas kinematogrāfistu darbiem (un, saprotamu iemeslu dēļ, mēs, latvji, tās neredzēsim uz "lielajiem ekrāniem" komerciālās mazpotences dēļ), ir svarīgi atzīmēt, ka vienu no skaļākajām diskusijām izsauca mūsu jauko ziemeļu kaimiņu igauņu filma.

Igaunijas režisora Veiko Eunapū/Veiko Õunpuu filma Svētā Tonija kārdināšana/The Temptation of St. Tony piedalījās festivāla konkursā (no eks-PSRS vēl konkursā piedalījās Gruzijas un Krievijas filmas).

Mans kolēģis no Maskavas atrastīja vēstuli ar visai dīvainu jautājumu – vai es zinot, ka Igaunijā tapusi aplam interesanta filma, ar kuru, starp citu, simpātiskais igauņu režisors, īstens "karstais esti-poisi" Veiko, jau esot satracinājis teju pusi savas tēvzemes ļautiņu. Sie apsūdzot Veiko "nepatriotiskumā".

Jo filma aprāda vilšanos Igaunijas mežonīgajā kapitālismā, tas esot aktīvs sociālā  protesta izteikums kino formās un tajā galvenais varonis –  dzīvē un biznesā vīlies menedžeris Tonijs (Tīnu –  igauniski, ja kas) vārdu burtiskā nozīmē nodzīvojies pliks mūk prom no nacionālā biznesa dekadentiskajiem bordeļiem – prom uz laukiem. Tīnu patiešām pliks skrien prom no pilsētas, tās vietas piesedzis ar zilbaltmelno Igaunijas karogu.

Un savu īsto dzīves jēgu un personīgo laimi atrod... sirsnīga krievu alkoholiķa ģimenē, gultā pie krievu meičas (festivāla tīģeris/leopards – krievu aktrisei Ravšanai Kurkovai). Lūk, tāda ŠČASĶJE PO ESTONSKI Visocka dziesmu pavadījumā.

Ko lai atbildu Maskavas kritiķim?

To, ka mēs, baltieši, esam toleranti un mīlam citus un sevi – kādus nu Dieviņš devis?

Bet svaigo Eunapū filmu gribas redzēt Rīgā gan! Viņa Rudens balle, kas 2007. gadā Venēcijā saņēma Lauvu par labāko debiju, taču bija forša.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja