Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Šī gada Bukera prēmija piešķirta britu rakstniecei Hilarijai Mentelei

Šī gada Bukera prēmija daiļliteratūrā otrdien piešķirta britu rakstniecei Hilarijai Mentelei, kura pārspējusi Džonu Maksvelu Kutzē un Antoniju Sūzanu Dafiju.

Ceremonijā, kas notika Londonas Ģildes (mērijas) zālē, par šī gada uzvarētāju tika pasludināts Menteles vēsturiskais romāns "Wolf Hall" ("Vilka muiža"), kurā stāstīts par karaļa Henrija VIII padomnieku Tomasu Kromvelu.

"Varu jums atklāt, ka šajā brīdī es laimīgi lidinos gaisā," sacīja 57 gadus vecā rakstniece, pieņemot balvu. "Es vilcinājos tik ilgi, pirms sāku rakstīt šo grāmatu - patiesībā kādus 20 gadus."

"Kad es sāku rakstīt grāmatu, es zināju, ka man jāpaveic kaut kas ļoti sarežģīts, man vajadzēja ieinteresēt vēsturniekus, man vajadzēja izklaidēt pārsātinātos kritiķus un galu galā piesaistīt vienkāršā lasītāja uzmanību," atzina Mentele.

1969.gadā dibinātā Bukera prēmija ("Man Booker Prize"), kas ir viena no prestižākajām literatūras balvām pasaulē, tiek piešķirta katru gadu par darbu, ko sarakstījis kāds Apvienotās Karalistes, Britu sadraudzības valstu vai Īrijas Republikas rakstnieks. Uzvarētājs saņem prēmiju 50 000 britu mārciņu (40 700 latu) apmērā, taču vienlaicīgi balva garantē lasītājus visā pasaulē un interesi par uzvarētāja grāmatām.

Šogad žūriju ar BBC žurnālistu Džeimsu Notiju priekšgalā veidoja biogrāfe un literatūras kritiķe Lukasta Millere, laikraksta "The Sunday Telegraph" literārais redaktors Maikls Prodžers, literatūras profesors Džons Mulans un komiķe, kā arī žurnāliste un televīzijas raidījumu vadītāja Sjū Perkinsa. Žūrijas locekļi izlēma par labu Mentelei pēc vairāk nekā trīs stundas ilgušām diskusijām. "Mūsu lēmumu noteica grāmatas acīmredzamais vērienīgums," atklāja žūrijas priekšsēdētājs Džeimss Notijs. "Mēs nospriedām, ka tas ir ļoti neparasts literārs darbs."

Pagājušajā gadā Bukera prēmiju ieguva indiešu žurnālists un rakstnieks Aravinds Adiga par romānu "The White Tiger" ("Baltais tīģeris"), kas pārdots vairāk nekā miljons eksemplāru un tulkots 30 valodās.

Mentele balvu ieguvušo romānu rakstījusi piecus gadus un šobrīd stādā pie tā turpinājuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja