Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Gaļas un pārtikas eļļas realizētāju grupējums izvairījies no 2 miljonu eiro nomaksas

Kopumā noziedzīgā grupējuma darbībā iesaistītas 17 fiziskās personas, kas veidoja organizēto noziedzīgo grupu vai izpildīja organizētās grupas dalībnieku tiešos uzdevumus noziedzīgā nodarījuma realizēšanā, to skaitā ir divi Igaunijas pilsoņi. Shēmas veidošanai tika izmantoti vēl 23 ārvalstīs dzīvojošu personu dati un aptuveni 10 Latvijā dzīvojošo personu dati, kas tika izmantoti, lai reģistrētu fiktīvus uzņēmumus un SIA, kas neveic saimniecisko darbību, nodrošinātu organizētās grupas rīcībā nepieciešamo darījumu dokumentu sagatavošanu un naudas pārskaitīšanu par nenotikušiem darījumiem.
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes amatpersonas martā 30 kratīšanu rezultātā apturējušas noziedzīga grupējuma darbību, kas izvairījās no nodokļu nomaksas, kā arī legalizēja noziedzīgi iegūtus finanšu līdzekļus, informē VID.

Apturētais noziedzīgais grupējums nodarbojās ar gaļas un pārtikas eļļas iepirkšanu no citām Eiropas Savienības valstīm, galvenokārt Polijā, Igaunijā, Vācijā, Somijā, Lietuvā, par cenu ar 0% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi un tās pārdošanu ar PVN gaļas izstrādājumu ražotājiem, tai skaitā arī lielākajiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem Latvijā. Veicot šīs darbības, noziedzīgais grupējums realizēja gaļu un pārtikas eļļu par zemāku cenu, nekā tā ir vidēji tirgū legālās izcelsmes produkcijai. Šāda veida gaļas iepirkšana varētu radīt šaubas par tās kvalitāti un atbilstību prasībām. VID izmeklēšanas ietvaros pārbaudīs arī informāciju par iespējamu gaļas izcelsmi no citām valstīm.

Noziedzīgais grupējums ilgstošā laika periodā, izmantojot vairāku uzņēmumu datus un banku kontus, izveidoja faktiski nenotikušu darījumu ķēdi. Tā rezultātā uz nenotikušu darījumu dokumentu pamata tika veikta vairāku SIA izvairīšanās no nodokļu nomaksas vairāk kā 2 miljonu eiro apjomā, kā arī noziedzīgi iegūto finanšu līdzekļu legalizēšana lielos apmēros. Shēmas organizatori savā pārvaldībā esošo uzņēmumu kontos saņēma naudu par veiktajiem darījumiem, ieskaitot PVN, kas netika iemaksāts valsts budžetā.

Uzsāktā kriminālprocesa ietvarosmartā Rīgā un Rīgas rajonā 30 kratīšanas iesaistīto personu dzīvesvietās, birojos un automobiļos, tika iegūti pierādījumi. Kratīšanu laikā VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki izņēma arī 13 660 eiro skaidrā naudā. Papildus kratīšanu laikā tika izņemti arī astoņi kases aparāti, kas tika izmantoti fiktīvajās darbībās.

Kriminālprocesa ietvaros sešas personas ir atzītas par aizdomās turētām un vienai personai piemērots drošības līdzeklis apcietinājums, bet pārējām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tai skaitā vienai personai noteikta drošības nauda 80 000 eiro.

Atklātā noziedzīgā grupējuma darbību atbalstīja cits noziedzīgais grupējums, kas galvenokārt nodarbojās ar dažāda veida noziedzīgu pakalpojumu sniegšanu, nodrošinot shēmas darbību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas