Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Okupācijas muzeja direktore: Jaunā ekspozīcija apmeklētājiem ļaus piedzīvot 20. gadsimta notikumus Latvijā

Jaunā Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīcija ļaus apmeklētājiem piedzīvot 20. gadsimta notikumus Latvijā, aģentūrai LETA pastāstīja muzeja direktore Solvita Vība.

Plānots, ka dizaina biroja H2E ekspozīciju Gaismas ceļš izdosies pabeigt līdz 2020. gada beigām. "2020. gads muzejam ir lielu mērķu sasniegšanas gads, kas saistīts gan ar muzeja pārbūves un Nākotnes nama būvniecības pabeigšanu, gan ar jauno ekspozīciju," norādīja Vība.

Aicināta pastāstīt par jauno ekspozīciju, Vība norādīja, ka koncepta pamatideja ir ļaut cilvēkiem piedzīvot vēstures notikumus. "Koncepts Gaismas ceļš ir stāsts par Latvijas neatkarības laiku, okupācijas gadiem, deportācijām un ceļu uz neatkarības atgūšanu, uz gaismu. Tas nebūs hronoloģisks stāstījums, bet emocionāls vēstījums, kur cilvēks personīgi varēs piedzīvot Latvijas vēstures lappuses," stāstīja Vība, paužot cerību, ka ekspozīcija ļaus apmeklētājiem atskārst, cik svarīga ir brīvība un kāda ir tās cena.

Muzeja direktore, kuru apstiprināja amatā Latvijas Okupācijas muzeja biedrības sapulcē 14.decembrī, sacīja, ka viņa novērtē to, ko gan biedrība, gan muzejs līdz šim ir paveikuši. "Mūsu krājumā ir 65 000 vienības, kur katrs priekšmets ir saistīts ar dziļu un emocionālu stāstu. Aizvadīto trīs gadu laikā muzeju ir apmeklējuši vairāk nekā 300 000 apmeklētāji. Muzejs ir arī starptautiski atpazīstams. Mums ir arī liels brīvprātīgā darba veicēju un ziedotāju atbalsts. 80% no muzeja budžeta veido tieši ziedojumi," pavēstīja Vība.

Runājot par izaicinājumiem, stājoties amatā, Vība sacīja, ka viņas kā direktores uzdevums ir mobilizēt muzeja saimi draudzīgam, nopietnam un profesionālam darbam. "Tas ir liels izaicinājums, jo es neesmu no muzeja vides, ir lietas, kuras es vēl nezinu. Bet man šķiet, ka tas ir arī plus. Esmu gatava strādāt plecu pie pleca ar muzeja saimi, jo mūs gaida smags darbs, kas vienlaikus ir arī izaicinošs un interesants," sacīja Okupācijas muzeja direktore.

Tāpat Vība pateicās par viņai piešķirto uzticības kredītu, jo viņas kandidatūru vētīja ne tikai Okupācijas muzeja direktora amata konkursa komisija, bet arī muzeja darbinieki un muzeja biedrības biedri. "Saņemt šādu uzticības kredītu ir liels gods un gandarījums, ka šis posms ir pabeigts un es varu uzsākt darbu."

Aicināta atbildēt uz jautājumu, kādu viņa saredz muzeju nākotnē, Vība sacīja, ka viens no mērķiem ir motivēt cilvēkus. "Rosināt cilvēkus būt drosmīgiem, nesamierināties ar meliem un netaisnību, saglabāt pašcieņu jebkuros apstākļos. Tas ir vēstījums, kuru muzejs var nest apmeklētājiem, stāstot par 20. gadsimta notikumiem. Esmu pārliecināta, ka cilvēki to uzklausīs. Muzejs var būt instruments, lai mainītu cilvēkus un lai mēs dzīvotu labāk. Tā ir mana vīzija," sacīja Vība.

Kā ziņots, Latvijas Okupācijas muzeja direktores amatā 18. decembrī stājas Vība, kuru amatā apstiprināja muzeja biedrības sapulcē.

Vība iepriekš izvēlēta biedrības izsludinātā atklātā konkursā, kurā pieteicās 13 pretendenti. Viņai par labu lēmusi konkursa komisija, kuru veidoja muzeja biedrības valde, biedri un muzeja darbinieki.

Jaunajai direktorei ir maģistra grāds vēsturē, kā arī tiesību zinātņu bakalaura grāds. Vības profesionālā pieredze saistīta ar darbu Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātē, jurista darbu Naturalizācijas pārvaldē un nevalstiskās organizācijas Kristīnes Čilveres Dzīvnieku draugu biedrība vadīšanu.

Top komentāri

Dostojevskis
D
Cerams, ka 20. gadsimta notikumu attēlojumā kādreiz tiks detalizēti parādīta boļševiku finansu orgānu loma latviešu tautas terorizēšanā un sadzīšanā kolhozos. Par šo nekad nav nācies dzirdēt nevienu publisku vārdu. Tas spilgti kontrastē ar manu radinieku piedzīvoto un dažu finotģelu aktīvistu man personīgi stāstīto. Gaidīsim !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja