Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Piedzīvot Latviju Latvijā

Par spīti tālajam un dārgajam ceļam, uz Skolēnu dziesmu un deju svētkiem brauc trīs latviešu jaunieši no Austrālijas

Raksts publicēts 6. jūlija KDi speciālizdevumā, kas veltīts XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem

Gaidāmie Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki ļoti īpašs notikums būs arī trim kora dziedātājiem no Melburnas Austrālijā – Fins, Ronans un Kaija svētkiem savas skolotājas Jolantas Lārmanes vadībā sāka gatavoties jau pagājušajā gadā un nu, veiksmīgi apguvuši visas 26 noslēguma koncerta dziesmas, pošas ceļam uz Latviju. "Svētkus gaidām ar prieku, sajūsmu un lielu pateicību, ka jauniešiem tiek dota iespēja tajos piedalīties," Dienai stāsta pedagoģe un Melburnas Latviešu skolas Daugava kora vadītāja Jolanta.

Aptuveni 37 890 šīgada Skolēnu dziesmu un deju svētku dalībnieku vidū ir ne tikai dziedātāji un dejotāji no Latvijas, bet arī kolektīvi no latviešu diasporām. Lielākoties piedalīsies kori un deju kolektīvi no Eiropas, taču tālāko ceļu mēros Jolantas koristi. Ideja piedalīties Skolēnu dziesmu un deju svētkos kopā ar Melburnas jauniešiem Jolantai bijusi jau gadiem ilgi. "Sāku sazināties ar šo svētku rīkotājiem jau labu laiku iepriekš, pirms diasporas grupas tika oficiāli aicinātas pieteikties. Mums ir talantīgi un muzikāli jaunieši, kuriem apgūt repertuāru nesagādā grūtības," stāsta diriģente. Lielākais šķērslis ir tālais ceļš un finansiālās izmaksas – kaut arī ģimenes iniciatīvu piedalīties svētkos atbalstīja, tomēr brīdī, kad apzināts reālais braucēju skaits, to darīt bija gatavi vien četri dalībnieki, no kuriem viens beigu beigās atteicās.

Dziesmu svētku noslēguma koncerta programmai Jolanta ar koristiem cītīgi gatavojas jau kopš pagājušā gada. Sestdienās jaunieši apmeklē Latviešu skolas Daugava un Melburnas Latviešu vidusskolas koru mēģinājumus, savukārt svētdienās intensīvi mēģinājumi notiek Jolantas mājās, kur tiek apgūtas visas noslēguma koncerta dziesmas. Jolanta uzskata, ka koncerta repertuārs šogad ir ļoti veiksmīgs, tas ir vispusīgs un jauniešiem piemērots. "Ir jaundarbi, ir tautasdziesmu apdares, ir visiem ļoti zināmas un pazīstamas dziesmas, ir modernas dziesmas, dziesmu cikli. Maniem koristiem šo dziesmu apgūšana nav sagādājusi grūtības. Ja ir iedvesma un mērķis, pārējais ir skolotāja rokās," uzskata Jolanta. Īpaši koristiem patīkot tādas dziesmas kā Jūriņ prasa smalku tīklu, Tikai tā un Melna čūska.

Vērtējot Austrālijas latviešu jauniešu interesi par latviešu kultūru un tradīcijām, Jolanta uzsver, ka tas galvenokārt ir ģimenes nopelns – ne mazāk svarīga, tomēr tikai pēc tam seko latviešu kopiena, skolas un skolotāji. "Šeit latviešu ģimenes jau četrās paaudzēs uztur latvietību, ved bērnus latviešu skolās, un daudzi dara visu iespējamo, lai izaudzinātu latviskus jauniešus. Protams, palīdz iespējas ceļot uz Latviju un piedzīvot Latviju tur," saka Jolanta.

Šajā sakarā viņa norāda, ka sagaida lielāku Latvijas valsts iesaisti, piemēram, daļēji sedzot ceļa izdevumus bērniem un jauniešiem, kuri vēlas piedalīties Skolēnu dziesmu un deju svētkos. "Ceļš no Austrālijas uz Latviju ir ļoti, ļoti tāls un dārgs, ko nemaz nevar salīdzināt ar ceļa izdevumiem Eiropas mērogā. Saprotu, ka mēs būsim vistālāk atceļojušie dalībnieki šajos svētkos. Esmu pārliecināta, ka mūsu koristu skaits no Austrālijas būtu daudz lielāks, ja būtu vismaz daļējs finansiālais atbalsts," uzskata diriģente. Kā diasporas pārstāvjiem koristiem no Austrālijas ļoti svarīga ir piederības sajūta, ka viņus svētkos gaida un ka viņi kļūst par daļu no šīs Latvijas tradīcijas. Jautāta, ko sagaida no svētkiem, Jolanta teic, ka vēlas, lai jaunieši uz mūžu iemīl kordziedāšanu un turpina piedalīties Dziesmu svētkos līdz sirmam vecumam.

Svētkos piedalīsies arī kori un deju kopas no Beļģijas, Luksemburgas, Īrijas, Nīderlandes, Vācijas u. c. – pavisam 11 bērnu un jauniešu kolektīvu no latviešu diasporas, kuri apliecina, ka aizceļojušie latvieši savas tradīcijas neaizmirst un godā tās, lai arī kurā pasaules malā atrastos. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja