Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Šovakar – izcila filma par Gogoli

Kurš izglītosts kultūras cilvēks gan nezina slaveno Dostojevska frāzi "visi mēs esam izkāpuši no Gogoļa Šineļa", - ar to domājot pirmā pasaules literatūras mistiķa un sirreālista Nikolaja Gogoļa slaveno stāstu Šinelis? Mazā cilvēka mitoloģija, Krievija kā pagalam neprātīgu ļautiņu apdullinoši bezjēdzīgā auļojuma paradokss - šīs un citas joprojām aktuālas tēmas neļauj aizmirst "ģeniāli slimo" (V.

Nabokovs) rakstnieku un viņa pasaulslaveno darbu - _Vakari ciematā Dikaņkas tuvumā_, Maija nakts, _Precības_, _Revidents_, Mirušās dvēseles u.c. - ietekmi joprojām. Viņa noslēpumainā dzīve un nāve jau vien ir iemesls neskaitāmām dīvainām teorijām, bet viņa daudzo žanru literatūras nozīme uz pasaules rakstniecības attīstības vēsturi - grūti novērtējama pēc tās patiesā iespaida. Tāpēc der zināt, ka 1. aprīlī rakstniekam Nikolajam Gogolim aprit 200-tā dzimšanas dienas gadskārta un arī UNESCO Kultūras mantojuma programma pasludinājusi 2009. gadu par Gogoļa gadu.

Pirmais Baltijas TV kanāls šovakar dāvā lielisku iespēju visiem, kas mīl pasaules kultūrvēsturiskajā ainavā svarīgu, ģeniāla rakstnieka radītu literatūru - noskatīties talantīgā žurnālista Leonīda Parfjonova divsēriju filmu Putns Gogolis/Ptica Gogoļ (30. III plkst. 22 10, 31. III 22 05).

Savukārt Leonīds Parfjonovs pazīstams gan kā žurnāla Russian Newsweek galvenais redaktors, gan - agrāk - intriģējošās autorprogrammas Namedņi veidotājs telekanālā NTV 90-tajos gados, gan vairāku lielisku kvazidokumentālu filmu autors - veidojis "jubilejas filmas" gan par Puškinu, gan Nabokovu. Papildus intrigu jaunajai filmai piešķir fakts, ka pats Parfjonovs iemiesosies populārā "mirušo dvēseļu" pircēja Čičikova ādā, bet dziedātāja Zemfira lasīs rakstnieka darbu fragmentus un būs citi atristiski brīnumi, tostarp Parfjonova detalizēti atšifrētā mīkla, kur un kāpēc Gogolis pozēja V.Ivanova gleznai Kristus parādīšanās tautai... Filmas uzņemšana notika Krievijā, Ukrainā un Itālijā - vietās, kurās dzīvoja rakstnieks, kuru filmas scenārists un režisors dēvē par vismodernāko krievu literatūras klasiķi..

Arī Jaunais Rīgas teātris, kura repertuārā patlaban ir Nikolaja Gogoļa vienīgā darbu interpretācija Latvijas teātros, aicina atzīmēt rakstnieka dzimšanas dienu kopā - JRT izrādēs Revidents (3. un 4. aprīlī plkst. 19).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja