Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Skudru pūznis. Londona II

Dzīvespriecīgi tumšas krāsas cilvēki pieturā sagaida transportu un pēc mirkļa, dīzeļmororam ar savu muzikālo skaņu dzenot milzīgo braucamrīku uz priekšu, kāpj augšā pa šaurajām trepītēm, uz kurām braukšanas laikā viegli paklupt, un pievienojas man otrajā stāvā. Viņi savā starpā nesarunājas angliski, jo droši vien salīdzinoši nesen ieradušies no savām Āfrikas zemēm, kur nav tādas visa pārpilnības un iespēju kā šeit.

Londona mani saista nevis ar kaut ko konkrētu, bet ar katru bildīti, ko, apkārt veroties, rāda mana acs. Mani šeit fascinē katra visnecilākā, pat grafiti neskartā mājas siena un uz ielas ārā izlikta īpašniekam vairs nevajadzīga mēbele, katrs garām pazibošais ritenbraucējs ar ķiveri galvā, smaržīgs indiešu veikaliņš, griezīga mašīnas bremžu švīkstoņa, dredains pusmūža vīrs, kurš pusčukstus katram garāmgājējam piedāvā narkotikas vai musulmaņu sieviete, kas, parandžā noslēpusies, stumj bērnu ratiņus. Man patīk šis skudru pūznis, kur katrs cilvēks ir tik niecīgs uz  daudzmiljonu fona, ka spiests par visām varītem pierādīt savu noderīgumu vai vismaz spējas uz kaut ko pagalam nepraktisku, par ko pārspīlēti racionāli noskaņoti cilvēki dēvētu jebkādas mākslinieciskas izpausmes.

Tāpēc šeit top, iespējams, labākā mūzika un māksla pasaulē, bet paralēli tā radītājiem, parazitējot uz apkārt valdošās visa pārpilnības, Londonā dzīvo vairāk dīkdieņu nekā jebkurā citā Eiropas pilsētā. Viņi iegūst iztiku kā nu kurais. Daži rīkojas gluži vienkārši - pieejot klāt uz ielas un paskaidrojot, ka ir izbadējušies bezpajumtnieki, lūdz dažus pensus. Citi dzīivo skvotos (juridiski nelikumīgi ieņemtās tukšās mājās) un piepilda vēderus, savācot gluži ēdamu pārtiku, ko darbalaika beigās kā ārā metamu izliek ārā lielveikali. Protams, ir arī tādi, kaspārdod narkotikas vai zog, laiku pa laikam kādu piekauj vai tiek piekauti paši, ir spiesti bēgt no policijas un ne tikai no tās.

Un veidojas atgriezeniskā saite – šo dīkdieņu nereti ekstrēmie dzīves apstākļi kalpo kā iedvesmas avots. Šajā dīkdieņu vidē aiz neko darīt rodas kaut kas tāds, uz ko noteikti nebūtu spējīga turīgās britu gjimenēs atvase, kas tīņa vecumā, „dodoties pasaulē laimi meklēt“, nav vecaku mājas nomainījusi pret skvotu un apšaubāmiem dažādu tautību un rasu draugiem. Reiz, tiekoties ar skolēniem, latviešu dzejnieks Uldis Bērziņš citēja Vizmu Belševicu, kura esot teikusi: lai dzejotu, ir jāslinko. Citādi tā dzeja nerodas. Taisnībā viņai ir. Turklāt Londonā, atrodoties daudzo nepazīstamo un ar savi aizņemto cilvēku skudru pūznī, cilvēks patiesībā jūtas kā vientuļnieks tuksnesī un tas, sasūcoties visapkārt mutuļojošās svešās energijas, ļauj radoši izpausties. Kaut vai domajot savas škietami nekam nederīgās dīvainās domas, sēzhot iepretī Bigebanam un līdzās daudziem citiem, tostarp pat biznesa uzvalkos tērptajiem britiem ēdot "Tesco" veikalā par lētu naudu iegādāto pārtiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja