Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 16. septembris
Asja, Asnate, Dāgs

Uz pašas kraujas malas. LNB izstāde pievēršas arhitekta Gunāra Birkerta nerealizētajiem projektiem Itālijā

Arhitektam Gunāram Birkertam ir viens īpašs posms dzīvē: visur viņš ir bijis veiksmes vīrs – arhitekts ir uzbūvējis 278 ēkas, tajā skaitā ir 17 realizēti bibliotēku projekti, muzeji, skolas, baznīcas –, izņemot vienu epizodi, kas ir absolūta neveiksme, – Latvijas Nacionālās bibliotēkas izstādes Arhitekts Gunārs Birkerts – Itālijas gadi/Architect Gunnar Birkerts – the Italian Years atklāšanā akcentēja tās koncepcijas autors arhitekts Jānis Dripe. Izstādes māksliniecisko iekārtojumu ir veidojusi māksliniece Tatjana Raičiņeca

Negaidīts piedāvājums

Ceļā uz pasaulē pazīstamā arhitekta Gunāra Birkerta simtgadi, kas tiks atzīmēta 2025. gada sākumā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Mezonīna (M) stāva ātrija galerijā LNB 105. dzimšanas dienas un Gaismas pils ēkas desmit gadu jubilejas svinību laikā ir atvērta jau trešā Gunāram Birkertam veltītā kamerizstāde. Aktuālās ekspozīcijas uzmanības centrā ir Itālijas gadi. ASV praktizējošajam latviešu arhitektam ar šo valsti bija īpaša profesionāla un ģimeniska saikne – 1969. gadā Gunārs Birkerts nopirka un atjaunoja nelielu māju etrusku laika Itālijas vidienes pamestā kalnu ciematā Čivitā di Banjoredžo. Vēsturiskā ēka uz klints malas joprojām ir Birkertu ģimenes atvaļinājumu vieta. Tagad Čivita di Banjoredžo ir populārs vasaras dzīves punkts un tūristu galamērķis.

1976. gadā četrus mēnešus Gunārs Birkerts bija rezidējošais arhitekts Amerikas Arhitektūras akadēmijā Romā, kuru trīs gadu desmitus vadīja viņa kolēģe, vēl viena ASV praktizējoša latviešu arhitekte Astra Zariņa. "Viņa pilnībā iemīlējās Itālijā, un Čivitā di Banjoredžo Astra Zariņa ir pilnīgi dieva statusā. Viņa no sava veida aizmirstības izcēla mazo ciematiņu pasaules gaismā. Viņa bija tā, kas teica – pērc šeit, es tev līdzēšu māju uzbūvēt. Šobrīd, ja kādam ir īpaši daudz naudas, Birkertu ģimene īpašumu pārdos. Jūs varat iegūt lielisku vietu Itālijā uz pašas kraujas malas," saka Jānis Dripe. Lai uzsvērtu Gunāra Birkerta projektu nozīmību, izstādes kurators piebilst, ka arhitekta nerealizētajiem Itālijas projektiem ir bijis veltīts liels žurnāla Architectural Record materiāls un uz vāka publicēta viena no skicēm.

 

Patiess zaudējums

XX gadsimta izskaņā Gunāra Birkerta autordarbs ir interesants un vērienīgs stadiona projekts Venēcijā, savukārt kopā ar pasaules arhitektūras zvaigznēm Aldo Rosi, Ričardu Rodžersu, Ralfu Erskinu, Roberto Gabeti, Bruno Zevi un Leonu Krīru viņš strādāja pie daudzfunkcionālu centru projektiem Florencē un Turīnā. Visi šie projekti ir palikuši nerealizēti. Arhitektūras kritiķis Džovanni Bartoloci politiķu neizlēmību ir nodēvējis par vienu no sliktākajām epizodēm Itālijas modernās arhitektūras vēsturē un patiesu zaudējumu valsts kultūrai kopumā, jo Itālija nav realizējusi tādu spīdekļu radītus projektus.

"Mēs esam bijuši labāki un, pateicoties Andrim Vilkam un viņa domubiedriem, īstenojuši Gunāra Birkerta Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektu. Viņš pats teica – es jums uzprojektēju ne tikai bibliotēku, bet arī ekspresīvu modernisma pieminekli Latvijas atjaunotajai neatkarībai," izstādes atklāšanā arhitekta vārdus citēja Jānis Dripe. Viņa īstenotā ekspozīcija Arhitekts Gunārs Birkerts – Itālijas gadi būs aplūkojama līdz Gunāra Birkerta simtajai dzimšanas dienai 2025. gada 17. janvārī Latvijas Nacionālās bibliotēkas darba laikā.

Aktuālajai informācijai var sekot līdzi interneta vietnē lnb.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja