Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Tuksnesī

Ciešanu laika sākumā dievnamos tiekam mudināti pārdomāt Kristus kārdināšanas notikumu tuksnesī. Tā sākas viņa atklātā darbība. Vienatnē, klusumā, tuksnesī. Mēs nelabprāt dodamies tuksnesī, bieži — tikai piespiedu kārtā. Daudzus biedē klusa vienatne ar sevi, tāpēc mēs darām visu, lai ap mums nemitīgi būtu troksnis. Tomēr laiku pa laikam manu parasto dzīvi apstādina kāds satricinošs notikums, un piepeši — cilvēku burzmas vidū es jūtos tik vientuļš un izmisis kā tuksnesī. Taču tā ir iespēja.

Patiess dzīves pārmaiņu ceļš nevar sākties bez klusuma un vienatnes. Tikai atstājot troksni ap sevi un mēģinot klusināt troksni sevī, es pakāpeniski mācos apjaust, kas manī notiek. Bezjēdzīgi uzdot jautājumu — kas es esmu? — un turpināt dzīvot pilī, brīnoties — kāpēc nevaru atrast atbildes? Ja gribi saņemt atbildi, jādodas tuksnesī. Tuksnesī, kur ārējie kairinājumi beigušies. Tad atliek pievērsties tam, kas notiek manī. Tikai klusumā es mācos iepazīt sevi un Dievu, un parasti — iepazīt pilnīgi no jauna.

Vienatne un klusums vienmēr atklāj negaidīti daudz. Es piepeši sastopos ar visu savas dzīves laikā sakrāto. Tur — manas apziņas noliktavā — atrodas viss, ko esmu darījis vai sacījis, domājis vai iedomājies. Tur palikušas pēdas no visām manām attiecībām, tur atrodams viss, ko man sacījuši vai darījuši citi cilvēki. Tas viss ir dziļi ierakstījies manī. Šķietami pazaudētas, aizmirstas, apspiestas, apbedītas atmiņas ar savām emocijām un domām pamostas, un tajās es atpazīstu traucēkļus manī pašā, kas gadiem man kavējuši atrast sevi un sastapties ar Augstāko. Sastapšanās pašam ar sevi vienmēr ir satricinoša norise. Ne velti pirmo gadsimtu tuksneša tēvi zināja, ka skarbākās cīņas ar dēmoniem norisinās tuksnesī. Vai tas varētu kļūt par četrdesmit dienu garā Ciešanu laika galveno saturu arī manā dzīvē? Proti — sevis dziļāka iepazīšana, izturot kaislību pilnas cīņas sevī. Cilvēka situāciju šajā ceļā Marka evaņģēlijs apraksta neparastos vārdos: "Viņš bija tuksnesī četrdesmit dienas, un sātans viņu kārdināja; viņš bija kopā ar zvēriem, un eņģeļi viņam kalpoja."

Man ir jāatrod sava patiesā vieta, cilvēka vieta starp zvēru un eņģeli. Mans egoisms ir zvērs manī. Ir tik liels kārdinājums pakļauties dzīvnieciskajam manī, bet ir arī otrs kārdinājums — mēģināt sevi mānīt un iedomāties kā eņģeli. Lielais domātājs Blēzs Paskāls par to ir sacījis: "Cilvēks nav nedz eņģelis, nedz zvērs, un viņa nelaime ir tā, ka, vēloties spēlēt eņģeli, viņš kļūst par zvēru." Cīņa, ko izcīna Kristus, ir cīņa par patiesu cilvēka dzīvi. Kristus rāda priekšzīmi īstai cilvēcībai, jo viņš sevī samierina zemi ar debesīm, viņš samierina zvēru ar eņģeli. Viņa uzvara ir tā, ka zvērs tiek pieradināts. Te atklājas kaut kas no praviešu redzētās dīvainās vīzijas Vecās Derības lappusēs: plēsīgie mežazvēri rāmi sadzīvo ar jēru, zīdainis rotaļājas ar čūsku. Tā nav pasaule bez plēsīgiem zvēriem un čūskām, bet samierināta pasaule! Kristus ir atjaunojis mieru cilvēkā, un nu šajā atjaunotajā cilvēkā savu līdzsvaru atgūst pasaule. Cilvēks ir atguvis sevi starp zvēru un eņģeli, starp miesu un garu, ne vairs mūžīgu pretrunu plosīts — uzvarot te vienai, te otrai pusei. Kā lasām kādā senā tekstā: "Ja cilvēks domātu par Dievu tikpat daudz, cik viņš domā par pasauli, kā gan viņš varētu nesasniegt brīvību?"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja