Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Savlatvija. Mīļlatvija

Dienas Grāmata izdevusi Imanta Ziedoņa un Kristapa Kalna albumu Latvija man Kad pirmoreiz dzirdēju par ieceri kopā ar Imantu Ziedoni tapināt grāmatu ar tik nepārprotamu nosaukumu Latvija man, nogrozīju vien galvu — nu, nu… Vai to, kas ir tik tavs, tik savs, var padarīt par ieguvumu visiem? Un vai vajag? Mūslatvija tomēr nav tas pats, kas Manlatvija.

Personiskais vienmēr ir mīļāks par kopējo, un tur nu nevar darīt neko. Pat, ja tas ir tik izcils vīrs kā Imants Ziedonis. Tagad, kad Imanta Ziedoņa un Kristapa Kalna albums Latvija man ar apgāda Dienas Grāmata palīdzību izcelts saulītē, bijīgi pārlaižu plaukstu grāmatas vākam, jo brīnums ir noticis — no sirds uz sirdi nākdama, tā ir kļuvusi arī par manējo. Vienkārša, skaidra un mīļa, lai gan grāmatā visbiežāk lietotais vārds ir "skaists": "Dievu pirmoreiz ieraudzīju ziedoša āboliņa laukā. Citur tādus laukus nezina. Un cilvēkiem tas jāzina, ka var apstāties un skatīties. Bet bieži brauc garām, nemaz nezina, kas Latvijā ir tik vienkārši skaists. Jāapstājas un jāpaskatās. Un tad var ieraudzīt." Vai: "Latvijā ir visskaistākie mākoņi. Esmu speciāli skatījies, cik skaisti izskatās mākoņi. Es pat zinu sevišķas vietas, kur var redzēt īpašos, baltos mākoņus. Sākot no Dundagas līdz Talsiem. Tur var nobrīnīties, kādi mazi mākonīši, tā kā tādi balti maizes kukulīši. Tik vienādi pa visām debesīm. [..] Nekur citur pasaulē tādu mākonīšu nav. Dabā nekur citur tādus neredz. Mēs varbūt esam pieraduši, bet vajag pacelt galvu augšā un ieraudzīt." Un vēl: "Tīrspurvā (..) var visādi ļaudis braukt — katrs uz sava pauguriņa pasēdēt, cits citu netraucēt un padomāt tādas labas, skaistas domas. Tad celties un aiziet līdz purva otrai malai — Luknes skābaržu lielajai audzei, rudenī, kad skābarži sarkani. To skaistumu dabū par domāšanu." Grāmatā nav nekā no Mūslatvijas parādes krāšņuma, ko priecīgi rādām tūristiem, apjūsmojam reklāmas bukletos un cienīgos fotoalbumos, ko braucam skatīties brīvdienās, ko, lepni par savu zemi, vedinām ielāgot bērniem un mazbērniem. Manlatvija atklājas atkušņa lāmās un pieneņu pļavās, červeļainās koku saknēs un akmeņu rakstos, ķiršu dārzos un kapu krustos. Kā cilvēka dzīve — ikdienišķa, pieticīga, saprotama, neatkārtojama un tāpēc brīnišķa. Patiesa. Latvija man brieda ilgi. Ieraugs, protams, bija Imants Ziedonis, bet turpat līdzās stāvēja rakstniece Nora Ikstena un žurnāliste Ieva Puķe, fotogrāfs Kristaps Kalns un māksliniece Sarmīte Māliņa. Kā grāmatas ievadā raksta Nora Ikstena: "Kristapa Kalna un Sarmītes Māliņas ceļojumi Imanta Latvijā bija klejojumi laikā un dvēselē. Man šķiet, viņi ne mirkli nemānīja sevi ar domu, ka iespējams redzēt Imanta acīm, tomēr bija brīži, kad tas notika pats no sevis. Lai arī simtiem ūdensrožu vietā dīķī vairs ziedēja tikai viena, lai arī neizdevās satikt vaigu vaigā Tiņģeres meža rūķus un aprunāties ar tiem, lai arī Kolkas rags nebija pierunājams atklāt, kā ir tad, kad vienlaikus jūrā iet ledus, plosās negaiss un krastā zied ceriņi. Mēs ar Ievu Puķi līdzīgi nepieradināti ceļojām Imanta valodas pasaulē. Tvērām sajūtas un teikumus, līdz apjautām, ka vārdu birums nav no svara, lai izteiktu to dziļo, lielo mīlestību, kādu Imants visu mūžu lolojis pret savu Latviju." Lai ietu līdzi šai grāmatai, ir vajadzīgs laiks un dvēseles miers. Kad tāds brīdis ir rasts, viņa atklājas. Savlatvija. Mīļlatvija. Manlatvija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja